...ca linux pentru PPC nu suporta nici un fel de modem dial-up?
Tu ai vreun linux instalat acum sau intenționezi? Linux ppc există în foarte puține variante, Ubuntu 6 (7 e beta încă) și SuSE10.2 fiind cele mai recente.
Tu ai vreun linux instalat acum sau intenționezi? Linux ppc există în foarte puține variante, Ubuntu 6 (7 e beta încă) și SuSE10.2 fiind cele mai recente.
nu chiar intentionez dar ma uit da citeva timp de acum…
Am citeva intrebari in privinta linuxului pentru mac, si ppc si MacIntel…
pentru mine (PPC):
1)s-a schimbat cumva situatie cu modemuri dial-up?
2)ce inseamna ca ubuntu nu e suportat pentru PPC dar este? Nu puote sa fie ca e o adaptare neoriginala?
3)Care la moment ce sa sfatuieste de pus la PPC?
pentru un prieten carui m-am angajat sa i fac ordine la ultima generatie de MacBook…
introducere:
frati nu va suparati dar leopard e oribil si nestabil dupa parerea mea.
Din pacate forumului original apple zice ca nu e posibil de a restabili Tiger pe MB cei noi deoarece nu ar exista niste “efi” in tiger versiunea 10.4.11, care sa pare sunt extrem de necesari pentru functionarea corecta al macului-intel de noua generatie.
Din aceste considerende sunt nevoit sa examinez si posibilitate de a instala o dstributie linux.
Iata intrebare:
E posibil asa ceva sau mai sunt contraindicatii?
Roberto, deocamdată e mare diferență între cum pui un linux PPC și un linux pe un mac intel, deoarece mactel-urile au EFI, iar linux-urile nu au fost încă plănuite să facă boot în mediu EFI. Ar fi, e drept, rEFIt, mie însă nu mi-a reușit boot de linux pe mactel. Mi-a explicat cineva cum se face, dar nu am timp.
În schimb, cîteva linux-uri PPC, puține cîte sînt, arată cît se poate de bine și se comportă frumos, după părerea mea. Din păcate, pe ansamblu, interfața linux, deși a făcut pași uriași în ultimii ani, nu cred că pune în pericol supremația Windows. Dacă vrei să instalezi un linux PPC frumos și simpatic, cred că Fedora 8 e ceea ce ai nevoie. Sau SuSe, parcă 10.3 PPC e versiunea ultimă.
Este interesant că unele linux distros continuă să aibă suport PPC, deoarece, tot se pare, IBM continuă să producă procesoare PPC pt sculele lor, pe care rulează linux PPC. Ar mai fi Yellow Dog (singurul linux numai PPC).
Părerea mea este că un mac user nu prea simte mare patimă în mediu linux, exceptînd situațiile cînd chiar ai nevoie, mai ales pe servere și utilizări industriale. Nu mă prea pricep aici, parcă mediaconvertor lucrează în domeniu.
1) Nu ştiu care-i ideea cu modemurile dial-up. Dacă e vorba de un modem pe USB, nu văd de ce n-ar fi. Verifică înainte totuşi.
2) Ubuntu suportă PPC, la fel cum orice distribuție ar suporta PPC dacă ar fi compilată (orice “variantă” Linux dacă insişti, deşi e un abuz de limbaj). Pentru că platforma PPC nu mai are mare viitor în privința desktop-ului, dezvoltatorii Ubuntu nu se mai chinuie să dezvolte o variantă perfect stabilă la timp. Cu alte cuvinte, nu ai nicio garanție în privința stabilității sistemului, deşi el continuă să fie publicat la fiecare 6 luni. Sau dacă vrei, it runs on PPC but it’s not supported. Din proprie experiență, nu e o mare problemă, tinde să meargă destul de bine.
3) Eu am avut experiențe rezonabile (rezonabile ca şi completitudine şi flexibilitate) numai cu Gentoo. Dacă vrei ceva mai uşor, merge şi SuSE sau Ubuntu.
Nu dai, totuși, un link mai precis? Ne trimiți la prima pagină a unui forum mare, totuși?
Nu cred, știu doar că toate linux-urile au mari probleme cu config rețele wl.
nu chiar intentionez dar ma uit da citeva timp de acum…
Am citeva intrebari in privinta linuxului pentru mac, si ppc si MacIntel…
pentru mine (PPC):
1)s-a schimbat cumva situatie cu modemuri dial-up?
2)ce inseamna ca ubuntu nu e suportat pentru PPC dar este? Nu puote sa fie ca e o adaptare neoriginala?
