Tocmai a apărut versiunea 4.9.7 a excelentului utilitar iBackup al lui Martin Jahn (Elveția). Este, cred, mai bun decât Apple’s Backup sau orice alte prostii similare. sigur, gusturile diferă, give a try.
Caracterele româneşti se văd acum datorită faptului că noul site are encoding UTF-8. Din pacate “ş” şi “ţ” cu virgulă dedesubt nu se văd în Windows, deoarece nu există aceste caractere în fonturile uzuale din Windows. Eu folosesc pentru scrierea articolelor pe forum un layout de tastatură modificat de mine, în care am înlocuit ş cu virgulă cu ş cu cedilla, ca să se vadă şi pe Windows.
Caracterele româneşti se văd acum datorită faptului că noul site are encoding UTF-8. Din pacate “ş” şi “ţ” cu virgulă dedesubt nu se văd în Windows, deoarece nu există aceste caractere în fonturile uzuale din Windows. Eu folosesc pentru scrierea articolelor pe forum un layout de tastatură modificat de mine, în care am înlocuit ş cu virgulă cu ş cu cedilla, ca să se vadă şi pe Windows.
Păi asta, cu ș și ț în Win, e lucru știut. Eu n‑aș ceda, dat fiind faptul că standarul ASRO + Academia Română se țin fermi pe poziție: sunt s/t comma below.
of, si cind mai vad prin ziare sau pe reclamele outdoor ă-ul ala ciudat….
Asta e altă poveste: este unul dintre miile de fonturi care au numai cele 256 caractere, iar ăla este a cu tildă, care e în toate fonturile.
Acuma Tudor are dreptate: dacă te afli într-o rețea mixtă și schimbi tot timpul fișiere cross-platform, nu poți sta mereu să aplici find-replace, folosești s/t cu sedilă, n‑ai ce‑i face. De fapt, toată nebunia provine din faptul că doar 3 fonturi în 2k și XP au s/t comma below. Dacă pui Palatino Linotype ca font implicit în IE este OK; sau MS Sans Serif. Culmea este că nici uriașul de 23 MB Arial Unicode nu are s/t comma below!
dar se poate corecta fontul… sau e mai usor sa dai vina pe producator ca nu a pus toate literele…
Fontul e extrem de ușor de corectat, eu am tras fonturile MS gratuite (e și TNR acolo + toate alea uzuale), le-am pus cele lipsă, l-am convertit și în .dfont. E de neînțeles de ce MS nu face măcar acest lucru, să pună caracterele lipsă în cele câteva fonturi de bază, chiar dacă keylayout-ul lor are s/t cedilla.
Asta ar rezolva rapid toată chestiunea, cel puțin de la 2k și xp încolo.
dar se poate corecta fontul… sau e mai usor sa dai vina pe producator ca nu a pus toate literele…
Fontul e extrem de ușor de corectat, eu am tras fonturile MS gratuite (e și TNR acolo + toate alea uzuale), le-am pus cele lipsă, l-am convertit și în .dfont. E de neînțeles de ce MS nu face măcar acest lucru, să pună caracterele lipsă în cele câteva fonturi de bază, chiar dacă keylayout-ul lor are s/t cedilla.
Asta ar rezolva rapid toată chestiunea, cel puțin de la 2k și xp încolo.
Off-topic: Adica daca imi dai si mie fonturile astea si le pun pe mac-ul consoartei (adica userul ei pe PB meu, pana vine ibook-ul ei) n-o sa ma mai puna sa-i inlocuiesc ș-rile si ț-urile din toate documentele cand le ia pe PC? :D
Thx, si scuze pt offtopic.
Pentru unele (Times New Roman, între acestea) am adăugat s/t comma below, l-am regenerat, am șters TNR original, l-am pus pe ăsta și acum TNR are s/t comma below. Pe scurt: da, consoarta, prin acest simplu procedeu, va putea folosi TNR cu numitele s/t comma below.
Sincer să fiu, nu știu dacă le pot pune pe site sau nu, fiind „open source”, cred că da. Tot pe un site free sunt și ele puse. În aceeași situație sunt și fonturi de mac os x superbe, cum ar fi Herculanum sau Papyrus, care - la origine - nu au s/t comma below (nu au nici alte caractere).
Iată aici mostrele. Nu am terminat tot setul MS, când va fi gata (n-am timp acum) voi vedea ce fac.
Deci:
ștergi originalele Times New Roman, Herculanum și Papyrus, apoi le pui pe astea, ca să nu te încurci cu fonturi care au același nume. Zi-mi dacvă consoarta e mulțumită. A mea este, i-am făcut deja substituția, Herculanum și Papyrus sunt pentru ea, predă latina!
Deci se pare că am 2 mâini stângi când vine vorba de fonturi si tastaturi românești! N-am reușit nimic , aștept o intâlnire cu toți la o bere unde sper să mă lămuresc. Până atunci am salvat zipul și l-am pus la păstrare.
Deci se pare că am 2 mâini stângi când vine vorba de fonturi si tastaturi românești! N-am reușit nimic , aștept o intâlnire cu toți la o bere unde sper să mă lămuresc. Până atunci am salvat zipul și l-am pus la păstrare.
Cum adică „n-am reușit nimic”? 1. dublu clic pe arhivă, imediat va apărea un folder ro; 2. te duci frumos în Font Book sau ștergi manual cele trei fonturi din library/fonts, 3. le pui pe astea, fie manual, fie prin Font Book.