Nimic nu este greu de spart; trebuie sa ai timp si forta de calcul; programe…sapare pe net.
Teoretic vorbind, totul poate fi spart. Practic insa, sint algoritmi de criptare ce confera siguranta, cel putin in prezent. Cheile folosite la criptarea cu un astfel de algoritm nu pot fi sparte fara a avea citeva sute de ani la dispozitie si o putere de calcul egala cu puterea de calcul a tuturor mainframe-urilor existente in prezent.
Desfid pe oricine sa afle o cheie privata 3DES sau RSA stiind cheia publica + un fisier criptat cu cheia privata.
Pe wireless insa algoritmii de criptare nu sint foarte puternici, deoarece ar afecta drastic performanta. Cine vrea criptare, sa foloseasca WPA si sa-si schimbe parola de acces o data la citeva luni.
Sunt eu de vina sau mi se pare ca nici initiatorul threadului n-a zis ca nimic nu e de ne-spart? (mama cate negatii intr-o singura fraza) Cred ca a intrebat “Care este cea mai sigura encriptare wireless”.
Deci, care este cea mai sigura. A vs. B. C e cea mai buna.
Facem un poll?
@spiridush : cele mai bune metode criptare nu pot fi introduse in routerele wi-fi, pentru ca scade performanta conexiunii wi-fi. Pentru a-ti proteja la maxim conexiunea wi-fi : ascunde AP-ul, autentificare dhcp dupa mac-ul placii de retea, WPA-PSK cu TKIP+AES ( sau algoritmul maxim de criptare suportat de routerul tau ).
Ei, ce frumos. Vrei sa scrii un articol in Wiki cu mici detalii ca sa se inteleaga toate acronimele? Eventual cu configurarea pentru Airport Express, sau noul Airport?
Pot sa-ti imprumut unul cateva ore daca vrei sa te joci cu el. Eventual la o bere? Ti l-as da mai mult dar mi-as omorâ internetul din casa. Poate vii la intalnirea lunara? De luat l-am luat intotdeauna cu mine
La o bere e OK ( asta daca nu vin cu masina ). Intalnirea de luna trecuta am ratat-o din cauza evenimetelor din familie.
Tocmai am inceput acel mic manual pentru wi-fi, am pus ceva abrevieri pentru ... cum ai spus acronime , si am facut ceva capturi de pe routerul meu ( ma rupe MS Word-ul pe MAC ca nu are gramatica limbii romane—nici nu am sapat prea mult—).
Si…. domnule @mrness, daca ai avea un pic de rabdare si ai cauta pe net, vei descoperi destule programe de crack pentru conexiuni wi-fi slab securizate.
...ascunde AP-ul, autentificare dhcp dupa mac-ul placii de retea…
Aceste 2 sugestii sint inutile.
E trivial sa-ti aflu MAC-ul si ESSID-ul retelei, chiar daca faci lucrurile astea. Tot ce trebuie sa fac e sa las un sniffer sa asculte ...
@mrness : scuze dar nu prea am chef sa ma bag in polemici despre metode, programe, etc… folosite pentru a deveni un mic hacker.
@huk a remarcat ceva mai devreme ca omul a intrebat Care e cea mai sigura criptare wi-fi?
Cea mai sigura metoda de criptare, este algoritmul cel mai complex de criptare ( cu parola maxima admisa de metoda de criptare ) pe care ti-l ofera routerul din dotare.
Ai vreo sugestie pentru @spiridush ?
@mrness : scuze dar nu prea am chef sa ma bag in polemici despre metode, programe, etc… folosite pentru a deveni un mic hacker.
Nu vad ce ar fi de polemizat aici. A-ti ascunde AP-ul sau a-l restrictiona la o lista de MAC-uri iti ofera acelasi nivel de securitate care-l simte strutul cind isi baga capul in nisip.
Securitate nu obtii decit cu algoritmi de criptare cit mai puternici, dupa cum ai zis si tu. Daca si schimbi parola periodic, atunci presupusul atacator nu are timp sa o afle.
A-ti ascunde AP-ul sau a-l restrictiona la o lista de MAC-uri iti ofera acelasi nivel de securitate care-l simte strutul cind isi baga capul in nisip.
Dar atunci strutul e macar sigur ca nu-l poate lovi nimic in cap, nu?
Eu zic ca poate iesi un articol frumos in wiki, propun sa continuam dicutiile pe marginea lui cand va avea prima forma. Cred ca e corect sa includem mai multe opinii despre securitate. Nu trebuie sa fie un articol de hacking, dar poate stie cineva cum ne dam seama cand cineva ne vrea raul?
O sa scriu si eu despre Aiport Express, WDS, Aitunes si printing pe Bonjour ca sa epuizam AE-ul, hardware Apple fiind, si apoi mai adaugam si despre noul Airport, poate?