am calibrat monitorul cu un “soarece stampila” de la GT…. rezultatele nu sunt multumitoare… deocamdata ata ete, merg mai departe incercand sa “peticesc” pe ici pe colo. stiu ca totu e de cacaolu, surprizele sunt socante la un moment dat! mai ales cand ceri niste bani si clientul e nemultumit cand la el acasa imaginile nu sunt aceleasi cu ce vede pe monitorul pe care i le prezinti. shit!
in general cu chestiile astea nu te joci! plug & play sucks! tre” bagat cashcaval in afacere ca altfel ti se duce BUHU!!!
+ la lumina calda cartonasul ala mai are vreun rost???
pai tocmai asta e, ca tu stii teoretic ce numere au culorile alea, si cand vezi ca pe monitor nu ti le arata bine compensezi pana ajungi la ele. deci corectezi sablonul si se corecteaza poza.
dar unde se gaseste un colorchecker dintrala e intrebarea, sa printezi la laborator poate.
si apropo, daca stii teoretic ce-o sa iasa nu vad la ce-ti trebuie monitor calibrat.
Un card de referinta (de fapt trei) gasesti aici, trimit in Romania si pretul este rezonabil. Softul cu care lucreaza e gratuit, se poate folosi si in Photoshop iar rezultatele sunt excelente (din propria experienta cu QP101 si QP201).
controlul culorii este o treaba serioasa, de care mai bine nu te apuci daca nu stii ce vrei si ce faci // calibrarea monitorului nu te ajuta decit daca stii pentru ce il calibrezi - daca il folosesti la print, trebuie setata o temperatura a ecranului corespunzatoare, iar compensatia pentru spatiu CMYK nu-ti este deloc de folos pentru WEB…
ca sa nu mai aduc aminte ca numai calibrarea monitorului nu te va ajuta prea mult daca nu este calibrat tot lantul de device-uri care ‘plimba’ imaginea - de la achizitie pina la printare
controlul culorii este o treaba serioasa, de care mai bine nu te apuci daca nu stii ce vrei si ce faci // calibrarea monitorului nu te ajuta decit daca stii pentru ce il calibrezi - daca il folosesti la print, trebuie setata o temperatura a ecranului corespunzatoare, iar compensatia pentru spatiu CMYK nu-ti este deloc de folos pentru WEB…
ca sa nu mai aduc aminte ca numai calibrarea monitorului nu te va ajuta prea mult daca nu este calibrat tot lantul de device-uri care ‘plimba’ imaginea - de la achizitie pina la printare
Asa este, dar daca ai de-a face cu tot felul de lucrari cu finalizari diverse ce te faci?
stau la calcu asta, am monitoru asta. nu sunt o tipografie unde vine cineva si eu ii dau fisierului assign profile conform printerului meu. La mine vin diversi cu diverse. unii vor finalizare web, altii magazin, altii album de arta (tipar) etc.
am patit-o rau cu calibrarea in sensul ca am reglat monitorul cu scanerul si cu imprimanta. cand a fost nevoie de un lay-out pentru alt device toate culorile pe care le vedeam eu erau razna rau de tot. aici e o problema reala. fac un poster si ma duc la plotter cu el. daca aia nu imi dau profilele lor mai bine ma impusc. un prieten mi-a spus lucreaza numai RGB si lasa-i pe ei sa converteasca totul conform profilelor lor. asa trebuie facut? astia nu prea mai au timp, zic ca esti tampit daca vii cu rgb la ei! si daca mai e si graba mare o dai in balustrada!
faci ce stii mai bine… se cheama specializare
de aceea cei de la studiourile audio-video nu fac postere…
un monitor pentru dtp, intra in culoare cam la o ora de functionare - stiai asta?
daca vrei sa inveti mai multe, exista o firma care face niste cursuri oentru managementul culorilor - ei sunt in masura sa-ti ofere multe explicatii mai pertinente
Asa este, dar daca ai de-a face cu tot felul de lucrari cu finalizari diverse ce te faci?
stau la calcu asta, am monitoru asta. nu sunt o tipografie unde vine cineva si eu ii dau fisierului assign profile conform printerului meu. La mine vin diversi cu diverse. unii vor finalizare web, altii magazin, altii album de arta (tipar) etc.
