Cum aș putea “curăța” o imagine scanată la 600 dpi dintr-o revistă în care scan se văd picăturile distincte de CYMK de la tipărire ?
Dacă o micșorez pur și simplu, în unele zone (de exemplu pielea oamenilor) se vad pete colorate. Dacă “bag” blur la greu nu se mai văd petele dar nici detaliile pozei.
Există vre-o procedura magică să “o fac” cât mai bine posibil ?
Explicați-mi vă rog ca la proști (așa, ca-ntr-un articol de Wiki ) cum să procedez.
un resize la o marime cat de cat acceptabila, un remove noise (este un plguin photoshop) dupa care un sharpen. la sfarsit, daca mai raman pete neplacuta, iei smudge tool si rezolvi.
Ceea ce vezi tu e rasterul de tipar.
Din pacate, cel mai bun lucru e re-scanarea. Optiunea e despeckle, sau remove raster, sau descreen (in functie de scanner).
Daca nu poti face rescanarea, atunci cauta Photoretouch Pro. Are o functie Descreening - exceptionala.
Daca nici asta nu ai, gaussian blur in Photoshop.
filters/noise/reduce noice dar asta nu e noise si nu ti-l poate elimina.
ai incercat sa scanezi la o rez f mica? daca mai ai ce face cu ea mica evident.
Îmi trebuie cât se poate de mare :( Pentru niște detalii de la o rochie de mireasă. Rochia a fost pozată pentru o revistă de specialitate, s-a vândut, iar cei de la revistă nu i-au dat și ei pozele ci doar revista. Și acuma e nevoie de poză. :(
Îmi trebuie cât se poate de mare :( Pentru niște detalii de la o rochie de mireasă. Rochia a fost pozată pentru o revistă de specialitate, s-a vândut, iar cei de la revistă nu i-au dat și ei pozele ci doar revista. Și acuma e nevoie de poză. :(
Softul HP, pe care îl folosesc și eu, are cîteva opțiuni, între care optimizarea imaginii chiar la scanare. Nu ai ce pierde, le-am mai folosit și eu, nu fac minuni, dar - una peste alta - nu e mai rău decît o scanare brută, fără optimizare. Dup-aia mai vezi, sînt tot felul de aplicațiuni pentru „noise reduction”.
Furand si eu meseria pe la o tipografie sau alta, uite cum faceau pe acolo: Dupa scanare, adaugau un noise numai cat sa “acopere” rasterul. Apoi un “Gaussian Blur” dupa ochi. O granulatie neuniforma (Noise + Gausian Blur) nu este atat de suparatoare la ochi ca si rasterul. Metoda asta am folosit-o si eu pana acuma.
Evident, ce iese nu este de o acurtatete super. Va trebui sa faci diverse probe. Conteaza cat de mare este rasterul raportat la marimea imaginii, cat de mult vrei sa maresti imaginea scanata, etc.
incearca un denoiser.
eu pe acesta l-am gasit la repezeala. dar stiu sigur ca trebuie sa fie si altele cu rezultate chiar mai bune.
in exemplu de mai sus cred ca s-a reconditionat compresia unui jpg .
un alt program este un filtru de photoshop, chiar a fost testat de mine pe astfel de cazuri (surse provenite din scanner) cu rezultate bunicele - neat image
acum un timp chiar s-a discutat despre un tool free pentru mac pentru reconditonari imagini.
sa ne arati si noua cele mai optime rezultate pe care le-ai obtinut.
ps: ajuta cu ceva daca tiparitura a fost facuta la 300 !?! am inteles ca tu scanezi la 600.
optiunea cea mai buna e din scanare - doar sa precizezi si numaril de linii, in functie de pe ce suport e tiparit, ziar (150 lpi) sau o revista (>200 lpi)
apoi, daca mai e nevoie, un smart blur, tatonind valoare potrivita
filtre gen remove noise nu inlatura rasterul de tipar
in functie de cat de mare e rasterul poti sa folosesti:
Filter->Noise->Dispeckle
pentru un raster mic
sau
Filter->Blur->Surface Blur
asta iti blureaza zone mai intinse din imagine, fara a afecta contururile, marginile, zonele focusate etc
il poti folosi in combinatie cu un Layer Mask in caz ca totusi, ti se pare ca imaginea s-a blurat prea mult
duplici layerul pe care vrei sa il prelucrezi, il blurezi cu Surface Blur, ii faci o masca si apoi cu negru in Foreground pictezi pe masca cu un brush moale in zonele care vrei sa ramana clar