2 din 3
2
Se poate izola vocea intr-o piesa?
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Mersi. O sa incerc SoundHack-ul, cand si-o reveni situl.

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 28.09.06

Rezultate extraordinare nu se prea obtin nicicum. Povestea cu diferentele intre canale functioneaza DOAR daca piesa muzicala este stereo.

Prin diferente “de faza” ale semnalului audio si filtrare de frecvente, nenea Dolby a reusit sa inghesuie 5.1 canale in doar doua, cu al sau Dolby ProLogic. Destept nea Dolby asta !!!
Pe mine ma fascina in anii ‘80 cu sistemele reducatoare de zgomot al benzii magnetice, Dolby B si apoi C. Apoi in anii studentiei am vazut ( si jucat cu el ) la Buftea,  chiar si un Dolby A.

Ca sa revin la topic, eu nu am auzit de vreo solutie multumitoare care sa separe vocea de instrumentatie. Ce te faci daca vocea apartine vreunei soprane sau a marelui nostru cantaret care “tipa” pana la nush ce octave supreme ?!?! Ala care a “pierdut la mustata” eurovizionu’.

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRankRank
Member
Din: Romania
Macuser din: 02.04.06
Kata4 - 25 Martie 2007 08:14 PM

Povestea cu diferentele intre canale functioneaza DOAR daca piesa muzicala este stereo.

Toate piesele sint stereo in ziua de azi. Pe CD Audio nici nu poti scrie decit in format stereo.

Sigur ca nu se poate separa complet vocea, nu ai cum. Se poate obtine cel mult o atenuare care, chiar si ea, afecteaza serios restul instrumentelor.

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: ~/
Macuser din: 19.10.05

Si acum sa vin si eu ca nuca in perete, dupa ce atatea minti luminate au dat sfaturi atat de bune de am ramas cu gura pana la picioare…

La ce-ti trebuie altero sa separi vocea de negativ la ATB ? Just curious :D

Semnătură 

I’m a graphic designer passioned by what I do. I also love photography and play keyboards and guitar in my virtual one man band smile)

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRankRankRank
Administrator

Pai vreau sa pun la DVDurile din Guatemala, mai precis cand eram printre niste ruine si m-am simtit eu bine. Lumea spunea ca pe acolo sunt spirite bune, de aia e asa (ar fi multe de spus si povestit… poate alta data).
Iar vocea lui Olive imi place foarte mult, ca si cea a fetei din DJ Project: sunt clare si curate. Instrumentatia nu s-ar potrivi mai deloc cu imaginea, asa ca trebuie sa scap cat de cat de ea. Ce mi-a iesit e aproape de ce vreau, iar “vorbele” se portivesc cu ce vreau sa spun in film… Ma rog, fițe de artist… smile

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Mureș
Macuser din: 01.03.07

E doar o idee, nu l-am incercat, dar cine are timp, merita o proba. Daca stergi vocea din muzica, si reusesti sa ai numai acompaniamentul cit se poate de curat, il salvezi intr-un file separat. Dupa aceea la piesa originala mixezi cea noua in antifaza, si in principiu ar trebui sa ramina numai diferenta dintre cele doua, adica tocmai numai vocea. Presupun ca nu e chiar asa de simplu, trebuie lucrat la el. Dar stiu din practica, daca ai doua sau trei microfoane foarte aproape, la mixer daca pui unul dintre acestea pe antifaza, poti sa elimini aproape complet sunetul. Cind reglezi inalte sau joase si acestea regleaza faza sunetului, se poate face un fine tunig al fazei ( bineinteles daca reglezi la joase nu va fi bine la inalte, ect ). Stiu, ca aproape acest principu folosesc programele de restaurarea sunetului.

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
RankRankRank
Member

Nu prea inteleg cum poti regla din “inalte” si “joase” ....faza.

Pentru OMU ... asa cum bine spui, in ziua de azi, nu mai exista muzici mono. Dar vei fi surprins poate sa afli, ca aprox toate posturile tv romanesti, cu toate ca semnalul este stereo, la baza, din postproductie, audio vine ... “dual mono”.
In cinematografia romana, lucrurile stau aproximativ ... la fel.

O piesa muzicala care n este bine masterizata, aranjarea diferitelor elemente sonore in “spatiu” fiind simplist tratata, nu vei avea mari diferente intre canale si “groso modo” vei avea tot un dual mono mai ... “destept”.

In procesul asta de separare care se tot discuta aici .... cred ca nu mai este cazul sa discutam despre armonici, cele care dau “cojones” unei voci, caci este limpede ca ele nu vor fi “recuperate”.

[ Ignoră ]   [ # 23 ]
RankRankRank
Member

Deja vorbim discutii.

[ Ignoră ]   [ # 24 ]
RankRankRankRank
Administrator
mákos - 26 Martie 2007 01:40 AM

... mixezi cea noua in antifaza…

Ideea e buna, dar cum naiba pun in antifaza noul track?

[ Ignoră ]   [ # 25 ]
RankRankRank
Member

Exista o functie dedicata in anumite editoare audio. STP s-ar putea sa aiba. Nu-l am, asa ca nu pot zice sigur. Logic are.

[ Ignoră ]   [ # 26 ]
RankRankRank
Member
OMU - 26 Martie 2007 02:37 AM

Deja vorbim discutii.

