sau e posibil ca unele aplicatii sa nu fie UB :)
singura “solutie” cu hardul.. e sa il schimbi pur si simplu. in imac sunt 2 tipuri de harduri: western digital si maxtor. eu spre norocul meu am western digital, dar nu asta conteaza. conteaza ca hardurile astea sunt absolut IDENTICE cu alea de pe pc-uri.
intrebare de baraj: de ce la apple costa 500$ unul de 500 GB, si pe emag la noi [notez ca asta de pe emag are buffer de 16] e vreo.. 5 milioane?!?!
mi se pare tiganie ce face apple la capitolul “upgrades”, ram si hdd adica..ca altceva in imac-ul ala nu poti schimba.
practic, daca vrei sa iti schimbi hardul, ia-ti ceva pe serial ata si cu buffer de 16. astea ordinare cum s-ar zice, de sunt acuma noi prin toate calculatoarele..vin cu buffer de 8. si crede-ma ca e diferenta la acele buffere :)
acuma operatiunea schimbat hard disk-ul se poate face in urmatoarea etapa: daca ai in garantie imac-ul, poti vb cu cei de la service sa te ajute sa il schimbi, sau sa il desfaci tu si sa.. dai dracu garantia. cea din urma idee e neortodoxa, dar practica la nevoie :D
revenind la capitolul apple service si schimbare de hard disk. am citit undeva de treaba aia cu “user service replaceeable parts” cum ca ar putea fi chiar si hard disk-ul, insa acest lucru este tinut secret. tocmai fiindca.. e un hard ordinar, si nu si-ar mai scoate $$ din vanzarile supra pret.
se relata cum ca apple ar fi fost obligat cumva de nush ce standard [nu mai tin minte exact, se poate FCC regulation] sa faca inclusiv hard-ul user replaceable.
acum schimband subiectul, mie mi-a expirat garantia acu 2 luni. am zis sa il desfac sa vad ce are inauntru mai exact, si am descoperit urmatoarele:
01.hard disk-ul este la fel cu ala de pc-uri [WD in cazul meu]
02.procesorul e pe soclu, deci se poate schimba [grija mare aici..trebuie documentatie la greu. core duo ce am eu este de fapt un core duo mobile nu core duo cum sunt pe desktopuri]
03.ram-ul este identic cu alea de laptop [in fine, asta o afli si cand deschizi jos si te uiti, fara sa desfaci carcasa]
04.dvd rwul am impresia dar inca nu sunt 100% sigur ca este tot la fel cu unul de laptop ordinar, singura diferenta ar fi mufa de conectare si sa aiba loc, el fiind prins pe o sina de plastic de “schela” interioara metalica a imac-ului.
05. lcd-ul [ eu am samsung] aici nu stiu exact cum sta treaba. urmeaza sa aflu in 3 luni cand ma intorc din vacanta. cert e ca cu imac earlu 2006 vin 2 tipuri: samsung si Lg-phillips
eu am avut eterna problema cu igrasia in imac. s-a patat display-ul. l-am schimbat odata, dar mi-a aparut din nou si pe cel de-al 2lea display. o sa vad daca merge sa pun unul de pe un LCD samsung, cu aceleasi specificatii.. in fond diferenta ar fi urmatoarea [daca ar merge] ca apple cere 600$ pe acel lcd.. si tare am eu banuiala ca este tot un lcd ca in monitoarele acelea la 8-10 milioane din comert.
daca merg etapele 4 si 5, promit sa fac un site dedicat “cum sa tunezi, simplu si ca nou un imac” :D
si in caz ca vrei ghidaj cum sa desfaci “al dracului de greu” imac-ul, sunt aici. :D dai un tzar si vin cu tot ce trebuie la tine acasa sa facem operatiunea :D
bafta