Nu stiu daca aici e tocmai locul indicat pt post dar sa-mi fie cu iertare acum.
Mi-am cumparat un Nikon D80 de o saptamana si astazi uitandu-ma mai bine pe pozele facute am observat ca senzorul are un pixel “fierbinte”. Stie cineva daca e acoperita de garantie treaba asta ? S-a mai lovit cineva de problema asta? Aparatul e luat de la f64studio. Multumesc anticipat.
Si eu am un D80 adus din State. Dupa o saptamana am observat ca am un pixel mort (alb).
La camerele foto se aplica aceeasi politica de pixeli morti ca si la LCD-uri.
Doar ca la camerele foto se poate face o smecherie (numai in service). Se inchide definitiv pixelul respectiv, urmand ca, in locul coordonatei respective, softul camerei sa afiseze o valoare interpolata a pixelilor din jur.
De fapt e un pixel alb. Si am observat ca mai am unul care apare la expuneri mai mari de 1s.
Le-am scris alora de unde l-am luat si astept raspuns. Oricum e frustrant sa dai 1000 de dolari pe o camera si te trezesti cu astfel de probleme.
PS: Aparatul e super nu l-asi schimba pe nimic, pacat de senzorii astia de la sony…
Lucrurile stau in felul urmator: TOATE aparatele au astfel de pixeli morti. Toate. Din fabrica. Tehnologia de productie nu permite inca randamente mari si costuri mici. Asa ca toti senzorii care au un numar decent de pixeli morti se pun totusi in aparate remapandu-i. Ce inseamna asta? Simplu, din firmware i se atribui unui pixel mort valoarea unuia de langa el (la fel cum fac si unele programe care elimina astfel de pixeli din imaginile finale). In general astfel de probleme apar la expuneri lungi. In .ro nu exista nici un service autorizat Nikon (acolo unde ai putea face o remapare a pixelilor).
Am vorbit cu cei de la Nikon Romania care sunt tocmai la Oradea si mi-au spus ca mi-l schimba. Am calculat ca la valoarea lui ma costa 359 de RON sa-l expediez pana la Oradea. Acum ma gandesc daca il schimb si primesc unul cu cine stie ce alta probleme…imi dau pumni in cap pe urma. Sunt indragostit de asta si parca imi vine sa nu-l mai schimb…
Eu zic ca pentru un pixel nu merita. Aseara dupa ce ai postat tu pe forum, am cerut unui alt prieten cu D80 sa-si verifice camera. Ghici ce a constatat si el.
Ce te faci daca, dupa ce il schimbi, o sa constati ca ai alt pixel mort (sau mai multi)?
Am calculat ca la valoarea lui ma costa 359 de RON sa-l expediez pana la Oradea.
1. Daca e in garantie, conform legii romane, toate cheltuielile de transport pentru reparatie trebuie sa fie suportate de service.
2. Daca nu e in garantie, e 1,2 RON pentru primu kilogram plus 0,8% asigurarea, din 1000 de euro asta inseamna pana in 29 lei, total 30 lei, nu 359.
Te deranjeaza atat de mult pixelu’ dus pe lcd-ul care oricum iti ofera doar un preview rapid?
Si eu am un pixel mort pe 350D, m-a deranjat nitzel, dar doar nitzel. Si mai si fac disable la preview in cazurile in care imi trebuie mai multa baterie.
Eu nu l-as trimite la Oradea
EDIT: my bad, am crezut ca vorbeai de ecran, de-abia acum mi-am dat seama ca e senzorul.
1. cu un soft dedicat gen StarZen (doar pentru PC) - pentru MacOS nu stiu.
si
2. executi o declansare cu capacul pus pe obiectiv, la un timp de expunere normal (1/60s). Apoi, vizualizezi imaginea pe monitorul calculatorului, la un zoom cat mai mare. Acolo unde o sa zaresti puncte albe inseamna ca ai un pixel mort.
Treci aparatul in manual, ii setezi diafragma la cea mai mare valoare (f number), ii setezi timpul de expunere de 30 sec, ii lasi capacul pus pe obiectiv si declansezi. Va iesi o poza neagra in care se vor vedea eventuali pixeli rosii sau albi.
Ideea e ca nu e o tragedie. Ei apar oricum numai la expuneri lungi si nu in mod uzual la folosirea zilnica (cati din voi faceti numai peisaje cu aparatul pe trepied si cu dof nesimtit?)