Arata-ne tu un demo despre cum faci dintr-o piesa stereo o separare de voce/alte elemente. Ca sa nu mai vorbim discutii.

Si vezi ca un audio CD mono se poate scrie. Exista chiar originale. O sa-ti aduc la proxima intalnire sa te convingi.

[ Ignoră ]   [ # 27 ]
RankRankRank
Member

Arata-ne tu un demo despre cum faci dintr-o piesa stereo o separare de voce/alte elemente.

Eu folosesc pentru procesare de tip M/S un plugin care costa peste 1000 de euro si care ruleaza pe un hardware dedicat. Eu am cautat sa dau o solutie folosind Audio Unit-uri accesibile.

Si vezi ca un audio CD mono se poate scrie. Exista chiar originale. O sa-ti aduc la proxima intalnire sa te convingi.

Asta da, chiar vreau! Inca am indoieli ca exista asa ceva.

[ Ignoră ]   [ # 28 ]
RankRankRank
Member
Kata4 - 26 Martie 2007 02:12 AM

Dar vei fi surprins poate sa afli, ca aprox toate posturile tv romanesti, cu toate ca semnalul este stereo, la baza, din postproductie, audio vine ... “dual mono”.
In cinematografia romana, lucrurile stau aproximativ ... la fel.

Dual mono este propriu zis un fisier stereo split-at, sa zicem. Formatul SDII opereaza cu astfel de fisiere, in care ai un fisier pt stinga si altul pt dreapta. Insa ele suna exact ca un fisier stereo interleaved atunci cand sint redate simultan. Deci e altceva decit ce cred ca vrei sa zici tu, un format diferit. Banuiesc ca te referi la faptul ca televiziunile redau mono, de-a dreptul. TVR stiu sigur ca face asta. Celelalte televiziuni mai dau si stereo, n-am stat sa pandesc insa la anumite emisiuni sau la reclame am sesizat stereofonia.

In cinema se lucreaza stereo, de multi ani.

[ Ignoră ]   [ # 29 ]
RankRankRank
Member

Specificatiile CDDA, RedBook nu mentioneaza stereo niciunde. Doar “2 channels”. Sunt pe piata foarte multe CD-uri audio, cu muzici vechi, remasterizate dar pastrate tot mono. Sau mai corect tehnic spus, dual mono. Termenul de “dual mono” este frecvent intalnit in limbajul de specialitate. Difrentele dintre canale sunt nule. Ma mir insa ca nu ai auzit de acest termen, caci totusi vad ca ai cunostinte solide in domeniul audio.
Eu am de exemplu o colectie de 3 CD-uri cu Frank Sinatra pastrate cat mai mult factura inregistrarii originale. Evident ca sunetul este prezent in ambele incinte acustice. Pe bookletul CD-urilor, scrie mare langa sigla CDDA, ... MONO.

In cinema se lucreaza stere de multi ani ... ai dreptate. Dar nu cred ca in cea romaneasca. Daca sustii asta, da-mi un singur exemplu de coloana sonora la un film romanesc in care intr-adevar sa simti perspectivele sonore corect ... macar dpdv tehnic. Daca spui ca lucrezi pe echipamente scumpe, deduc eu cu logica mea de fier, ca esti unul din cei care produc ori muzica, ori “coloane sonore” la filme/spoturi, etc. Deci intrebarea mea devine mult prea retorica si ajung la vorba ta .... ca discutam discutii. Si oricum nu mai este in topic. Stiu ca am talentul asta sa deviez de la subiect. Doar ca am citit, discutat mult cu oameni in bransa despre subiectul acestui topic, si niciunul nu a obtinut rezultate satisfacatoare. Dar tehnica a evoluat mult in ultimul timp ... si poate am ramas eu in urma.

[ Ignoră ]   [ # 30 ]
RankRankRank
Member

Da, corect, nu zice stereo, zice 2 channels. Chiar si in mastering se foloseste termenu two-track, insemnand acelasi lucru. Inteleg faza cu remasterizarea inregistrarilor vechi si are sens. Faza cu dual-mono s-ar putea sa fie cum zici tu, desi amintirile mele imi ziceau altceva, poate am incurcat io o tira borcanele. Din punct de vedere tehnic 2 canale insamna stereo, pe CD nu-l intereseaza cum ii imaginea stereo, chiar daca practic acolo totul se petrece pe mijloc.

Se lucreaza si la noi stereo, chiar daca mai empiric. Orice muzica de film ii stereo, in primu rand pentru ca oamenii compun muzica de film ca orice alta muzica din ziua de azi, chiar si sintetizatoarele au preset-uri stereofonice, deci e firesc sa existe o anumita perspectiva stereofonica chiar daca nu e urmarita intentionat. O sa vezi, chiar la filmele care ruleaza acum la cinema ca sint elemente diferite in stinga si in dreapta, dar vocile tind in general sa fie intotdeauna pe centru daca sint vorbe. Zgomotele sint tratate mai liber insa dialogul, vorba se pune in general pe mijloc. Si eu am facut putin sunet de film si sigur am lucrat in stereo si am prieteni care fac asta “la baza” si stiu si alti ingineri care lucreaza in domeniu si lucreaza in stereo, ba chiar si in 5.1, rar, drept, insa uneori au avut solicitari (mai ales pentru productii pentru “afara”).

2 din 3
2