Cred ca am mai postat, dar uite despre ce e treaba:
Am un d-link wireless turbo.
Ei bine, se decupleză atît de des că m-a scos din minţi. Eu cred ca providerul meu e de vina, dar nu pot dovedi.
IP-ul routerului (LAN): 10.10.10.1
La WAN e Dinamic IP.
Pe Wireless, e Autoselect la canal
In urma unei neintelegeri, duminica mi-a fost stopat accesul. Ce e ciudat e ca Messengerul a mers non stop, si chiar am putut accesa mailul. Dar, de cind am reintrat cu drepturi depline, s-a dus dracului! Trebuie sa-l scot din priza din 10 in zece minute!
E chiar atit de prost sau eu nu inteleg ceva?
Aha, bun, unde gasesc logul? Cred ca tot acolo, merci, sa vad!
Problema e ca, atunci cind pierd legatura, nu mai pot accesa nici routerul. (trebuie restartat)
dar uite, acum am scos cablul din conexiunea WAN si am bagat-o in LAN (acum functioneaza ca un switch) si nu ami moare!
Dar nici nu mai am acces la setarilu routerului. mda!
Complicat.
Autoselect la canal ?
Fa un scan la ce rețele wireless “prinzi” în zonă și alege de mână un canal liber.
Canalele cu cel mai mic overlap între ele sunt 1, 6 și 11.
Ideea e că dacă ai minim 4 canale în plus sau minus libere față de ceilalți, merge cât de cât bine.
Cumva locuiești lângă o stradă pe care trec multe mijloace de transport în comun ? Știați că toate cutiuțele portocalii din autobuze/troleibuze/tramvaie vorbesc între ele wireless 802.11b sau g ? Cumva pică legătura doar când trece tramvaiu pe sub geam ?
Acum am inteles, tu pierzi legatura wi-fi…
Leaga-te utp in router si vezi daca mai ai intreruperi; daca ai inseamna ca e de la provider; daca nu inseamna ca e de la wi-fi; seteaza-l pe alt canal si poti sa maresti puterea routerului la 100% ( nu stiu cum e la d-link, dar la ASUS defalut este la 20 % ).
Daca nu ai acces la setarile routerului, dar ai acces fizic la el…hard reset ( scrie in manual cum se face ) si revine la setarile default din fabrica; daca nu este al tau…
pt a raspunde la intrebarea din titlul topicului, trebuie sa faci un lucru elementar: sa conectezi mac-ul direct in cablul ce-ti vine de la ISP. Sa ELIMINI routerul sau orice alt echipament. intr-un fel, ai gasit singur raspunsul la intrebare: “am scos cablul din conexiunea WAN si am bagat-o in LAN (acum functioneaza ca un switch) si nu ami moare!” deci, E DE LA ROUTER. in momentul in care l-ai folosit ca switch chior, e totul ok. inteleg ca esti intr-o retea de cartier cu switchuri chioare cascadate iar prin conectarea cablului de la isp in portul de LAN tu n-ai facut decat sa adaugi inca un sw….
Fratilor..ori sunt dus cu capu, ori ma las de IT. Un router poate fi configurat sa functioneze in mai multe moduri ( nu combinate ):
1. AP : ISP in WAN -> LAN, WI-FI
2. Switch : mod in care WAN+LAN ( x porturi ) devine switch
3. Router de interconectare intre 2 retele.
Daca scoti ISP din WAN, il bagi in LAN si ai internet wi-fi pe mac fara probleme, NU ar trebui sa mearga, decat daca routerul tau este configurat in modul switch si atunci tu pe wi-fi ai o adresa IP alocata dinamic din clasa de adrese ale ISP-ului si nu din clasa 10.10.10.x ( inteleg ca routerul are adresa 10.10.10.1 spre LAN ); in acest caz nu ar trebui sa ai internet wi-fi pe mac, daca tu bagi ISP in WAP, pentru ca routerul nu este configurat sa-ti faca NAT pe LAN+wi-fi.
De pe routerul meu : in asus_wl500dx.png este modul de configurare al routerului Asus Wl500g deluxe. Daca in routerul tau, nu exista posibilitatea sa-l transformi in switch, atunci routerul nu suporta asa ceva si nu are cum sa ai internet WI-FI pe mac bagand cablul de la ISP intr-un port de LAN. Sau poate routerul este destul de inteligent si stie sa faca el acest lucru ( ma cam indoiesc ); sau routerul tau este in balarii. Poate ne tii la curent cu rezolvarea problemei.
Am ales acest tip de modem pentru ca niste baieti destepti i-au refacut firmware-le ( linux ) si suporta pe USB modemul Z010 de la Zapp ( asa am backup direct in router si accesul la internet este disponibil pe toate calculatoarele din casa ) .
Scuze de intirziere. Abia am ajuns. Sa spun drept, nu ma prea pricep la retele, ca n-am avut ocazia!
Da, sint intr-o retea de cartier.
Da, pina acum, am mers cu un cablu bagat direct in iMac si n-am avut treaba
Da, daca il fac switch, ies afara fara probleme, da’ ii omor omului TOATA reteaua.
Pina una-alta, mai citesc (si imprim, sa pricep mai bine) ce mi-ati zis!
Merge de rupe ca switch, nu moare, nu da rateuri, il vad din toate unghiurile LAN si WI-FI, dar, daca il las asa, cade TOATA reteaua providerului (desi eu functionez inainte fara nici o problema, cu trei masini cuplate). Hm. O fi d-linkul?
Am inteles. Ii omori reteaua din cauza configuratiei pe care o are routerul acum. Daca-mi spui exact ce fel de router ai, am sa dau jos manualul lui si am sa incerc sa te ajut. Trebuie neaparat sa ai acces la el ( pagina de configurare ), sa pui WAN pe auto ( adica sa-si ia IP prin DHCP ) , clasa de adrese LAN trebuie sa o setezi diferit de clasa de adresa pe care ti-o aloca dimanic ISP—daca routerul tau spui ca-ti da 10.10.10.x in LAN iar ISP-ul iti aloca dimanic tot 10.10.10.x e o problema “il omori”.
Si chiar daca clasele de adrese sunt diferite, routerul tau omoara toata reteaua pentru ca este server DHCP pe clasa 10.10.10.x ( am intuit din ce ai spus tu ca routerul are adresa 10.10.10.1 ) si incerca sa dea in toata reteaua aceasta clasa de adrese, iar calculatoarele colegilor de reata nu prea stiu de unde sa-si ia IP dinamic ( de la ISP sau de la routerul tau ) => retea de tip varza.