1 din 4
1
Torrent-uri care strică hard-discul…
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Poate că aţi auzit şi voi vorbindu-se cum că download-urile tip torrent pot cauza stricarea hard-discurilor. Explicaţia e că discul este forţat să facă citiri/scrieri repetate şi multiple, deoarece fişierele se downloadează pe bucăţele mici. Unele programe, cum ar fi BitComet (pe Windows), chiar specifică faptul că au un feature care minimizează pericolul stricării HDD, prin utilizarea unui “smart cache”.

Nu prea dădeam importanţă aceastei chestii până astăzi, când mi s-a întâmplat să-mi crape discul. De vreo lună am început să mai trag unele torrent-uri, şi pentru asta am folosit iBook-ul, lăsând-ul noaptea să meargă. Astăzi - poc! - discul a început să facă zgomote ciudate şi computerul s-a blocat. Am reuşit să-l restartez şi cu chiu cu vai am putut să cópii ce mai aveam pe el, pe bucăţi, printre alte 2-3 restartări forţate. E clar că e HDD-ul de vină, pentru că este pentru prima dată când cârâie şi pocneşte de mama focului. Discul are cred mai puţin de un an, nu a făcut niciodată nici o problemă, computerul n-a fost niciodată scăpat pe jos sau bruscat, iar în ultimele două luni a funcţionat în regim de desktop, nu l-am mai transportat nici măcat un metru de pe birou.

Bănuiala mea este că într-un laptop, nefiind suficientă ventilaţie, discul se poate supraîncălzi mult dacă este “torrentat”, aşa că riscul de a se strica este mult mai mare. Atenţie, deci!!

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Am mai auzit de patanii d’astea. Un amic si-a bulit HDDul (laptop Toshiba cred), dar el il folosea la greu cu eDonkey.
Cred ca problema nu e cu torrenturi, ci cu orice downloaduri mari, cand HDDul e accesat des.

Pe de alta parte, PBul meu are peste 2ani jumatate si a fost - si este - folosit la greu pt downloaduri zile si nopti la rand, cel mai des pt torrenturi, dar si eDonkey. (Acum am de tras 22.8 GB) Pana acum n-are nimic (bat in lemn!). Nu imi dau seama daca exista o relatie directa intre download masiv si stricarea discurilor.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Un download normal (http, ftp, DC, eDonkey) nu are cum sa strice discul. Problema torrent-urilor este ca scriu fisierele pe bucatele mici si discul are ce munci ca sa scrie o bucatica aici, una dincolo… In Azureus se observa foarte bine chestia asta.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Tudore: shit happens. Daca ii sosise ceasu’ discului - asta e. Daca nu il lasai sa downloadeze - mai tinea f’o cateva zile/saptamani si cadea in timp ce faceai altceva. Stiai ca si in timp ce lucrezi cu Photoshop se fac citiri/scrieri repetate si multiple smile

Urmeaza in stirile serii:
- Profesorii ameninta cu o noua greva - acuza guvernul de complot cu producatorii de pix-uri. Un profesor intervievat povesteste: “De cand m-am angajat corectam cu acest pix rosu - si - deodata - nu mai scrie. Cum e posibil sa se consume ?”

LOL

Bine ca ai reusit sa scoti datele de pe el.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Nu compara ce face Photoshopul cu ce face torrentul (apropo, la mine Photoshop nu scrie mai nimic in timpul lucrului pentru ca am RAM destul - dovada: Efficiency: 100%). Una e sa folosesti HD-ul in mod normal, si alta e sa-l şarjezi o noapte întreagă până ia foc… WTF?

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator
Tudor - 04 Ianuarie 2006 08:51 PM

Un download normal (http, ftp, DC, eDonkey) nu are cum sa strice discul.

Inseamna ca nu e chiar nici o legatura directa. Eu torrentez de ani de zile la greu pe PB (discul e de 5400 rpm, deci se incalzeste mai tare), iar amicul eDonkeyia si si-a paradit discul.
Vorba lui Sergiu, cand e sa fie…

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Tot de 5400 rpm era si al meu. Eu imi mentin parerea ca daca nu erau downloadurile astea, discul mergea bine mersi in continuare si poate ca s-ar fi stricat la 3 ani de la cumparare, nu la 13 luni. Si mai cred ca in aceste situatii, hdd-urile de la laptop sunt mult mai vulnerabile decat cele de la computerele desktop.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti, RO

