ID3tag-uri - preferinte si sfaturi de la fiecare
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Hello All.

Am si eu cateva intrebari ca sa imi fac o idee cum mai completeaza lumea ID3tag-urile in iTunes. Spuneti fiecare cum preferati sa le faceti ca sa se inspire si altii.

Eu fac asa:
- numele, artistul & album le scriu cu Fiecare Cuvant Capitalizat in afara de “feat.” sau “with”
- daca am “Gigi” si “Gigi feat. Gina” le las asa (rezulta 2 artisti diferiti)
- completez track number si disk number la toate (chiar daca e 1 din 1). Ce nu m-am hotarat inca cum sa fac este la albumele pe mai multe discuri cum sa numerotez melodiile - sa incep de la 1 pt fiecare disk sau sa le numerotez toate melodiile crescator si partea cu disk number sa fie doar “de orientare”.
- completez intotdeauna year & genre si daca gasesc coperta albumului la o rezolutie >= 200x200, o singura imagine.
- Comments il las cum era in mp3-uri si in cele encodate de mine l-am folosit doar pt melodiile clasice sa scriu ( unde stiam ) ce orchestra/dirijor a interpretat melodia
- Gouping, Composer & Part of a Compilation nu am NICI CEA MAI VAGA IDEE ce fac smile
- Lyrics unde se poate si am vreme (am si un programas care le downloadeaza si le pune da’ nu merge excelent)

Voi cum procedati ?

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05
psergiu - 02 Ianuarie 2006 09:52 PM

- numele, artistul & album le scriu cu Fiecare Cuvant Capitalizat in afara de “feat.” sau “with”

si eu la fel

la fel, dar fac si un smart playlist ca sa am tot ce e cu Gigi intr-un loc

- completez track number si disk number la toate (chiar daca e 1 din 1). Ce nu m-am hotarat inca cum sa fac este la albumele pe mai multe discuri cum sa numerotez melodiile - sa incep de la 1 pt fiecare disk sau sa le numerotez toate melodiile crescator si partea cu disk number sa fie doar “de orientare”.

la mai multe discuri: melodiile le numerotez pt fiecare disc in parte

- completez intotdeauna year & genre si daca gasesc coperta albumului la o rezolutie >= 200x200, o singura imagine.

la fel

- Comments il las cum era in mp3-uri si in cele encodate de mine l-am folosit doar pt melodiile clasice sa scriu ( unde stiam ) ce orchestra/dirijor a interpretat melodia

eu nu las comentariile altora. aici bag diferite cuvinte care sunt folosite in diferite smart playlisturi. tot aici pun si eu dirijorul, orchestra etc. pt muzica clasica

- Gouping, Composer & Part of a Compilation nu am NICI CEA MAI VAGA IDEE ce fac smile

Grouping: habar n-am. Composer il folossesc tot la muzica clasica, daca de exemplu e mai interesant interpretul, pe care il pun deci la Artist. Part of Compilation: pai, banuiesc ca daca e vreun “best of”, dar nu folosesc

- Lyrics unde se poate si am vreme (am si un programas care le downloadeaza si le pune da’ nu merge excelent)

la fel

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: Ploiești
Macuser din: 08.11.05

Idem.

Eu le trec în titlul melodiei, nu la “Artist”, tocmai din motivul enunțat de tine mai sus - rezultă 2 diferiți și mă enervează să văd 3-4 rânduri unul după altul cu “Gigi”, “Gigi feat. X”, “Gigi feat. Y”, “Gigi feat. Z”. Deci, un titlu complet ar fi “Gigi - Melodia cutare (feat. X)”.

Track number doar dacă există deja smile altfel, nu prea îi văd rostul.

Year mai rar, genre mereu (e mai ușor la playlisturi, pentru că de obicei playlisturile le fac după genul melodiei). Cover mereu pe cât posibil, când se găsește (de obicei le găsesc ori pe Amazon, ori cu Google Image Search).

Nu prea acord importanță comments-urilor smile nici lyrics nu m-au preocupat, pentru că nu prea am ce face cu ele ... la Karaoke, sunt suficiente .kar-urile.

Composer este un tag banal, util pentru piesele clasice. Part of a ... și Grouping nu le-am folosit, dar uite ce-am găsit:

Cu “Part of a compilation”, de la http://www.kavasoft.com/iTunesCatalog/faq/index.html#compilations

Compilations albums have music by more than one artist, so they don’t normally fit well into the Genre/Artist/Album hierarchy. iTunes Catalog identifies albums as compilations if the “part of a compilation” checkbox is checked in iTunes.
By default, iTunes Catalog will change the artist name for songs on a compilation to the name of the album. That way, all the songs on the compilation album will appear together in the list.
To change this setting, choose Preferences ▶ General. There are also checkboxes to use “Various Artists” for the artist name, and to include the artist name as part of the song name.

Deci pentru compilațiile cu mai mulți interpreți, le pune la “artist” numele albumului, opțional cu trecerea numelui artistului în numele cântecului. Deci, mai bine că nu l-am folosit smile

“Grouping” cică este pentru piesele împărțite în mai multe mp3-uri, de exemplu o simfonie cu mai multe părți:

n the latest release of iTunes appears a new feature called ‘Grouping.’ Grouping is another field you can edit and search on. Grouping is useful for Classical music, where a “work” or “piece” of music is multiple tracks but not the whole CD. It shows up in Get Info, View Options, and when you right click on column headers,” as explained by ‘iTunes Mike’ in the Apple Discussions forums.

