Sfat utilizare MAC Desktop AIO
  [ Ignoră ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 21.12.16

Am un MAC desktop AIO , 21,5” , Fusion Drive 1TB ; va rog , să-mi spuneți daca :
    1. La terminrea lucrului să-l pun de regulă pe “Sleep” sau pe “Shut down” ?
    2. Se recomanda sau nu (n’ar fi necesară) partiționarea hard-ului , și daca da , in cazul in care pe hard exista doar SO , pot s-o fac fara pierderea acestuia , sau dupa partiționare e oblgatorie reinstalarea (pe care partiție?) a SO ?
    3. Un prelungitor cu protectie anti surge ar fi suficient sau ar trebui un UPS , deși , la ce folosesc desktop-ul , nu risc pierderea de date in cazul unei pene de curent și n-am nevoie de pornire automata la revenirea curentului ?
          Menționez ca am citit mult pe Google , dar aș dori și o parere din experiența practică pesonală a unui utilizator mai vechi . Vă mulțumesc !

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 1 ]
Avatar
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK
Macuser din: 11.10.05

1. Sleep
2. o singura partitie
3. prelungitor sau nimic. Dar fa backup des si offline.

vezi si manualul macuser.ro la http://www.iscule.ro/

 Semnătură 

MB12 early2015, mini mid2010, i2, i4S, iX, Watch Nike, iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AEx, AEBS, Homepod

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 2 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 21.12.16

Vă mulțumesc pentru răspuns ; pentru mine mai importante sunt , nu datele , cât hardware-ul pe care am dat atâția bani ! Spre deosebire de alte SO , sper că Mac-ul nu trebuie să—l reinstalez periodic !

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 3 ]
Avatar
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

1. Sleep. Eu unul mi-am setat sa intre doar Ecranul in sleep cand mut mouse-ul in coltul de stanga jos. Sa mearga peste noapte ca nu consuma mult (mac mini) si se “auto-curata” daca are timp sa stea idle.
2. O singura partitie. Sfatul meu este ca pentru date aiurea / torrenti sa folosesti un alt HDD extern
3. Recomand prelungitor cu protectie Anti-surge ce cel putin 2000-3000 Joules - nu costa foarte mult & salveaza sursa mac-ului daca un “Gigel” strica ceva la panoul electric (ex: scoate siguranta de pe nul dar nu si celelalte 3 faze. Tensiunile se “re-balanseaza” in functie de consum si te poti trezi cu 330V in loc de 220V.)
Cand stateam in Bucuresti aveam caderi scurte de curent si de 2-3 ori pe zi de la un santier din preajma asa ca aveam UPS la tot ce misca. Si aici mi-am pus un UPS dar am avut o singura cadere in 2 ani. Dar mult mai multe fulgere pe cer decat in Bucuresti asa ca am Surge Protection la tot se poate.

PS: UPS-urile bune contin si Surge Protection.

A fost nevoie sa reinstalez MacOS o singura data - la primul meu mac - cand nu am avut intredere in OS X si m-a mancat pe mine sa reinstalez o bucata din OS de mana. Care nu a mers si am ramas fara driverele de placa video in OS X - care OS X a mers in continuare - numai ca in mod text-only. Am reintalat fara formatare si nu am pierdut nimic din fisierele mele. Si exact aceleleasi fisiere le am si in continuare dupa 12 ani de upgrade de OS si migrare pe hardware nou cu Migration Assistant.
Chiar daca OS-ul este atat de stabil, asta nu te salveaza de un defect neasteptat hardware - asa ca pune TimeMachine la munca si lasa-l sa-si faca treaba.

[ Modificat: 12 Septembrie 2017 01:09 AM de psergiu ]
 Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 4 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 21.12.16

@: psergiu ,
      1. Am setat si eu “Sleep” in colțul din stânga sus si le folosesc aleator pe amândoua ; nu stiam însa sigur daca pe un Mac desktop ar fi mai bine să-l lasi pe Sleep sau pe Shut down când nu e folosit .
      2. Exact acelasi lucru l-am pățit pe primul laptop cu Mac ! Dar atunci am sters totul , din nestiință , din precauție . De aceea am si întrebat , mai ales că nu stiu acum exact ce se întâmplă când formatezi , si care segment partiționezi , la un fusion drive ; nici n-as dori , de altfel , să mă apuc să-l “forjez” !
      3. Ei , aici sunt într-un întuneric total ; de ex. nu sunt sigur care afirmație din “Specificații” îmi spune mie că UPS-ul are sau nu protecție anti surge (protcția la suprasarcină , la supraîncărcare ?) sau că , dacă după ce se epuizeaza complet acumulatorul , această protecție anti surge se pastrează si UPS-ul poate fi folosit în continuare ?
          Vă mulțumesc pentru răspunsul de mai sus , cu stimă , maquser .

Profil