entry level £799. inlocuiesc ultimul mini Core2Duo (mid2010, wow 8 ani a mers brici) ca server de Plex si Transmission, TimeMachine, plus depozit pe AFP. Era si server de printer, dar mi-am luat pe wifi si nu mai e nevoie.
o sa instalez ca new Mac de data asta, am tot migrat sistemele de la un mac vechi la un mac nou incepand cu primul meu Mac, Panther pe un Powerbook G4 SH (model 2003, instalat 2005). Mai are inca pe el driverele de internet mobil de la Vodafone Ro.
Nu mai există hard disc, storage-ul intern este flash controlat de chipul T2 și nu este upgradabil, trebuie comandat de la bun început cât ai nevoie.
Memoria este upgradabilă, are două sloturi SO-DIMM. 32 GB se pot pune ușor, SO-DIMM-uri de 16 GB sunt pe toate drumurile, de 32 GB însă nu prea, și sunt exagerat de scumpe. Nu atât de scumpe cât opțiunea de la Apple, dar nici pe departe.
Au început să apară ssd-uri externe thunderbolt, poate fi o soluție pentru extinderea stocării.
Însă de departe cea mai faină opțiune este rețeaua 10Gbit. Nu-i scumpă, merită din plin, chiar dacă deocamdată switchurile 10G sunt scumpe și cablarea cat 6a nu-i peste tot.
Cu opțiunea asta un storage de rețea poate fi accesat la viteză de ssd sata local, n-ai nevoie de T2 flash exagerat.
De exemplu, cu 6 unități OWC ThunderBay 6 RAID înlănțuite pe Thunderbolt, configurate cu discuri de 12 TB în Raid5, poți avea 360 TB atașați direct.
În Raid0, 432 TB, dar îți trebuie curaj pentru asta.
Jucăria te costă 27 k USD. https://eshop.macsales.com/shop/thunderbay-6/thunderbolt-3-raid
Carevasăzică da, poți atașa hard discuri la Mini 2018.
Toate computerele mele au maxim 256 GB, nvme, doar workstation HP ceva nebuneli cu mai multe matrici raid. Odata ce ai o solutie externa de stocare you ar good. Eu folosesc un Synology DS1517+ 5x8TB raid 5 pentru date si foto, la el e atasat un disk de 5 TB usb 3.0 pentru backups, Time Machine si Veem, folosesc la greu cei 5 GB de pe one drive, doar documentatie pentru proiectele mele, analize medicale, etc, disponibele pe orice device. Daca ai doar un computer intradervar ai nevoie de spatiu, varianta de hdd 2.5 extern 3.0 e buna dar nu foarte confortabila si nu il ai mereu la tine decat daca esti user pro gen geanta cu de toate la tine all the time .
Fortunately, when the Mac Mini with the i7 isn’t heavily loaded it’s silent.
I can’t even tell that it’s on. And when I disable TurboBoost to simulate the i3 base model I couldn’t get the fans to spin up to an audible level no matter how hard the cpu was working.
So I actually recommend sticking with the i3 if silence is important to you and you don’t need extreme performance.
Today, this is a great Mac Mini update, a wonderfull all-arounder, for lots of potential, and just a fantastic computer.