Acu’ sa va vad!
As vrea sa scot / separ vocea dintr-o piesa stereo de instrumentatie. Stiu ca nu pot avea rezultate perfecte, dar cat de cat se poate? Adica o reducere / separare semnificativa - ceva de genul 80%.
Pentru operatiunea inversa exista voxReducer, care atenueaza vocea intr-o piesa. Si o face chiar bine!
Mi-a parut extrem de interesanta ideea ta, si am incercat sa caut si eu ceva asemanator.
Momentan nu am gasit nimic insa am descoperit ceva interesant aici
Se poate ... dar nu cu rezultate de exceptie .... prin combinatii de filtre/procesari in SoundtrackPro.
E mult de scris. Poate facem o incercare joi. Sper sa reusesc sa ajung.
Din ce discutau aia pe gamingforce eu am inteles ca sunt anumite plugin-uri pentru BeSweet sau CoolEdit cu care poti “mixa” canalele stanga si dreapta astfel incat o izolare “aproximativa” a vocii sa reuseasca.
In linkul catre virtualturntable explica bine cam ce trebuie facut. E pentru PC, dar principiile sunt aceleasi. Nu am inteles chiar totul, ca nu sunt profi, dar o sa incerc sa ma joc cu EQ si cu noise reducer (selectez instrumentatia ca sample de noise). Sa vedem ce iese.
Uite ce am facut cu Amadeus. Am sampluit o bucata de instrumentatie ca noise si am dat reduce noise. M-am jucat un pic cu setarile respective.
Vocea e alterata, dar deja e foarte aproape de ce mi-ar trebui, ca e vorba de ceva relativ “creepy”.
(sample1 e original, sample2 e izolata)
imi spunea cineva cu mult timp in urma, cum a reusit intr-un mod acceptabil sa faca asta
cobora inaltele si basii la minim si urca mediile. facea chestia asta de cateva ori. nu ma intreba cum o facea ca nu stiu, da poate te inspira
Se face prin procesare de tip mid/side (M/S) in care se trateaza separat centrul de marginile imaginii stereo. Astfel se poate aplica un eq (de ex atenuarea dramatica a mediilor, ca sa scoti pe cit posibil vocea) doar pe mijlocul imaginii stereo (centrul, unde se afla de regula vocea solista) fara a afecta marginile (stinga si dreapta).
Nu stiu daca STP are procesoare care sa stie M/S. Cred ca nici Logic nu are.
imi spunea cineva cu mult timp in urma, cum a reusit intr-un mod acceptabil sa faca asta
cobora inaltele si basii la minim si urca mediile. facea chestia asta de cateva ori. nu ma intreba cum o facea ca nu stiu, da poate te inspira
Da, m-a inspirat. E ceva de munca, dar parca iese mai bine daca inainte de denoise fac cateva etape de scos low si high.
Se face prin procesare de tip mid/side (M/S) in care se trateaza separat centrul de marginile imaginii stereo. Astfel se poate aplica un eq (de ex atenuarea dramatica a mediilor, ca sa scoti pe cit posibil vocea) doar pe mijlocul imaginii stereo (centrul, unde se afla de regula vocea solista) fara a afecta marginile (stinga si dreapta).
Nu stiu daca STP are procesoare care sa stie M/S. Cred ca nici Logic nu are.
Ai idee cine are? Pe Mac.
Eu de fapt vreau invers decat ai descris tu: sa ramana vocea (centrul), sa dispara orchestratia (marginile). Operatiunea de reducere drastica a vocii o face simplu voxReducer.
Pai trebuie tot procesare de tip M/S, insa se opereaza pe dos, se reduc marginile (ebentual doar joasele si inaltele, depinde de instrumentele din piesa si panoramarea lor) si se taie joasele si inaltele mijlocului astfel incat sa ramana vocea mai mult. Insa tot vor ramine si elemente de percutie si acompaniament, in masura in care se suprapun cu vocea in zona frecventelor medii.
Exista asa ceva la firma soundhack, un audio unit numit matrix (nu le merge saitu acuma sa pot da link-u exact) care are un control de gain pentru mid si side insa cam atit. Pluginurile care pot procesa separat M/S costa $$$.
Faza cu tratarea acompaniamentului ca noise si “scoaterea” lui prin noise-reduction mi se pare neinspirata avand in vedere ca aceste procesoare de n-r sint optimizate pentru zgomote si avand in vedere natura complet diferita a muzicii si a zgomotului. In timp ce cu mostre foarte mici de zgomot poti reduce cu succes zgomotul, muzica are enspe mii de variatii (note noi, care nu exista in amprenta de “zgomot”) si care ies de sub incidenta amprentei, care nu poate fi prea lunga. In afara de asta muzica e mult mai comlexa decit un banal zgomot, pentru algoritmii aia implementati in pluginurile de n-r. Ceea ce va rezulta va afecta serios vocea si oricum nu va avea efectul scontat, mare parte din orchestratie va ramine.
Cu matrix de la soundhack se poate reduce mult side-u din gain-u dedicat, iar ceea ce rezulta e mai mult un semnal mono care contine vocea. In acest punct se aplica un eq care taie joasele si inaltele (dupa gust, ca vocea sa nu devina telefon) si s-ar putea sa iasa ceva.