Ajutor! Cateva indrumari InDesign CS3…
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti (Iasi)
Macuser din: 18.03.07

As cere, daca se poate cateva sfaturi pentru un document in inDesign.. Maine dimineata
trebuie dus la printare (proiect personal) si as vrea sa nu gresesc paginatia… Si anume
vreau sa il export in final ca pdf dar sa pot printa din el si pe o parte si pe cealalta a paginii - deci
si pe fata si pe spate, ca o revista/carte normala… Iar copertile le vreau separat pentru ca voi cere
o hartie cartonata, diferita de cea a paginilor din interior… Asadar.. ce trebuie sa fac ca maine cei de
centrul de listare sa poata face ceea ce am explicat anterior?
Multumesc pentru orice sfaturi, indrumari, incurajari etc… smile

Semnătură 

 iMac 20” Intel Core2Duo * 2GB Ram Milk
 iPhone 3G * 16GB Milk

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Ar fi trebuit să-i întrebi pe cei de la tipar cum ar prefera ei să pregătești fișierul (fișierele).

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Pai acuma ce sa zic… Nu prea am cum sa fac asta, decat daca ma duc maine si mi-ar verifica ei
fisierul si eventual mi-ar spune ce modificari sa fac. Dar e doar un dosar pestu un proiect la scoala,
si nu cred ca ma vor “prea” baga in seama - si pe desupra sunt sigur ca multi dintre ei nici nu stiu
inDesign…........
Uf, alte sugestii?

Semnătură 

 iPhone 3G * 16GB Milk

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

cel mai bine - format pdf.
Trebuie sa stii care e exact formatul paginii tiparite. culorile cmyk.
rezolutia 300.
fonturile puse - toate - intr-un folder. Pe ce platforma tiparesc ei? Au inDesign 5?
Paginile se taie sau nu?
Ai un multiplu de 8 sau de 16 pagini?
ai linii subtiri ca firul de par (dimensiune zero si colorate)?
Ai scris la Rich black? Folosesti vreo culoare speciala?
Vezi ca InDesign are un preflight.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Din câte înțeleg, o să printeze la un centru de listare, așa că sfaturile tipografice “clasice” nu prea se mai aplică în acest caz, pentru că va printa compozit, nu separații și alte chestii. Fă PDF-ul și mergi cu el acolo, probabil că o să-l tipărească oricum.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

smile... Ok, cel mai bine… O sa “turtesc” tot documentul… Asta inseamna ca o sa am numai imagini,
aici va multumesc pentru sfat… Parca ma si vedeam cu fonturi lipsa sau intr-o alta situatie la fel
de penibila smile.. Dar acum ma preocupa asezarea paginilor. Eu pun de exemplu 1 + 2… dar pe urma cum
fac in inDesign ca paginile 3 - 4 care urmeaza sa fie de fapt: 1b(spate) si 2b(spate)... E vreo modalitate,
niste setari - nu am inDesignul in fata, momentan fiind pe win, facand randarile care vor intra in dosar?
Eventual daca exista o practica/metoda generala care permite ajustari pe moment - daca Doamne fereste
nu se ‘pupa’ seriile de pagini sa poata cel de la centrul de printare sa faca o modificare, un offset de pagina
astfel incat sa se potriveasca fata spate… Oooooof, I feel stupid! :(

Semnătură 

 iPhone 3G * 16GB Milk

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
qbipq - 13 Iulie 2007 06:51 AM

:Dar acum ma preocupa asezarea paginilor. Eu pun de exemplu 1 + 2… dar pe urma cum
fac in inDesign ca paginile 3 - 4 care urmeaza sa fie de fapt: 1b(spate) si 2b(spate)... E vreo modalitate,
niste setari - nu am inDesignul in fata, momentan fiind pe win, facand randarile care vor intra in dosar?

N-avea grijă, doar spune-le celor de la centrul de listare ce vrei și rezolvă ei.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti, Calarasilor Way
Macuser din: 06.04.06

Nu stiu daca-ti mai foloseste acum, dar pt. viitor:
1. Ai un document de 8 sau multiplu de 8 pagini;
1. In InDesign, in meniul “File” ar trebui sa ai “InBooklet SE”. Selectezi;
2. La “Layout” ii dai “Margins” 0 si “Bleed” tot 0;
3. La “Printing” ii debifezi toate checkbox-urile;
4. Cel mai sigur (cel putin asa procedez eu) ii bifezi “Create New Document”;
5. In momentul asta vei avea un nou document cu paginile asezate pentru printat ca o carte. Ca o verificare scurta, prima si ultima pagina din documentul vechi ar trebui sa se regaseasca pe prima pagina din noul document si paginile de mijloc din vechiul document ar trebui sa se regaseasca pe ultima pagina a noului document;
6. Printezi paginile IMPARE ale noului document. Daca documentul tau original a fost A4, setezi la printare A3 Landscape (sunt 2 x A4, nu?);
7. Intorci paginile, le bagi inaopi in imprimanta si printezi paginile PARE. Aici trebuie sa faci teste ca sa nu iasa spatele intors sau sa printeze pe aceeasi fata. Unele imprimante printeaza pe fata hartiei care o vezi cand tragi sertarul, altele pe cealalta fata;
8. In cazul in care dispui de un capsator A4, asezi paginile perfect una peste alta si le capsezi cu doua capse pe fata, astfel incat picioarele capselor sa fie in interior (catre paginile de mijloc).

