Am niste amici care canta intr-o trupa. Si o fac din ce in ce mai bine, asa ca le tot spun sa-si ia o placa de sunet externa care sa le permita sa se inregistreze. Stiu ca nu are cum sa iasa ca intr-un studio, dar poate ca pe aproape tot iese.
Intrebarea ar fi: ce placa externa recomandati? Inca nu stiu cati bani ar baga in ea, dar cred ca ar lua ceva bun (de exemplu, acum isi iau un Hammond de vreo 2000 para). Ar trebui sa aiba minim 10 căi si sa mearga si pe Mac, de preferinta.
Da, suna misto placa asta! Banuiesc ca merge fara probleme cu GarageBand.
Poate ajuta daca spun si ce instrumente au flacaii: clape, tobe, bas, chitara si voce. Din ce mi-au spus ei, ar trebui unul sau doua canale pentru voce, unul pentru chitara, unul pentru bas, doua pentru clape si minim 4 pentru tobe.
Nu sunt expert in ale muzici si nici nu incerc sa ma dau sper doar sa pot da un sfat de indrumare.
Inainte de a achizitiona diverse hardware scumpe pt a imbunatatii calitatea audio inregistrata ar fii bine sa acordatii putin timp pt a imbunatatii caracteristicele acustice ale incaperii unde se va face inregistrarea.
Aceste mici inbunatatirii nu sunt deloc costisitoare si va oferii o calitate mult mai mare la produsul final.
Incercatii sa eliminatii toate echourile din incapere prin a introduce niste panouri absorbante de fibra de sticla sau diverse materiale in colturile incaperii.
A testa daca incaperea unde se va face inregistrarea este foarte simplu: Batii din mainii si vezi cum se aude. Dupa acea incepetii sa introducetii acele panouri absorbante pe peretii si in colturii pana se ajunge la rezultate satisfacatoare (cat mai putine reflexii sonore).
Sper sa fii fost de ajutor cu ceva.
Da, incaperea e un subsol (ca la noi nu prea exista garaje - ar trebui sa se numeasca BasementBand ). Are cam 10 m2 si baietii au pus cofraje de ouo pe toti peretii (pentru vecini) si ceva mocheta pe jos. Ideea e buna, o sa mai punem cofraje, poate si pe tavan (cofrajele sunt excelente la absorbit sunetul, si datorita formei).
01.micu
02.cablaju
03.mixeru
04.placa sunet
05.softu
06.omu de la editare :D
acuma, e recomandat sa aveti si un mixer inainte de intrare in placa de sunet.
reglaje, taieri, volume. cu cat e semnalu mai curat si egalizat, cu atata e mai usor si suna mai bine produsul final.
bash-ka e mai usor sa faci un premaster direct acolo, cu castile pe urechi, inainte de tras, pe fiecare canal.
bafta! si recomand Behringer la mixere. ieftine si bune pt o trupa de garaj. pt. microfoane, calitatea ar sta in Shure.. dar zic ca va descurcati si voi cu ceva pana in 4-6 milioane bucata :)
Au fo 2 microfoane Shure; pentru tobe nu stiu ce-or avea.
De mixer nu cred ca mai sunt bani, cel putin nu anul asta, ca si-au luat Fendere, pedale, clape, statii pentru fiecare… Io le zic, ca-i vad avantati si poate acu’ e momentul.
In general nu stiu sa existe o interfata audio cu mai mult de 8 intrari analogice. Iar ideea cu mixeru ii cu schepsis intrucit reduce numaru de intrari care se duc in calculator facand imposibila editarea materialului inregistrat. Exista si un mixer care costa in zona 1000e si care e si mixer si placa de sunet, ar face fata onorabil la ce vor baietii insa probabil depaseste bugetu. Ii vorba de Mackie 1620 cu optiunea firewire. Nu recomand behringer la nimic.
