Am 2 monitoare de studio JBL LSR305 si ma gindesc sa le protejez cumva de supratensiune fiind conectate la un prelungitor in apartamentul meu din Bucuresti.
Mentionez ca nu am avut probleme in ultimii ani cu fluctuatii de tensiune, doar caderi rare;dar as vrea sa le stiu protejate cumva, poate exagerez.
Ce parere aveti, se poate merita in conditiile date?
Ai zis apartament. Ai împământare bună la prize ? Mai bine zis - ai împământare reală sau firul verde-galben se termină undeva în perete ne-conectat la nimic ?
Fără împământare în parametrii, toate dispozitivele de surge-protection sunt degeaba.
Țeava de calorifer sau de apă NU este împământare. Toate țevile instalate în subsoluri în ultimii 20 de ani sunt din plastic. Dacă legi o tensiune la calorifer sau țeava de apă vei curenta sau omorî un vecin sau un instalator. Da, s-a întâmplat. Da, vei face pușcărie deoarece în codul electric românesc este specificat că e ilegal.
PS: sunt la curent cu chestiille legate de Surge Protection deoarece tocmai trebuie să bat în pământ o bară de împământare de 2.5m pentru panoul electric din magazie.
Apartamentul este din 1975 cu instalatie pe aluminiu si impamintare este la bucatarie pe prize functionala.Pe hol o priza linga baie insa la test nu duce nicaieri firul o bataie de joc si periculos.Nu am tras alta impamintare in apartament de niciun fel vreodata.Singura schimbare a fost noul tablou electric cu sigurante automate noi si contoarul digital pus de enel acum citiva ani.Ma gindeam sa schimb toata instalatia dar nu am avut fonduri.Peretii sunt beton armat cu plasa prefabricate.
Firele se trag prin “tubermanele” existente în pereții de beton armat. Legi la priză firele noi de cupru de cele vechi de aluminiu și le tragi pe cele vechi de la doza de distribuție (cu milă, rugându-te să nu se rupă undeva în perete). Cineva stă la priză și freacă firele noi cu săpun ca să alunece mai ușor prin țevile din perete. Am schimbat așa instalația din apartamentul meu din București: 1953, fire de aluminiu îmbrăcate în pânză smoluită și țevi metalice smoluite pe interior. La bloc din ‘75 cu țevi din plastic lucios și fire alunecoase este MULT mai simplu decât a fost la mine
Verifică dacă:
- există împământare în panoul electric de pe holul blocului (blocul meu din ‘53 e principiul “nul cu pământ” în care bara de nul de la tot blocul se lega la pământ la intrarea în bloc. Al tău ar trebui să aibă bară de împământare separată în panoul de distribuție)
- există împâmântare în panoul electric al casei (conectată la cea de pe holul blocului)