3)Care la moment ce sa sfatuieste de pus la PPC?
pentru un prieten carui m-am angajat sa i fac ordine la ultima generatie de MacBook…
introducere:
frati nu va suparati dar leopard e oribil si nestabil dupa parerea mea.
Din pacate forumului original apple zice ca nu e posibil de a restabili Tiger pe MB cei noi deoarece nu ar exista niste “efi” in tiger versiunea 10.4.11, care sa pare sunt extrem de necesari pentru functionarea corecta al macului-intel de noua generatie.
Din aceste considerende sunt nevoit sa examinez si posibilitate de a instala o dstributie linux.
Iata intrebare:
E posibil asa ceva sau mai sunt contraindicatii?
scuza-ma dar mi se pare ca aberezi.
1. linux suporta modem-urile dial-up, chiar daca e ppc, chiar daca e intel. chestia asta nu are de a face cu arhitectura procesorului. (mai exista dial-up???)
2. cum adica ubuntu nu e suportat de ppc dar este??? si ce intelegi tu prin adaptare neoriginala???
3. daca leopard e oribil, iti urez mult succes cu linux (oricare ar fi el)
4. poti instala tiger pe orice macbook (pe orice mac cu intel, defapt) fara probleme. efi e un fel de bios, nu are legatura cu efi. si daca tiger 10.4.11 nu are acel suport, 10.4.10 are??? gandeste un pic…
1. ar fi adevărat dacă Linux ar semăna fie şi un pic, ca arhitectură, cu un sistem gândit de la bun început pentru a fi portabil (think NetBSD). Nu sunt tocmai familiar cu felul în care Linux rulează (sau nu) pe PPC, dar se prea poate să fie adevărat, e suficient ca driverele să nu meargă dintr-un motiv obscur, nu neapărat din cauza arhitecturii.
2. Cum am scris mai sus. Traducerea e nefericită ce-i drept. Unsupported -> negarantat, fără suport oficial ş.a.m.d..
3 şi 4 sunt de acord. Măcar de s-ar chinui cu *BSD .
Nu dai, totuși, un link mai precis? Ne trimiți la prima pagină a unui forum mare, totuși?
Nu cred, știu doar că toate linux-urile au mari probleme cu config rețele wl.
da acuma o caut.
1. linux suporta modem-urile dial-up, chiar daca e ppc, chiar daca e intel. chestia asta nu are de a face cu arhitectura procesorului. (mai exista dial-up???)
compatibilitate cu modeme pentru dial-up inseamna si posibilitate de a expedia faxurile prin el, faxurile care inca sunt folosite ca document mai oficial (nu inteleg nici eu dece dar asa e) de citeva oficii si istitutii de stat sau municipal ale importante orase din europa, de multe ori considerate centrul dezvoltarii tehnice (dar de fapt pare ca nu este asa…): vorbesc de examplu de Milano sau Munchen (exempli care le stiu eu personal).
2. cum adica ubuntu nu e suportat de ppc dar este??? si ce intelegi tu prin adaptare neoriginala???
am primit rasponsul care m-a satisfacut mai sus: pur si simplo fiind foarte profan in directia asta unii ori intrebari nu sunt la nivel de un expert.
3. daca leopard e oribil, iti urez mult succes cu linux (oricare ar fi el)
eu nu am zis ca opinia mea e lege…dar jumate de ora pentru a controla permisiunele cu utility disk si foarte multe schimbari de gestionarea grafica nejustificate de careva dezvoltare semnificativa, si diferite probleme cu perifericele, nu cred ca sunt argumente fara sens. Tiger este inca cel mai buna editie de Mac OS X dupa parerea mea.
4. poti instala tiger pe orice macbook (pe orice mac cu intel, defapt) fara probleme. efi e un fel de bios, nu are legatura cu efi. si daca tiger 10.4.11 nu are acel suport, 10.4.10 are??? gandeste un pic…
e clar ca e asa, am avut invedere ca nici ultima versiunea a lui tigrul are acest suport..eu am citit asta la acest thread in limba italiana: http://forum.tevac.com/index.php?showtopic=59306&view=getnewpost
Da ca nu e adevarat o sa incerc miine si o sa stim toti. In postul ala sa zice ca o mare firma nu a avut succes reinstalind Tiger la MacBookurile cu leopard preinstalat. Da ca e asa prefer orice linux, in cel mai rau caz incerc sa bootez tigrul de acolo…
Ei, că treptat Tiger nu se va mai putea instala pe mactel-urile mai noi este posibil, deși - deocamdată - nu s-au modificat generațiile procesoarelor. De ex., pe acest PB la 1.67 nu mai pot instala Panther, deși prima serie a lui venea cu Panther, Tiger a apărut ceva mai tîrziu, prim primăvara lui 2005. Cum poți instala Tiger pe un mac intel dacă nu ai Tiger pe dvd-ul lui original? Nu merge. Posibil ca, de ex., Tiger să nu mai fie instalabil pe MBA (mă refer, desigur, la utilizatorii „de rînd”, nu la experții care își pot modifica structura fișierelor pt a păcăli installerul).
