Daca tu nu stii… Pai, intra pe site-urile apple, vezi ce memorii sînt compatibile (Kingston, Crucial, Simple). Apoi uita-te la specificatiile memoriei din calculatorul tau. Cred ca e un DDR 2700 (dar nu stiu exact) pentru laptop Apple. Dar prima chestie tranferul/mutatul fisierelor NEESENTIALE pe hardul extern! Repede, fa loc cel putin 4 GB! Iar la cita memorie fizica ai, ti-ar trebui cel putin 8! http://www.memorysuppliers.com/macmig4me.html
Iți trebuie un DIMM normal DDR1 cât mai rapid. Procesorul bus-ul din G4 este de 166Mhz si folosește memoria DDR la 333Mhz (dar ca Simple Data Rate nu ca și Double Data Rate). Eu am în al meu un DIMM DDR1 no-name de 400Mhz - deoarece este folosit la frecvență mai mică de catre mac faptul că nu e “de firmă” nu mi-a cauzat nici o problemă. Dacă ai bani și găsești așa ceva, încearcă să iei un DIMM cu CL2 - e mai scump dar prin faptul că bus-ul macmini-ului e la jumate din frecvența memoriei, din punct de vedere al procesorului, memoria va fi CL1.
Pentru cine nu știe ce este cu acest CL: pe scurt: câți tacți de procesor trebuie să aștepte CPU-ul de când a cerut ceva de la o adresă din DIMM-ul respectiv până când începe să îi sosească informația respectivă. La CL1 trebuie să aștepte un singur tact de procesor - foarte apropiat de viteza cache-ului L2.
Va multumesc mult, mi-ati fost de mare ajutor. Voi reinstala OS-ul cit mai repede, si voi sterge partitia astfel incit voi folosi discul intern doar pt tiger. Acum as mai avea o intrebare, am citit undeva ca un Tiger instalat pe un disc extern firewire se misca mai in largul lui decit pe un disc intern. Voi ce parere aveti?
depinde de viteza discului… unul extern, pe FW la 7200 rpm, e mai rapid ca unul intern la 5400 rpm…
problema este daca tu sesisezi asta si chiar ai nevoie de sporul ala de viteza
OK, din ceea ce-mi spui tu asta ar fi problema a?
Ideea e ca hardul meu are aprox 37 giga, din care 15giga pt sistemu de operare cu 1,5 liberi,
iar cealalta partitie are 22, cu 4,5 liberi. Crezi ca ar fi mai bine sa instalez OS-ul pe cel extern?
Ala e de 250, dar cei de la IOmega zic ca nu ar fi un sfat bun sa-l partitionez, si e plin cu tot ce am eu. Adica filme, poze, documente….... Mi-e frica, am patit-o cu cel intern, si am pierdut o gramada.
Dacă are 1,5 giga liberi imediat după logare, cert nu mai are atît după, să zicem, 2 ore de lucru, ar fi de mirare să aibă mai mult de 0,5 giga. Regula de aur este „minim 10 % din capacitatea discului / partiției să rămînă liberă”, altfel se blochează, mai ales că nici nu ai prea multă memorie.
Poți instala sistemul pe un disc extern, desigur, dar nu va fi cam aiurea? Mai bine folosește acel disc pt stocări de fișiere mari, nu pt SO. Un disc de 40 giga nu e nici prea mare, nici prea mic; și eu sînt adeptul partiției duble, dar trebuie să ai grijă cu spațiul liber. Mai bine pune aplicații adiționale pe a doua partiție sau chiar pe discul extern, dacă nu le folosești prea des.
Cattus, dar omul are NUMAI 60 GB!
Acu’, spune si tu, ce sa faca pe partitia a doua?
Unde mai pui ca e un disc lent! Dupa impartire e si mai lent!
Parerea mea!
Cattus, dar omul are NUMAI 60 GB!
Acu’, spune si tu, ce sa faca pe partitia a doua?
Unde mai pui ca e un disc lent! Dupa impartire e si mai lent!
Parerea mea!
Păi poate face ceva de gen 20+40 GB, unde pe prima pune sistemul și ce mai vrea, cu condiția să lase minimum 2 GB liberi. Eu am avut 2 partiții chiar și pe discuri mult mai mici, chiar de 6 Giga… Dacă vrei, poți!
