2 din 4
2
freehand
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Pentru cei care încă mai au dubii despre viitorul Freehand:

“No updates to FreeHand have been made for more than four years, and Adobe has no plans to initiate development to add new features or to support Intel® based Macs or Microsoft® Windows Vista™ operating systems. [...] While we know that FreeHand has a loyal customer base, we encourage users to migrate to new Adobe Illustrator® CS3 software, which supports both PowerPC® and Intel based Macs, Windows® XP, and Windows Vista.”

http://www.adobe.com/products/freehand/

So… Elvis is dead, folks. smile

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 17.03.07

Mac, ai dreptate cu dimensiunea diferita a paginilor, uitasem de asta!
Dar la machetele de presa foarte putin acceptau Freehand. Iar acum parca sunt din ce in ce mai multi care vor tif, se sperie de pdf-uri rau de tot.
Mie chiar mi s-a intamplat o chestie destul de distractiva, de asta si postez: am trimis pdf si apoi m-a sunat o tipa de la revista (nu conteaza care) si mi-a zis ca ii da o eroare cand vrea sa deschida pdf-ul in Illustrator. Am intrebat de ce are nevoie sa faca asta si mi-a zis ca la paginare ea trebuie sa trimita TIF. Iar de la paginare revista pleca pdf, normal, tipareau la Inforess. Adica ei faceau din pdf eps de Illustrator, il rastrerizau apoi si faceau tif si la sfarsit, din InDesign, faceau pdf. Execeptional! Ma intreb de ce nu importau la sfarsit toate paginile in Corel!

Semnătură 

Mac Pro 2x Quad-Core Intel Xeon 3GHz, 8GB RAM
Apple Display 30”
MacBook Pro Intel Core 2 Duo 2.16 GHz
Time Capsule 1TB
iPhone 3G S 32G
iPod 60G

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Am sa-ti spun: Si eu sint impotriva pdf-urilor, da’ rau de tot. De ce? Nici unul nu vine cu specificatiile mele. Imaginile si culorile sint puse cu furca. Au transparente neflatenate. Si, colac peste pupaza, daca vreau sa repar TOATE astea in Illustrator, au fonturile lor! Pot sa deschid diverse bucati din el, da’ am surprize-surprize!
In epoca hardurilor si a cutiilor postale gigantice, sa te zgircesti la spatiu…
Sau, cel putin, pune, domne, si fonturile vectorizate!
Eu zic, eu aud! :(

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
iaru - 29 Iunie 2007 04:49 PM

Am sa-ti spun: Si eu sint impotriva pdf-urilor, da’ rau de tot. De ce? Nici unul nu vine cu specificatiile mele.

Eu sunt pentru PDF-uri, dar as face asa: le-as da tuturor celor care vor sa trimita PDF-uri niste specificatii clare, conform carora ei sa pregateasca fisierele. Ceva de genul:

- Obligatoriu embeduieste sau converteste fonturile!
- Culori: se accepta NUMAI CMYK. FARA RGB!
- Compatibilitate: PDF 1.4 (fara transparente)
- Dimensiuni exacte, cu/fara bleed.
- etc. etc.
- Eventual le dau un fisier .joboptions

Apoi le-as refuza fisierele pana cand le fac cum trebuie. Asa fac tipografiile sau publicatiile cu care mai lucrez eu. Nu discută: dacă PDF-ul nu-i bun, nu-și bat capul. Și nu numai despre PDF-uri e vorba. Iar dacă vrei să-ți pregătească ei fișierele, te taxează la oră.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRank
Jr. Member
Macuser din: 20.06.07

sunt de acord cu iaru, pana sa ajungem toti (tipografii, agentii, ..etc.) la acelasi limbaj mai e mult de lucru…..
si eu m-am lovit de aceeasi problema cu pdf-urile - nu sunt facute corect si vb lu’ iaru “surprize-surprize!”

referitor la freehand eu am o mare bila neagra sa-i dau: nu stie sa scaleze proportional! decat prin casuta aia a lui cu procente, pai si? ce fac? stau sa ghicesc procentu’?
... in rest e minunat: primitiv, simplu si eficient fara fitze! isi face treaba pentru care a fost creat, nu a incercat sa bage “prelucrare” de poze direct in program (precum corelu’)

si intr-adevar lucrul cu noduri mi se pare cel mai eficient in corel (desi freehandu’ face niste alinieri intre noduri si altceva pe care corelu’ nu o face), DAR nu pe corelu’ de MAC smile

concluzia: e bine sa cunosti freehand!