acum 2 sapt, i-am instalat unui amic ce nu vazuse linux decat in poze, Ubuntu Ultimate 1.6. Am ales aceasta versiune deoarece vine cu un pachet de programe mai mult decat generos pt un om care vede pt prima oara linux si pt ca avea o nava de pc si eram curios sa vad si io cum se misca cu acele efecte. PC-ul respectiv are un procesor core2duo si 4gb de ram. este sublim!
nu am avut cum sa verific o conexiune dialup dar sunt aproape sigur ca merge deoarece am incercat sa setez conexiunea pppoe in mod grafic si tot ce puteam face era sa pun placa de retea pe dhcp sau sa pun IP-urile manual ori sa configurez o conexiune dialup. adica e foarte usor de configurat. este incredibil de usor de utilizat si de prietenos.
acum 2 sapt, i-am instalat unui amic ce nu vazuse linux decat in poze, Ubuntu Ultimate 1.6. Am ales aceasta versiune deoarece vine cu un pachet de programe mai mult decat generos pt un om care vede pt prima oara linux si pt ca avea o nava de pc si eram curios sa vad si io cum se misca cu acele efecte. PC-ul respectiv are un procesor core2duo si 4gb de ram. este sublim!
nu am avut cum sa verific o conexiune dialup dar sunt aproape sigur ca merge deoarece am incercat sa setez conexiunea pppoe in mod grafic si tot ce puteam face era sa pun placa de retea pe dhcp sau sa pun IP-urile manual ori sa configurez o conexiune dialup. adica e foarte usor de configurat. este incredibil de usor de utilizat si de prietenos.
n-am auzit de aceasta distributie…sunt foarte curios…totusi problemul cu dial-up sa refere numai la editii pentru PPC, asa ca nu cred ca sa refere la instalatia ta…La distributii PPC, printre altele, lipseste si skype!!!
In orice caz am cautat linkul care am promis lui cattus, dar ei (de la ubuntu.it) sterg posturile, nu li tin in arhiva ca noi…
Dar am ridicat eu intrebarea cind o sa raspunda cineva oficial de acolo o sa postez linkul.
[ Modificat: 20 Ianuarie 2008 04:59 PM de roberto ]
sunt o gramada de distributii ubuntu based, ca sa zic asa. http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?id=1598
acum am inteles exact ce vrei: o distributie linux pt ppc, care sa stie dialup. dar nu inteleg de ce. la ce ti-ar folosi asa ceva. sau doar te interesezi daca merge dialup-ul pe un linux instalat pe platforma ppc, de dragul discutiei?
sunt o gramada de distributii ubuntu based, ca sa zic asa. http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?id=1598
acum am inteles exact ce vrei: o distributie linux pt ppc, care sa stie dialup. dar nu inteleg de ce. la ce ti-ar folosi asa ceva. sau doar te interesezi daca merge dialup-ul pe un linux instalat pe platforma ppc, de dragul discutiei?
deja am primit asa tip de intrebare mai sus si asta a fost raspunsul mau…
compatibilitate cu modeme pentru dial-up inseamna si posibilitate de a expedia faxurile prin ei, faxurile care inca sunt folosite ca document mai oficial (nu inteleg nici eu dece dar asa e) de citeva oficii si istitutii de stat sau municipali ale diferite importante orase din europa, de multe ori considerate centrul dezvoltarii tehnice (dar de fapt pare ca nu este asa…): vorbesc de examplu de Milano sau Munchen (exempli care le stiu eu personal).
In afara de asta, in Moldova unde traesc eu,nu am nici un fel de adsl, dar numai unité (fel de zapp a vostro) care in anumite chestii ca discarcarea de programe si update, iese cam scump, si eu nu ma rusinez sa va zic ca unii ori folosesc si dial-up in cazulri care i-mi aduce careva beneficii economicii.
[ Modificat: 20 Ianuarie 2008 05:36 PM de roberto ]