Unii mai zic că poate fi adaptat ca un tag cu informație suplimentară:

The grouping field should be used for songs that go over multiple tracks. This is especially useful for classical pieces like a four movement symphony. You would type the sympony title in the appropriate grouping fields and only the movement name in the song name field instead of all that together under the song name. This is also expained a little bit at the http://www.gracenote.com website. They manage the CD database (CDDB). The grouping field can then be used to enter such terms as “workout” or “commute” which can be used to build new smart playlists.

Și încă un link interesant: http://blog.wilsonet.com/archives/2003/12/19/im-an-itunes-42-groupie/

Ce mă roade pe mine este că nu am găsit o modalitate ușoară de a obține BPM-ul cântecelor, pentru a le grupa după ritm :(

Semnătură 

to the aiiirpoooort…

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: Ploiești
Macuser din: 08.11.05

Există vreun utilitar pentru manipulat tag-urile iTunes ? uppercase-lowercase și invers, search & replace, ceva ?

Semnătură 

to the aiiirpoooort…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator

Aici. Ii spune Swap Name and Artist, adica: This script swaps the track name and artist of all—or just the selected (hilited)—tracks of the selected playlist. Mare branza nu e, dar acolo sunt tone de add-on-uri pentru iTunes.

Daca mai stiti si voi alte manipulatoare de tag-uri, chiar sunt curios, puneti-le aici.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator

daca gasesc coperta albumului…

Poate ca folosesti si tu tot Fetch Art ? Face o treaba bunicica, dar nu cauta dacat pe Amazon, unde nu sunt decat coperti mici. Uneori as vrea mai mari.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti

la mine cam asa arata

inainte foloseam si tagul de Disc Number da imi adauga nr. discului in nume, alaturi de Track Number si nu imi placea;
asa ca acum adaug Disc Number-ul in titlul albumului ca sa-mi creeze foldere diferite pt fiecare disc in parte

PS si dupa cum se vede in attach folosesc multe scripturi pt editarea tagurilor

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator

Cam putina muzica, STef.. smile

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

... pai mai si munceste omu’ wink / sa vezi acasa…

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti

te rog nu ma face ca…..
am tras si eu in iTune un album pe 2 CD-uri asa de exemplu

PS
folosesc si Libra pt mai multe librarii asa ca d-aia n-ai vazut matale tot tongue laugh

ce? vrei sa ne “batem” in muzici ?!?!

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Administrator

Aha, e buna Libra asta, cred ca o s-o folosesc si eu.

Bine-inteles ca mi-am dat seama ca aia era doar pt exemplu, dar ne putem bate in muzici, why not? Eu am peste 50 GB, plus viniluri, plus casete (ca mi-e lene sa le digitalizez).
Btw, vi la intalnire? Ca ti-am ramas dator cu un DVD (il mai vrei, sau ai facut rost de ... “Diafragma”?)

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRank
Member
Din: Pitesti
Macuser din: 19.01.10

1. Grouping la ce-l folositi ? Ma gandeam sa folosesc Grouping dupa cum urmeaza: Luam piesa Lose yourself - Eminem. La grouping voi pune -> Rap, Hip-Hop, Eminem, Male, Pop, 2002, Childhood, rap music, OST, Soundtrack, 8 Mile. Cu alte cuvinte tags pentru a le folosi la diverse playlisturi. Acelasi lucru l-as putea face in sectiunea Comments. AColo mai pun si cateva informatii de pe wikipedia si observ ca are limita de 4 randuri si deci nu incape tot. Voi cum faceti ?

2. Lyrics cum le iau mai rapid si automat? Pe windows exista ceva de genu Evil Lyrics.

3. Pt tagging folosesc SongGenie si lucrul manual cand am timp. Voi?

Semnătură 

MacBook Pro 13” mid-2012 i5,  16 GB RAM, 500GB HDD + 500GB SSD
Apple Magic Mouse
Apple Wireless Keyboard
iPod Classic 160GB
iPhone 6 64GB Space Grey
iPad 3 WiFi + 4G 32GB with Smart Cover

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRank
Member
Din: Pitesti
Macuser din: 19.01.10

Si pentru ca uitasem scriu aici: La composer in general pun Writers + Producers. Si a doua chestie este ca daca am la composer: Compozitor A si la alta piesa Compozitor A, compozitor B si vreau sa ascult tot ce e de la compozitor A nu merge decat daca fac smartplaylist. Nu mi le sorteaza intr-o singura categorie.

Semnătură 

MacBook Pro 13” mid-2012 i5,  16 GB RAM, 500GB HDD + 500GB SSD
Apple Magic Mouse
Apple Wireless Keyboard
iPod Classic 160GB
iPhone 6 64GB Space Grey
iPad 3 WiFi + 4G 32GB with Smart Cover

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member
Din: București

La Grouping eu pun la piesele românești “România”. Astfel, le evidențiez rapid când am nevoie (prin căutare) numai piesele românești.

Semnătură 



[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

La Grouping, dacă muzica respectivă este dintr-o serie, pun acolo informații despre asta.
Exemple:
- toate albumele Euromach, Super Eurobeat ... Eurobeat
- CD-urile cu muzică clasică de la Cotidianul ... Colecțiile Cotidianul
- CD-urile de la Jurnalul Național ... Muzică de Colecție

ș.a.m.d.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 26.01.06

La muzica mea s-au chinuit altii deja raspberry Eu mai pun coperti daca am, ca sa se vada misto pe iphone. In rest nu mai folosesc itunes, ascult de pe net.

Semnătură 

Mcintoshing…

‹‹ Imi place ceea ce vad....deci se poate      . ››