De fapt am doar 40 Giga(37 mai exact). Iar daca pun aplicatii pe discul extern, dupa o reinstalare de sistem totul e o varza. Folderul audio al ITunes-ului l-am mutat, Documents e mutat si ala, dar…cam atit. Apropo, de ce oare nu reusesc sa “Export” parolele din Keychaine? Am folosit un softulet 1Password, dar nu prea-mi placea, insa si ala imi salva doar un fisier .txt. E foarte nasol sa-ti refaci totul manual.
De fapt am doar 40 Giga(37 mai exact). Iar daca pun aplicatii pe discul extern, dupa o reinstalare de sistem totul e o varza. Folderul audio al ITunes-ului l-am mutat, Documents e mutat si ala, dar…cam atit. Apropo, de ce oare nu reusesc sa “Export” parolele din Keychaine? Am folosit un softulet 1Password, dar nu prea-mi placea, insa si ala imi salva doar un fisier .txt. E foarte nasol sa-ti refaci totul manual.
Nimic nu trebuie să fie varză după reinstalarea sistemului. Poți explica de ce „e varză”? Ce ai făcut?
am avut o mica problema cu miniul. merge nonstop dar nu lucreaza nimic. l-am gasit de 2 ori intr-o sapt cu ventilatoarele turuind. prima oara l-am gasit dupa multe ore cred, nu mai stiu ce aplicatii aveam deschise. turuia ventilatorul si nu mai puteam sa fac nimic, de la buton restart si atat.
a doua oara a fost dupa cateva zeci de minute cand il vazusem ok, mergea doar shakespeer dar nu luam nimic de pe el.
in ambele cazuri monitoru era in standby si n-am putut sa vad daca a afisat ceva.
Ok, Cattus, mi se pare mie “varza” pt ca atunci cind fac o reinstalare de SO, nimic nu mai pare la locul lui, adica filmele nu se mai deschid cu mplayer, fisierele .rar cu programelul meu preferat…...si exemplele ar putea continua. Cum am scris mai devreme, imi place stabilitatea, sint mai molcom. Acuma, nici varza nu e chiar varza, e mai asa…....o varza a la Cluj, adica e bunicica, dar tot varza e. Cit priveste fundul Europei, adica Portugalia, da-mi voie stimabile. Pai cum ai numi tu o tara in care duci un telefon fix wireless, in garantie, pt ca s-a stricat ceva banal, si ti-l returneaza dupa doua luni jumate, desfaci pachetul si e unul nou, total diferit de ce ai trimis tu(pe al tau n-au reusit sa-l repare, cu toate ca mergea de fapt dar l-ai dus doar asa ca e in garantie si sa nu se strice mai tare). Ai nevoie de un computer…..tipul de la magazin ti-l vinde. OK! Dar sa nu care cumva sa-l intrebi ceva de software, sau hardware ca se panicheaza. Tot ce stie el despre computere sint preturile, pe care le citste de pe eticheta. S-a stricat ceva la el? Nu-i nimic, il impachetezi frumos si-l duci la magazinul de la care l-ai luat, si fii fara nici o nadejde, il aranjeaza ei in citeva saptamini(luni). Daca il intrebi care e diferenta dintre un LCD Sony si unul Panasonic iti va spune ca Sony e mai tare, pt ca are contrastul de 1300/1 in timp ce celalalt “doar” de 3000/1, si ca totusi Sony e Sony. La un magazin care vinde si produse Apple, printre altele, si care are si service post garantie, mi-au spus ca imi monteaza ei memoria, daca-mi fac rost de una. Pe apple.pt, tab-ul store ma trimite in Sua.
Sa fim sobri. Mi-e dor de vremurile cind mergeam la Best Comp sau la Depozitul de Calc si-mi reparau tipii al meu vechi 486 cu Windows 3.1, doar asa de amorul artei.
Va multumesc mult, mi-ati fost de mare ajutor. Voi reinstala OS-ul cit mai repede, si voi sterge partitia astfel incit voi folosi discul intern doar pt tiger. Acum as mai avea o intrebare, am citit undeva ca un Tiger instalat pe un disc extern firewire se misca mai in largul lui decit pe un disc intern. Voi ce parere aveti?
Dacă ai un disc rapid de 7200 rpm da, altfel nu, evident. Eu am un sistem instalat pe un asemenea disc coenctat fw și se mișcă, evident, repede.