@tudor facem o comparatie? eu frec la greu HDD pb-ului g3 (500mhz cu 40gb@5400rpm) de mai mult de un an cu torrente, pt ca m-am SATURAT de DC pana peste orice masura… ba ca nu au sloturi… ba ca pica hubu’... ba ca iese omu’
este foarte adevarat ca datorita faptului ca torrentele trag de la mai multi in mai multe parti (NU IN TOATE CAZURILE!) hdd-ul imbatraneste
recunosc, eu nu prea mai am control asupra pb-ului, sau daca mai reusesc… in reluare cand trag un torrent de pe intern (pe 5400rpm doar, pe 7200rpm+ nu)
stiu foarte multe cazuri in care hdd-urile (mai ales noi, si de tower nu slim) crapau cica de la torrente… eu cred ca aici mai intervine ceva… cate pui in acelasi timp (in cazul meu, intern (unde atinge viteze de 2-3mb/s) sau intern (unde nu depaseste 60kb/s:()... cat soliciti in acel moment HDD-ul…
@psergiu am si io in cls un prof distrus care ii injura pe toti fabricantii de pixuri care nu tin mai mult de 2luni… ca ne poveste el ca pe vremea aia pixurile tineau si 4 luni LOL

edit: imi cer scuze pt neplacerile create! smile

Semnătură 

iMac C2D 24”/2.4Ghz/3GB/320GB/10.5.2
iMac G5 20”/1.8GHz/1GB/160GB/10.4.11
iMac G3 /233MHz/128MB/20GB/10.3.9
PowerBook G4 12”/867MHz/1.12GB/40GB/10.4.11
PowerBook G3 15”/500Mhz/384MB/40GB/10.3.9
iPod Shuffle 2G grey
iPod Touch 8GB 2.0-PWNG2.0

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator

Tudor, nu stiu ce sa spun… Experienta ta e una, a mea e alta.
Mi-am mai adus aminte de o chestie: nu mai tin minte la ce versiune, Apple a coborat pragul de temperatura la care ventilatoarele intra in functiune (cel putin la PB, nu stiu la alte modele). Ceea ce m-a enervat, pt ca imi place ca PB sa fie silentios (dorm in aceeasi camera unde e si el, si oricum eu cred ca un computer trebuie sa nu-ti faca capul sa vajaie), asa ca am gasit un hack care readucea pragul unde era initial. Deci PB meu se incinge mai mult decat zice Apple ca e bine.
Poate ca PB e mai “rezistent” la caldura, din cauza carcasei de Al?

Oricum, e bine ne-ai atentionat asupra aspectului asta.

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Administrator
iBam - 04 Ianuarie 2006 09:48 PM

este foarte adevarat ca datorita faptului ca torrentele trag de la mai multi in mai multe parti (NU IN TOATE CAZURILE!) si ca eu nu prea mai am control asupra pb-ului, sau daca mai reusesc… in reluatr (pe 5400rpm doar, pe 7200rpm+ nu)
stiu foarte multe cazuri in care hdd-urile (mai ales noi, si de tower nu slim) crapau cica de la torrente… eu cred ca aici mai intervine ceva… cate pui in acelasi timp (in cazul meu, intern (unde atinge viteze de 2-3mb/s) sau intern (unde nu depaseste 60kb/s:()... cat soliciti in acel moment HDD-ul…

Sa mor io daca am inteles ceva… smile

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
altero - 04 Ianuarie 2006 09:57 PM

Mi-am mai adus aminte de o chestie: nu mai tin minte la ce versiune, Apple a coborat pragul de temperatura la care ventilatoarele intra in functiune (cel putin la PB, nu stiu la alte modele). Ceea ce m-a enervat, pt ca imi place ca PB sa fie silentios (dorm in aceeasi camera unde e si el, si oricum eu cred ca un computer trebuie sa nu-ti faca capul sa vajaie), asa ca am gasit un hack care readucea pragul unde era initial. Deci PB meu se incinge mai mult decat zice Apple ca e bine.
Poate ca PB e mai “rezistent” la caldura, din cauza carcasei de Al?

iBook-ul meu e dintr-ala vechi, scoica, G3 la 300 MHz. N-are nici un ventilator in el…

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

hotline nu strica discul….

- -—- - - - - - -—- - -

(...din 16 ianuarie wink )

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Administrator

dacu a devenit criptic… smile
Lumineaza-ne si pe noi!

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 05 Ianuarie 2006 03:42 AM

hotline nu strica discul….(...din 16 ianuarie wink )

O O O H H H ______   Y E A H H H ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !  cool smile

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

Cine vine la intalnirile macuser - stie.
Unele chestii sunt prea importante ca sa se discute altfel decat fatza in fatza cu o bere in mana wink

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Administrator

o mica banuiala am eu, dar n-am auzit nimic la intalnirile precedente… tre’ sa casc mai bine urechile…

1 din 4
1