O sa-mi iau un macbook nou in curand si, normal, vreau sa fie cat mai echipat: SD, HDD de 160 si 2G de ram.
M-am uitat la diferentele de preturi dintre modele si la cat costa sa am totul instalat “din fabrica” si m-am cam speriat.
Sa le luam pe rand:
1. Memorii: de la 1G la 2G ma costa peste 100 de euro (fara TVA) . Asta in conditiile in care doua memorii Samsung de cate 1G ma costa 280 de lei cu tot cu TVA. Pe langa ca ies mai ieftin mai imi raman si memoriile vechi.
2. HDD: Un upgrade “din fabrica” la 80G la 160G ma costa peste 100 de euro (tot fara TVA). La banii astia gasesc un HDD de 160 de piata si raman cu ala de 80. Unde mai punem ca daca ma hotarasc la unul extern de 3.5” imi pot permite unul la peste 350G.
3. SD - Diferenta de pret dintre modelul cu proc de 2G si HDD de 80 si combo cel cu proc de 2,16 si HDD de 120 si SD e de vreo 175 de euro (fata TVA). Despre HDD v-am lamurit mai sus cum sta treaba. Diferenta de viteza a procesorului nu ma da pe spate, cred ca oricum nu o sa o prea simt. Asa ca singurul lucru care ar conta pentru mine este SD-ul. Intradevar e misto, DL, dar totusi, cu banii astia pot sa-mi cumpar vreo 3 externe.
Acum vine intrebarea:
Merita sa-mi iau “piese originale”? Diferenta este destul de mare, iar in plus am optiunea ca pot sa-mi fac upgrade-urile cand vreau eu. Cat despre usurinta upgrade-ului la macbook-uri nu-i o problema. Mai ramane doar diferenta de calitate.
Nu stau prost cu banii. Mi-as permite foarte usor sa-mi iau un macbook alb “top of the line” (alea negre nu-mi plac, iar MBP-urile mi se par prea mari) Dar totusi, sa arunc cu banii pe fereastra…
in pretul acelor componente intra si pretul brandului apple…chiar daca nu sunt facute de apple, ele sunt “recomandate” de ei…exista pe piata produse la fel de bune si la un pret acceptabil. parerea mea e sa iei modelul cu SD. chiar si in garantie fiind, poti sa schimb ram si hdd fara probleme. daca umbli la SD si busesti ceva, e posibil sa ai probleme la garantie daca, duamne fereste, o sa ai nevoie la un moment dat
1. Eu la MacBook mi-am upgradat memoriile de la ei pentru ca a fost pe loc, m-a costat doar diferenta, si cu memoriile vechi eu n-am avut ce face (de la Powerbook), doar donatie am reusit sa scap de ele.
2. Manopera de schimbat HDDul e vreo 35 de euro. Daca il schimbi singur ar trebui sa te pricepi bine si am impresia ca-ti pierzi garantia daca surubaresti liber pe acolo, trebuie sa intrebi inainte.
HDD extern pare a fi cea mai ieftina solutie, dar incomoda pentru un portabil.
3. Daca nu scrii DVDuri zilnic de minim 3 ori, eu iti recomand extern. Plus ca daca ai HDD extern o sa tot ai spatiu de manevra. Unele programe (de editare video mai ales) vor sa lucreze doar cu unitatea interna, dar exista si ocolisuri. iti vor spune altii mai mlte detalii.
Cipriane, intrebarea e foarte buna si sunt convins ca exista argumente si de o parte si de alta.
Eu unul as merge pe varianta cu Combo, dar memoria si HDDul le-as pune “la ei”. Cum a zis si huk, nu e simplu nici de vandut memoria, nici de schimbat HDDul. Plus ca eu nu m-as risca la o memorie mai slaba (nici nu ma pricep) pentru o economie mica.
In privinta scriitorului de DVD, as oscila intre unul extern cu Light Scribe (dar se gasesc greu blankuri), sau as mai astepta pentru unul cu laser albastru, cand s-or hotărî ăia ce vor. Oricum, extern. (Deja am unul dual extern…)
Hint: un Apple model non-stardard (la care nu pot schimba ei piesele) va trebui comandat de dealer din state si dureaza 2 luni pana vine.
Memoria se poate face upgrade de configuratie “loco”
La HDD & Unitate optica - nu stiu daca cei din romania pot sa le schimbe dintr-o configuratie de baza.
La optiuni mai exotice (exemplu: placa video mai suparata la iMacele de 24”) - trebuie comandat asa din state.
psergiu, din cate am aflat eu HDD-ul si memoriile le schimba baietii din Romania, pe loc, dar cu componente “originale”.
