Salut. Umm io sunt Mihai, prietenul Roxanei. M-a lasat sa scriu in locu’ ei…:)
Am un Intuos 3 - A6 si po’ sa-ti spun ca utilizator vechi de Wacom (am avut toate versiunile.. mai putin Cintiq da am lucrat si pe d’ala) ca treaba aia cu foaia de hartie e.. frectie. Adica - depinde cat de des o folosesti. Eu am facut gaura cu degetu’ in mouse-u de la tableta si stratu’ ala aspru de pe suprafata de lucru s-a dus naibii dupa prima luna. De la pasla de pe fundu’ mausului. S-a frecat si s-a facut lucios si alunecos - in afara de colturi unde mai e inca aspru oarecum.
Dar.. daaar. Mai mult depinde de varfu’ de stylus decat de suprafata de lucru. Eu am 2 pen-uri grip, un art marker si un aibrush. La unul dintre pen-uri am pus un varf din ala “felt” - care e aspru si rugos cumva si simuleaza hartia mai bine decat suprafata de lucru, iar la celalalt am un varf alunecaos pentru path-uri in illustrator. Varfurile alea “felt” se simt exact ca un creion B2 pe hartie Bristol. Pana si sunetu’ e la fel. Si le schimb dupa caz.. sa nu mai trebuiasca sa scot varfu’ sa-l bag iar.. Art markeru’ se simte exact ca un marker din ala de are orice secretara…cu exceptia faptului ca poa’ sa aibe orice culoare heh heh. Airbrush-u’ l-am folosit de exact 5 ori. Si de 3 ori din alea 5 a fost ca sa ma laud la musafiri. Alealalte 2 ori au fost incercari ... da nu mi-a placut de loc. Nu prea e ca un artbrush obisnuit ... si plus ca nici nu e pozitia corespunzatoare daca tii tableta orizontal pe birou/masa. Cred ca la un Cintiq ar merge.
De varfuri de pen nu prea ai de unde sa faci rost. Cel putin eu n-am vazut nicaieri. Dar sunt rezistente tare. Dupa cum ziceam.. am tocit mausu’ dar varfuri - am ajuns la al 2-lea la unul dintre pen-uri si asta pentru ca am rupt unu din greseala. Si folosesc pen-urile 4-8 ore pe zi. Daca nu apesi ingrozitor de tare pe ele (si chiar daca - doar sa nu fie oblice) nu se rup si nu se tocesc. Intuos-u meu a vezit cu pen-u standard din dotare (cu 5 varfuri: 1 in pen si 4 de schimb) si celalalt pen a venit cu 1 varf in el (plastic alb translucid alunecos, 4 varfuri la fel de rezerva si 5 din astea “felt” . Mai am din alea standard inca 5 de la airbrush. Cred ca o sa le mostenesc la versiunea 4 de intuos pe majoritatea.
Recomandarea mea:
Daca iti tine buzunaru’ nu lua bamboo din ala. Ca si Volito e o “gaselnita” sa-si mareasca numaru’ de utilizatori si sa introduca tehnologia printre oameni “de afaceri” cu mai multa putere de cumparare si care recomanda si altora. Standardu’ e inca Intuos2. Deci daca ai destui bani - investeste intr-un Intuos. Daca ai mai lucrat cu tablete (si vad ca ai deja una) o sa vezi ce diferenta face sensibilitatea la inclinatie. Parca Graphire n-avea. Plus ca Intuos e MULT mai natural si mai sensibil. Daca desenezi o curba libera nu se mai “rupe” de loc.
Astea fiind spuse, depinde mult si ce faci cu ea. Eu personal desi folosesc varfurile alea “felt” la desen liber - e mai mult pentru crochiuri si schite, nu pentru chestii finale. Finalele sunt cam 90% in Illustrator unde n-ai nevoie decat rar de sensibilitate si inclinatie. Un varf standard e mai mult decat suficient la path-uri. Am facut acelasi lucru cu succes pe o tableta genius. Si marimea - aceeasi chestie. Daca nu esti arhitect n-ai nevoie de un A4 sau mai mare. Pentru desen/grafica/design e mai mult decat suficient un A6. Un Bamboo sau Volito sunt foarte bune la 80% din ce-ti trebuie. Ailalti 20% e buba.
Sper sa-ti fie de ajutor.. si sa-ti traiasca ce ti-oi lua pana la urma:)
Mihai