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Macuser din: 06.02.07
gutuie - 29 Iunie 2007 06:54 PM

referitor la freehand eu am o mare bila neagra sa-i dau: nu stie sa scaleze proportional! decat prin casuta aia a lui cu procente, pai si? ce fac? stau sa ghicesc procentu’?
quote]

am intrat sa vad ce ai zis. si.. snap to point pentru precizie daca vrei scalare functie de handlere
shift si scale tool face scalare proportionala.
eu am ultimul trial de la macromedia freehand mx.

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
gutuie - 29 Iunie 2007 06:54 PM

am intrat sa vad ce ai zis. si.. snap to point pentru precizie daca vrei scalare functie de handlere
shift si scale tool face scalare proportionala.
eu am ultimul trial de la macromedia freehand mx.

scz pentru repetare - am facut-o pt lizibilitate.

[ Ignoră ]   [ # 23 ]
RankRankRank
Member
Din: UK+ Bucharest
Macuser din: 08.02.07

ptr cei ce intrebau de multipage in illustrator… luati si va uitati aici:

http://www.hotdoor.com/index.php?content=multipage&navcontent=multipage

Semnătură 

Pe partea cealalta

[ Ignoră ]   [ # 24 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

stim asta - dar nu este mereu o solutie
daca cel care primeste documentul, nu are plug-inul?...

[ Ignoră ]   [ # 25 ]
RankRank
Jr. Member

Iaru, am inteles ce zici, eu ma gandeam totusi la pdf-uri facute corect. Poti veda in preflight daca e totul ok. Daca nu e bine, asa cum zicea si Tudor, inapoi, sa vina corect.
Iar daca nu sunt in stare sa faca pdf-uri cum trebuie, e oricum de preferat un eps (Freehand sau Illustrator) decat un tif.
Daca tipografia/revista trimite toate specificatiile nu prea ai cum sa dai un pdf prost.
De curiozitate, as vrea sa vad si eu un pdf aiurea care iti vine tie la revista. Se poate?

Semnătură 

Apple Display 30”
Time Capsule 1TB
iPhone 3G S 32G
iPod 60G

[ Ignoră ]   [ # 26 ]
RankRank
Jr. Member

dacu, se pot deschide documentele cu multipage chiar daca nu ai plug-in-ul. Pana la urma sunt doar layere.

Semnătură 

Apple Display 30”
Time Capsule 1TB
iPhone 3G S 32G
iPod 60G

[ Ignoră ]   [ # 27 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Orice ar face pluginurile astea, nu se compară cu paginile multiple adevărate din Freehand. Nici măcar InDesign nu știe să pună într-un document pagini de dimensiuni diferite.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 28 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Tudor - 30 Iunie 2007 02:12 AM

Nici măcar InDesign nu știe să pună într-un document pagini de dimensiuni diferite.

In InDesign you can output multiple pages size at one time by building multiple layout files then joining them together with the Book Feature in InDesign . This way you can create your multi-page, multi-format PDF right from InDesign, without ever having to open Acrobat to Insert Pages

[ Ignoră ]   [ # 29 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 

apropos ai dreptate nu poate. dar are solutii alternative

[ Ignoră ]   [ # 30 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 

din reply-urile voastre m-ati convins ca este ok sa invat freehand. chiar daca este discontinued.
deci .. thread closed for me.

multumesc tuturor pentru atentii.

2 din 4
2