Ce inseamna componente “originale”?
Pai HDD-urile sunt (din cate stiu eu) Toshiba (ala de 120 din MBP e asta). Am de gand sa-l schimb pe cel de 80 cu unul de 160 la 7200 rpm. Diferentele de performanta sunt considerabile si, in plus, consuma mai putin. Ca si costuri, upgrade-ul de la 80 la 160 cu HDD de la apple este 450 de lei. Asta-i 526 de lei, dar in schimb are viteza mai mare si in plus raman cu ala original de 80. Deci, zic eu, e mai convenabil din toate punctele de vedere.
Memoriile de la apple nu stiu de cine sunt produse dar sunt sigur ca daca-mi pun 2G de la apple cu 419 lei nu o sa simt nici o diferenta fata de niste memorii de pana in 300 de lei. Doar de pret.
altero, ai dreptate cu combo-ul. Nu vad de ce as da banii pe un SD. Am deja un scriitor de DVD-uri intern (intr-un PC). Despre bluray - o sa astept pana o sa ajunga la un pret rezonabil, nu am chiar asa mare nevoie de asa ceva.
Asa ca tot pe modelul cel mai ieftin o sa dau banii (mb061zh/a la 930 de euro). Mi se pare un super pret, mai ales ca-mi scot TVA-ul. M-am gandit sa mi-l cumpar din afara, caz in care as economisi cam 50-60 de euro, dar nu se merita. Daca-l iau din Romania am garantie 2 ani.
eu am zis ca nu se schimba greu hdd si memoriile. daca nu calatoresti mult sau daca nu e o problema sa cari unitatea optica externa cu tine, n-ai de ce sa nu iei modelul fara SD. memoriile din mb sunt marca hynix. aceeasi marca si aelasi tip sunt si in imac-uri. eu mi-am pus in macbook, 2x512 luate de pe un imac. observ ca noile macbook-uri vin cu 2x512 deci poti lua linistit configuratia default deoarece, in caz de upgrade, vei reusi sa vinzi usor modulele de 512…. eu stau de cca 2 luni cu alea de 256 si nu prea reusesc sa le vand. anyway, daca zici ca-ti scoti tva-ul, nu cred ca e asa scump 170eur pentru 40gb in plus la hdd + 0.16ghz la procesor + 8xSD
Uite dom’le un om care stie sa se documenteze! Vad ca ai mai multe raspunsuri decat ti-am dat noi . Nu stiam ca HDDul e “user replaceable” la MB. Misto si faza cu consumul mai mic la hardul de ..
mediaconvertor ai dreptate. 178 de euro (diferenta dintre cele doua modele - adica 700 de lei cu tot cu TVA) nu inseamna asa mult.
Dar uite pe ce prefer eu sa-i dau: HDD-ul asta de 160 la 7200 rpm (525 lei) si 2G de memorie (pana in 300 lei). In total inseamna cam 825 de lei. Raman cu un HDD de 80 de 2,5” nou nout pe care cred ca iau 300 de lei. Pe memorii sper sa iau 150 de lei. Deci investitia mea este de 825-(300+150). De 375 de lei.
Asa ca avem asa:
varianta1: 2,16ghz/1Gb ram/ 120G la 5400rpm si SD la 4487 de lei
vs.
varianta2: 2ghz/2G ram/160G la 7200rpm si combo la 3766+375=4141 lei
Dupa ce am vazut eu aici (diferente minore intre modelul de 2,16 si 2.0 din mai 2007), aici si aici (cum spuneam, diferente mari de performanta puse pe seama HDD-ului de 7200 rpm), e clar ca Hdd-ul la 7200 rpm si memoria de 2G or sa aduca varianta2 pe primul loc la capitolul performanta. Si am si un HDD mai mare
Cei 346 de lei diferenta fie ii cheltui pe un scriitor de DVD-uri extern, fie pe un hard extern (am deja un scriitor de DVD-uri - de fapt 2, unul la munca si unul acasa) fie ii beau.
Nu scriu DVD-uri “pe drumuri”. In plus, am avut ceva experinte proaste (DVD-uri cu erori din cauza carora am pierdut foarte multe lucruri importante).