O sa cer drepturi de scriere in Wiki, ca sa pot pune si poze.
Bafta!

Semnătură 

Proud owner of a PowerMac G5, dual core 2.3 GHz, 250+500 Gb SATA, SD, Leo.8, SN CK415HT6R5H,
                iPhone 4, 6 Gb, iOS 7.1.2, SN DNPGVHQ6DP0N
                iPhone 5C, 16 Gb, iOS 9.2, SN F2LLKCGWFFT7

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
qbipq - 13 Iulie 2007 02:59 AM

As cere, daca se poate cateva sfaturi pentru un document in inDesign.. Maine dimineata
trebuie dus la printare (proiect personal) si as vrea sa nu gresesc paginatia… Si anume
vreau sa il export in final ca pdf dar sa pot printa din el si pe o parte si pe cealalta a paginii - deci
si pe fata si pe spate, ca o revista/carte normala… Iar copertile le vreau separat pentru ca voi cere
o hartie cartonata, diferita de cea a paginilor din interior… Asadar.. ce trebuie sa fac ca maine cei de
centrul de listare sa poata face ceea ce am explicat anterior?
Multumesc pentru orice sfaturi, indrumari, incurajari etc… smile

Sînt deja la a patra carte trimisă la tipo în format PDF. Am avut emoții la început cu numeroasele semne diacritice și varii scripturi folosite, căci ei lucrează cu windows. Nicio problemă, a ieșit perfect (ce n-a fost bine a fost vina mea, nu a lor). Ca atare, dacă sunt probleme, ar fi numai în tipografie, deci cu ei trebuie să dialoghezi. În principiu, nu vor fi, dacă știi să lucrezi cu aplicația. PDF-ul trimis va fi „camera-ready copy”, deci EXACT cum trebuie să fie tipărit și cum vrei tu să apară tipărit, deci, de ex., cu header/footer diferit stînga dreapta, fără astea la început/sfîrșit de capitol, fără paginație pe primele pagini. Nu lucra pe fișiere lungi, ci pe fișiere scurte, pe capitole, știu ei să le pună cap la cap (de ex. 1_nume.pdf, 2_numeb.pdf etc.).

PDF Unele tipografii cer expres să le trimiți pdf-ul „în oglindă”, adică „flip horizontal”, ceea ce faci fie din aplicație, dacă știe, fie - după ce generezi pdful - cu versiunea mai veche de Preview, cea din Panther (chestie de copyright cu Adobe). La final, cu CombinePDF, înlănțuiești pdf-urile și faci unul singur, să zicem formatul electronic al cărții.

[ Modificat: 13 Iulie 2007 01:57 PM de Cattus Thraex ]
 Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
Rank
Newbie
Din: Timisoara
Macuser din: 12.10.05

Desi prea tarziu pentru tine ...
Doresc totusi sa iti dau un sfat. Ar fi bine pentru nervii tai sa nu printezi la XpressPrinting. E comod, ca e langa Facultate, dar iti garantez ca iti vei manca multi nervi cu ei. Scule calumea au, dar knowhow-ul e zero & unii dintre ei sunt cu nasurile prin tavan. Eu am avut belele mari cu ei & decand nu mai pun piciorul in firma aia, parca mai putin par alb mi-a iesit.

Semnătură 

PowerMac G5
Ibook G4
G4 Cube
PowerMac 6100

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Salutare tuturor… iata sed confortabil inaintea unui monitor de 15” wink si pentru
ca tineam neaparat sa ‘ies la suprafata’ cu o reactie in urma ‘bogatiei’ de raspunsuri
postate in threadul acesta o fac acum si aici, inainte de a-mi monta frumosul iMac…

Asadar, multumesc tuturor (si in special lui macmanro care a tinut sa ma educe
frumusel chiar si pe privat) pentru timpul sacrificat si sfaturile acordate…
Acum, sa istorisesc isprava, nu? Eu zic ca merita.. smile