am patit-o rau cu calibrarea in sensul ca am reglat monitorul cu scanerul si cu imprimanta. cand a fost nevoie de un lay-out pentru alt device toate culorile pe care le vedeam eu erau razna rau de tot. aici e o problema reala. fac un poster si ma duc la plotter cu el. daca aia nu imi dau profilele lor mai bine ma impusc. un prieten mi-a spus lucreaza numai RGB si lasa-i pe ei sa converteasca totul conform profilelor lor. asa trebuie facut? astia nu prea mai au timp, zic ca esti tampit daca vii cu rgb la ei! si daca mai e si graba mare o dai in balustrada!
Gresesti profund. Calibrarea monitorului e una si aceeasi indiferent ce lucrezi pt web sau print. Profilele de culoare assignare in aplicatia cu care lucrezi trebuie sa difere.
Cand lucrezi pt print in cmyk trebuie sa-ti salvezi documentul cu profilul embeded. La tipar este obligatoriu sa se faca conversia de la profilul tau la al lor. Nu lucrezi tu cu profilul tipografiei. E aberant. Asta se numeste Color Management. Profilele de culoare au in ele 2 valori LAB si CMYK/RGB in functie de ce lucrezi. In momentul in care trimiti un document la tipar, acolo se face conversia de la profilul tau la al lor pe baza valorilor LAB care raman neschimbate. Se schimba doar valorile CMYK functie de specificul tipografie (pigmenti, suport de imprimare etc). In mod normal orice tipografie are profile in functie de suportul pe care tipareste si de tiparnita. Incazul in care profilele sunt corecte, atunci si conversia va iesi corect.
Am o singura observatie: sa zicem ca am o imagine cu scris negru pur multiply. La ORICE conversie de culoare, negrul va iesi la policromie. Asa ca mai usor cu conversia! Aici nu e chiar asa usor! Lucrezi cu profilul tipografieu (total ink limit, dot gain etc.)
stai asa ca nu inteleg!
daca ai un text negru (0/0/0/100) multiply peste o imagine sau orice altceva, atunci nu mai ai negru pur pt ca modul multiply suprapune negru peste culorile de sub el
daca e peste alb nu e nevoie de myltiplu
daca vrei sa nu se amestece cu ce e dedesubt nu il faci multiply si o sa ai spartura
eu nu am intalnit cazuri in care un negru pur, prin conversie de profil, sa devina negru de policromie
asta daca ai ambele profile generate corect
M-am grabit sa explic, de aia nu am detaliat. Negru multiply nu modifica straturile de CMY de sub el. Daca dezactivezi canalul K, vezi imaginea fara negru, dar dispare orice urma de text. Corect? Ei, acum fa-i conversia, si brusc textul trece la policromie! Hai sa zicem ca pentru revistele glossy, la care tiparul e de inalta calitate, iar litera e mai mare – iese, de bine, de rau. Dar la ziar e un dezastru si, tanda pe manda, NU E BINE! Deschideti imaginea atasata si parcurgeti canalele. In dreapta am aceeasi imagine ca in stinga, dar convertita la un alt profil de culoare. Cum e?
Fir-ar sa fie! nu pot pune imaginea pentru ca nici un jpg CMYK (cu sau fara resurse) nu scade sun 712 K!. Am facut-o pdf (de photoshop)
Chiar sînt curios, pentru ca mie mi-au scos peri albi. Lucrez la un ziar (Catavencu) iar tot ceea ce mi se trimite (cu rare, foarte rare exceptii) e setat pe glossy, tone de cerneala, imagini vaporoase care se intuneca tragic pe hirtie. As face eu conversia, da’ ma toaca la scris. Acolo unde e pe alb, nu ma doare capul, transform de n-are aer! De aia aplic tot felul de trucuri sa iasa (si iese!). Dar acolo unde e pe color – incepe joaca. Si, oricite memo, atentionari, amenintari as trimite la toate departamentele, nimeni nu le citeste sau nu le intelege!
Dar daca ai o solutie… as fi foarte fericit sa-i dau de cap!