Filozofia mea de back-up este urmatoarea:
Decat sa-ti cumperi un DVDwriter si 100 de DVD-uri mai bine iti cumperi un HDD extern de 350G. E mai rapid, mai sigur si chiar daca pretul/Gb este un pic mai mare eu zic ca diferenta merita.
altero, eu scriu toate chestiile astea ca sa ma conving pe mine in primul rand. Cand ai banii in buzunar, tentatia este extrem de mare sa intrii in primul magazin si sa-i dai pe cel mai tare model. Initial vroiam sa-mi cumpar un macbook pro de 17 inci Noroc ca mi-am dat seama ca-i prea mare, prea greu si ca nici nu-mi trebuie placa video Si cum banii sunt munciti, nu castigati la loto, prefer sa nu arunc cu ei pe geam.
O sa-mi iau un macbook nou in curand si, normal, vreau sa fie cat mai echipat: SD, HDD de 160 si 2G de ram.
[...] Merita sa-mi iau “piese originale”? Diferenta este destul de mare, iar in plus am optiunea ca pot sa-mi fac upgrade-urile cand vreau eu. Cat despre usurinta upgrade-ului la macbook-uri nu-i o problema. Mai ramane doar diferenta de calitate.
Nu stau prost cu banii. Mi-as permite foarte usor sa-mi iau un macbook alb “top of the line” (alea negre nu-mi plac, iar MBP-urile mi se par prea mari) Dar totusi, sa arunc cu banii pe fereastra…
Treaba cu memoriile este destul de complicată, unii zic că poți avea mari necazuri dacă nu se potrivesc… Aici aș merge cu mare grijă.
La hdd, nu-i bai, poți pune orice hdd care crezi că e bun, capacitate/rot.-min… iar cel rămas poate deveni extern sau îl vinzi…
SD, știu și eu dacă merită, poate e mai bun unul extern, eventual unul slim…
Asta fiindcă întrebi, dacă nu întrebi, aș tăcea…
[ Modificat: 28 Mai 2007 02:38 AM de Cattus Thraex ]
eu memoria nu o am de la apple si nu sunt probleme deloc. e normal sa recomande produsele lor fiindca le iese un ban in plus insa memoria de la alte firme este la fel de buna. cat timp iei ceva decent, nu vor aparea probleme cu performanta. la memorie cel putin, sunt sigur ca iesi mai bine cu memorie de alta marca!
PS: ca tot s-a spus mai sus de probleme cu memoria, problemele nu apar daca iei memoria potrivita. pentru tine, cauta asta:
1 gb pc5300 ddr2 sodimm non-ecc unbuffered si merge la sigur. nu stiu daca a ajuns si in romania insa este aici o companie franceza (dane-elec) care vind memorii de-ale lor care insa garantat merg pe apple. scrie pe cutie: apple memory.
[ Modificat: 05 Iunie 2007 01:46 AM de pămătufu' ]
eu memoria nu o am de la apple si nu sunt probleme deloc. e normal sa recomande produsele lor fiindca le iese un ban in plus insa memoria de la alte firme este la fel de buna. cat timp iei ceva decent, nu vor aparea probleme cu performanta. la memorie cel putin, sunt sigur ca iesi mai bine cu memorie de alta marca!
Nu am zis că trebuie Apple, am zis că trebuie grijă! Eu, la capitolul ăsta, îi întreb pe alții.
Intre timp mi-am luat macbookul, dar nu unul nou asa cum vroiam initial. Am gasit unul la mana a 2a. Core duo, 2g de ram, HDD de 120 si SD (dar nu d’ala DL). Pana cum sunt multumit de el (chiar cand scriam asta a inceput sa scoata un sunet de avion si procesorul a ajuns la 74 de grade ) iar pretul a fost excelent.
In cele cateva zile de utilizare (intensiva) mi-am dat seama ca faceam o mare greseala daca-mi luam unul cu combo. Pana acum am scris vreo 20 de DVD-uri (kit-uri, filme, muzici etc) in diverse locatii (acasa, la munca, la restaurant - foarte mare atentie sa nu miscati macbookul cand scrie ca “zgarie” DVD-urile). Nu mi-am imaginat niciodata cat de folositor poate sa fie un SD portabil. Am writere acasa si la munca, dar e complicat sa copiezi fisierele de pe un calculator pe altul, sa deschizi al doilea calculator… D’aia mi-am si luat laptop (ma rog, notebook ), sa am totul la un loc si tot timpul cu mine.
Iar de carat unul extern dupa mine nu poate fi vorba. Un pachet de 10 blank-uri atarna greu, nici nu vreau sa ma gandesc ce-ar fi insemnat o unitate externa la mine in geanta.
Sfatul meu: luati-va un model cu SD (daca nu ati facut-o deja). Celelalte upgraduri “din fabrica” eu zic ca nu se merita. Cu putin efort si multa atentie poti sa gasesti o alternativa mai ieftina.