Colors in Adobe Illustrator
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Davie, FL
Macuser din: 16.10.05

Intrebare pt cunoscatorii de Illustrator si Freehand
Am posibilitatea in Illustrator sa obtin o paleta cu toate culorile folosite intr-un desen?
Cum este in Freehand Xtras>Colors>Name all colors.
merci

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

asa, ca in freehand - nu
dar poti incerca sa selectezi toate culorile nefolosite si sa le dai delete - ar trebui sa-ti ramina doar culorile folosite in document

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member

pacat ca nu poate face asa ca freehand-ul si corel stie face asa ceva…
Vad ca AI la unele documente, deschise din Samples de ex, imi arata culorile folosite dar nu pot sa fiu sigur ca le arata pe toate.
in plus eu primesc fisiere aproximativ gata, tre sa schimb culorile pt print si asa e f greu…
a auzit cineva de un plug-in care sa faca treaba asta? sa creeze o paleta in swatches cu toate culorile dintr-o selectie/layer sau document?
merci

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: Galati
Macuser din: 14.10.05

In Indesign gasesti un Preflight (File/Preflight ...) care iti da toate informatiile despre fisier dar la culori n-am prea avut rezultate eu am 1.5.2. CE - incearca cu un Indesign CS2 poate au imbunatatit - oricum parerea mea ca urmasul lui FreeHand va fi InDesignul in nici un caz ilustratorul. Asta pentru a concura puternic QuarkXpressul (dupa ce cei de la Adobe au ingropat PageMakerul si cred ca urmeaza FreeHandul ... vezi achizitia Macromedia)

papa

Semnătură 

Pretul este evident negociabil.

Apple user!

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

M-aş mira să nu existe vreun plugin pentru asta. Există însa o metodă în Illustrator CS2, care din păcate cam seamănă a “scărpinat la urechea dreaptă cu mâna stângă”. Se face aşa:
- Se selectează obiectele ale căror culori trebuie puse în Swatches (eventual toate).
- Se alege comanda Object -> Rasterize pentru a transforma obiectele intr-un bitmap.
- Cu bitmapul selectat, se dă Object -> Live Trace -> Tracing Options. În partea stângă a casetei de dialog se alege Mode: Color şi Output to Swatches.

Rezultatul este că bitmapul este trace-uit iar culorile detectate sunt trimise în paleta Swatches, Evident ca trebuie să lucraţi într-un backup a documentului original, ca să nu ramâneţi cu desenul convertit într-un bitmap (undo-ul o să vă scoată şi swatch-urile), după care importaţi swatch-urile în documentul original.

Există însă o problemă. Nu întotdeauna culorile din swatch-uri sunt 100% identice cu cele originale. Bănuiesc că dacă lucraţi în RGB o să meargă perfect, dar dacă e vorba de CMYK e posibil ca rasterizarea să modifice foarte puţin culorile. De exemplu mie mi-a dat în loc de C 100% ceva gen C 98,9% - deci nu sunt diferenţe mari.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member

e o chestie si cu Indesign. eu am lucram cativa ani in PM 6.5 dupa care am trecut pe Quark. Care e mai bun e doar o chestie de obisnuinta si de necesitati.
e buna chestia ce o are indesign dar nu cred ca e un program ce se preteaza la grafica vectoriala. parerea mea!
de la adobe+macromedia astept mariajul dintre illustrator si freehand mai degraba sa-l “omoare” pe corel smile

referitor la ceea ce a zis Tudor, e o idee buna cand nu ai de ales. In AI CS nu este Live Trace :( se poate pune desenul pe alt layer eventual ca sa nu lucrezi cu mai multe fisiere.
Poate inventeaza cineva un plug-in smile am gasit unul pt corel de ex care face o treaba super: schimba si fill si outline in acelasi timp
10x

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member

Pls incercati in AI CS sa scrieti un text si sa il selectati cu dublu click sau command+a sau sa selectati o parte a unui cuvant pt a fi inlocuita cu alte litere sau colorata diferit.
La mine nu vrea sa faca asa! Asa e in AI sau am o probl cu el?
merci

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRank
Jr. Member

merge selectia doar ca nu se vede ce e selectat!

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
Rank
Newbie
Din: Bucuresti
Macuser din: 21.12.05

in illustrator, de la bun inceput trebuie sa stii ca nu poti lucra combinat (cmyk + rgb in acelasi document). culorile spot (pantone sau hks, ca altele n’am intalnit in practica) apar in paleta obligatoriu. de fapt mai intai sa lamurim cu paleta (swatches). in modul “list view” (click pe triunghiul dreapta sus) sunt afisate culorile. in stanga e un patrat colorat iar in dreapta un patrat fie impartit in 4 (cmyk) fie in 3 (rgb), determinat de modul de culoare selectat (in meniu File/Document Color Mode/alege ceva acolo). Bun. Daca dai dublu clic pe o culoare anume apare un meniu cu numele culorii, tipul (proces sau spot), modul (rgb, grayscale, cmyk, etc) si sliderele. in plus, sub tipul culorii e o bifa cu care poti activa modul “make global”, moment in care culoarea respectiva se va comporta oarecum ca spot, desi nu e (similar cu quarkul sau indesignul) iar in paleta va apare un patrat gri langa cel cmyk (sau rgb). culorile spot au un cerc gri. Peste toate astea, exista in meniu “Select/Same/...” unde alea trei puncte inseamna aceeasi umplutura, aceeasi linie bla, bla, bla, o sa vezi. In consecinta deschizi documentul care trebuie convertit, framantat, batut in illustrator, selectezi pe rand ce obiecte/culori ai de gand sa folosesti/modifici, definesti new swatch in paleta, daca vrei il faci “global” si voila!, poti sa le fatzai cat poftesti.
in text nu’ti vede selectia pentru ca e ai-ul stricat. ori il reinstalezi, ori e de la sistem si asta e.

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

oliver, daca ai Illustrator CS, atunci uite un script care te-ar putea ajuta:
http://illustrator.hilfdirselbst.ch/dokuwiki/skripte/javascript/wr-usedcolors

Este JavaScript, iar in Illustrator il poti rula folosind comanda File -> Script -> Other Script… . Cel putin asa e in CS2, dar din pacate (pentru mine) scriptul nu merge decat in CS. Daca intri in cod si la linia 54 pui “en” in loc de “de”, atunci mesajele pe ecran iti vor aparea in engleza, nu in germana. Sunt curios daca iti merge, si as fi si mai curios daca s-ar gasi cineva sa-l faca pentru CS2. smile

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Tocmai am constatat ca pentru documente relativ simple functioneaza si in Illustrator CS2!!!

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member

Foarte buna treaba, Tudor!
La primele incercari merge bine.
O sa il testez mai testez si o sa va spun daca merge bine.
Merci mult.