Aici http://www.recordingreview.com/soundcard/soundcard_wizard.php este o baza de date unde gasesti cam toate interfetele audio. Specificand numa functiile care le vrei la placa wizardu respectiv iti ofera rezultatele care corespund cerintelor.
OMUle, te cam asteptam!
Placa aia de la echo (postul 3) are 10 In si 10 Out.
Mixer nu e cazul, ca baietii chiar nu cred ca mai au bani si de mixer. Poate la anu’.
Behringer am auzit si de la altii ca ar fi cam de kko.
Multumesc pentru sfaturi, acum o sa-i pisez incetisor sa se hotarasca. Treaba e ca vin concediile…
AudioFire are 8 in/8 out analog, dupa cum ziceam, alelalte doua in/out pina la totalu de 10 fiind digitale (S/PDIF), si deci nu rezolva nimic. Placa pe care o am io are intr-adevar 10 intrari analogice dintre care patru ofera intrari de microfon cu phantom-power (alimentare la 48V) si o intrare ii dedicata pt chitara (conectare directa). Ii vorba de RME Fireface 800 da costa mai mult decit mixeru ala (1200e). In rest nu am vazut placi, cum ziceam, care sa ofere mai mult de 8in/8out.
cele mai bune si ca drivere si ca hardware raman RME.. ... doar ca astea costa nene o gramada de euro.
urmatoarele ca stabilitate (numarul 1 in lumea ca stabilitate drivere de fapt) sunt cei de la m-audio.
Ca intrari analogice mai mare de 8 cam greu , majoritatea celor care trag cu peste 8 folosesc mixere digitale si ies prin optic adat (RME au de ex o placa care are 4 intrai de adat -> 3x8 canale)
Fireface800 mi se pare cea mai reusita placa a lor (intamplator lucrez pe ea la munca )) si am mai lucrat in 2 locuri).
Am lucrat si pe Delta 1010 si cea 1010LT, in afara de rack si faptul ca are intrari si iesiri balansate nu este nici o diferenta intre ele.
Totusi nu te sfatuiesc sa iei MOTU !!! Mark of the unicorn sunt cunoscuti ca fiind firma cu cele mai proaste drivere, se blocheaza, ba vede ba nu vede placa, probleme de sincronizare cu midi timecode…
parerea mea este sa iei un http://www.m-audio.com/products/en_us/FireWire1814-main.html si un http://www.m-audio.com/products/en_us/FireWireSolo-main.html daca ai nevoie de 10 input analog neaparat, astfel incat intri cu 8 direct in 1814 si apoi cu nca 2 in Fsolo cu directionare directa pe spdif (adica ce iti intra pe in analogic sa iasa pe out spdif firewire solo din care intri in firewre 1814 pe spdif in)
sper ca nu te-am zapacit…
hai inca o incercare mai simplista
trebuie sa intri cu 8 analogic si inca doua pe spdif in ca sa ai 10 canale si cum tu nu ai un preamp cu iesire digitala mai iei o placa maudio care o rutezi (sigur merge ca eu am asa acasa) ca ceea ce iti intra in ea analog sa iasa automat pe spdif out…
Eu de examplu am tras pe un audiophile 2496 4 canale simultan cu 1 mixer digital exact asa:
2 canale analogice prin aux mixerului si 2 prin iesirea sa de spdif…
la munca de ex am pream de mic cu iesire digitala
aah
sa nu uit
placa rme fireface 800 are 10 input analog (din care 4 intrari pe fata canon) dar costa foarte muuuult.
Si-au luat pana la urma, de curand, un mixer cu inregistrare cu hard disc, Korg nu-stiu-cat. N-am apucat inca sa-l vad, dar cica e bun; are 8 intrari, trebuie sa se descurce asa.
In general mixerasele estea cu hard (practic niste workstation-uri dighitale pentru incepatori) nu-s prea stralucite. Varianta cu interfata audio+calculator ii mult mai fericita dupa parerea mea.