Intai si intai, precizez ca prestanta mea a fost ‘flawless’ documentul a mers din prima,
exact cum intentionasem. Dar cum in ‘romanica’ un lucru pozitiv nu poate exista fara
o contrastanta negativa dominanta wink -intra in joc prestatia celor de la xpressprinting,
timisoara, centru - langa facultatea de arte. In introducere aducem spre dezbatere subiectul
acelui contract pe care tu - client, beneficiarul serviciilor trebuie sa-l semnezi fara a sti in
prealabil conditia si starea produsului final. Purcedem astfel spre capitolul secund, si il
consacram relatiei client-prestator de servicii. Sunt intampinat de un ‘baiet’ caruia i ne vom
adresa cu ‘dumbo’ care ma invita pe un ton cam insolent sa iau loc, avand grija mare sa
ascunda pe sub presuri ferestrele de yahooM si jocul de sah (in care probabil i-au ramas
antrenati toti neuronii pentru ca eu n-am mai dat de urma lor). Pe langa faptul ca acest baiet
vorbea foarte foarte incet de abia puteam sa disting ce anume spune (si chiar ma intrebam daca nu
cumva este doar o papusa manevrata de un ventriloc fara prea mult talent si pricepere) mai avea
pretentia sa cunosc si toate tipurile de hartie pe care o aveau ei disponibila, sa cunosc si faptul ca
daca vreau si un 50/70 tot cu el discut, sa ma ung cu mirul umilintei si sa nu indraznesc sa il
intreb daca a priceput cum vreau sa fie legat dosarul (“pentru ca vezi - acolo e cotorul, ok?!”), sa
cunosc si limitarile impuse de legile fizicii ce intra in vigoare o data cu ‘atentarea plotterului’ si sa
nu raman cu gura cascata cand mi se comunica ca o astfel de comanda nu poate fi respectata decat
in termen de 3, 4 zile (lucratoare). Capitolul trei: mi se inmaneaza dosarul (aici inserati o rola audio de
fanfara) si constat - cu ochii cat oul de strut - ca acelasi ‘baiet’ care s-a ofensat la eforturile mele depuse
in intentia de a solutiona comanda fara cusur ca dosarul fusese legat de la coada la cap si cu gaurile de
la spirala fix acolo unde NU era lasat spatiu pentru cotor. M-a strafulgerat imediat imaginea unei
lovituri sublime in dreptul ‘boaselor’ acestui individ, asta ca sa crut planeta de urmasii lui, dar din
criza de timp am renuntat la ceea ce ar fi fost altfel cel mai maret lucru pe care l-as fi realizat. Dupa ceva
insistente am aflat cu stupoare ca un print de 50/70 este posibil pe planeta Pamant si in doar cateva ORE…
Ore dragii mei, nu zile. Imi dau acordul si ma car cat mai repede de acolo, nu inainte de a mi se face o
demonstratie ‘live’ a sintagmei: “cate capete atatea paareri” smile pentru ca, oricat de incredibil ar parea, este
nevoie de 3 capete ca sa dea rezultatul corect al unei ecuatii simple ce reprezinta factura mea. Nu inainte
de a mi se mai administra o doza din “stima” caracteristica atunci cand una din pipitele de fata scapa
porumbelul pe gura iar eu m-am pricopsit cu doua planse la pretul “uneia” (care la ei este minim 1m patrat
sau minim 3E comanda - indiferent ca o primesti fu*uta sau nu). Long story short smile : revin peste 3 ore
sa ridic plansele si MARE eroare din partea mea ca nu le-am verificat la fata locului - pt ca daca as fi facut-o
probabil i-as fi scalpat pe baetzii aia cu muchia unei coli de hartie dupa care le-as gadilit encefalul cu “marele
deget”... Informare despre starea printurilor: ambele aveau ‘smudgeuri’ de culoare foarte vizibile si iritante,
ambele aveau deficiente in redarea fidela a culorilor, ambele aveau niste ‘riduri’ deranjante pe toata suprafata
imprimata. (De citit sau nu: am avut senzatia ca beietii astia chiar s-au chinuit sa puna in scena o mica piesa
caragialiana: in care eu sunt trimis in cladirea alaturata - unde era plotterul de fapt - moment in care
de acolo pleaca un individ cu plansele mele, dupa care sunt plimbat inapoi doar ca sa ne intersectam, vezi Doamne!
fix la mijlocul rutei unde mi se dau si plansele).
Concluziile le trageti singuri dar v-as pune o intrebare: ce ati fi facut in locul meu?
Multumesc…

Stefan Romanu: chiar mai e nevoie si de alte cuvinte care sa-ti confirme ca sunt absolut de acord cu
tine? smile Dar spune-mi tu, unde se mai poate lista in TM aia?

Inca o data, multumesc tuturor, si imi cer scuze pentru ‘spam’, dar simteam nevoia sa ma descarc…

Semnătură 

 iPhone 3G * 16GB Milk

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
Rank
Newbie
Din: Timisoara
Macuser din: 12.10.05

Depinde de ce vrei sa listezi. Poti merge la Cores, care din pacate s-au mutat la marginea orasului. Frankar sunt ok, dar mai dau & rateuri din cand in cand. In orice caz aproape oriunde mergi e mai bine decat la Xpress. Iar daca o lucrare iese nasoala nu o accepti & ii pui sa o refaca.

Semnătură 

PowerMac G5
Ibook G4
G4 Cube
PowerMac 6100

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

A facut Steji un articol frumos pe Wiki.
Ii multumim!

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member
Din: 7 coline
Macuser din: 11.01.07
altero - 16 Iulie 2007 06:26 PM

A facut Steji un articol frumos pe Wiki.
Ii multumim!

Mama ei de treaba, ca vezi numai “(foto 1)”, “(foto 2)” etc.
Da, stiu, trebuie sa “Log-out” ca sa pot vedea si pozele alea…

‹‹ FONTURI PT MAC UNDE      recomandari pls :) ››