Pe lângă binecunoscuta aplicație pentru vizualizat fișiere video - VLC - cei de la Videolan.org mai fac și un plugin video pentru browsere, de care nu toată lumea știe. Pluginul se instalează separat, și poate fi găsit pe pagina asta: http://www.videolan.org/vlc/download-macosx.html (mai jos pe pagină).
Problema e că eu n-am văzut acest plugin în acțiune decât într-un singur caz, și anume pe situl i-tv.ro. În rest, e ca și cum nu l-aș fi instalat niciodată, pentru că toate fișierele video în browser se deschid tot cu QuickTime, indiferent că-s AVI, MOV sau MPG. Investigând problema, am aflat următoarele lucruri:
- By default, pluginul VLC pentru browsere este în așa fel compilat, încât foarte puține tipuri de fișiere îi sunt asociate lui. Mai exact, singurele “MIME types” suportate sunt application/ogg, application/x-ogg, application/x-vlc-plugin și video/x-google-vlc-plugin. Deci nici urmă de AVI, MPG sau altceva.
- Suportul pentru alte tipuri de fișiere poate fi introdus printr-o compilare customizată a pluginului.
Și atunci cum rezolvăm problema? Păi fiindcă nu ne pricepem la MIME types și compilări, luăm de-a gata:
1. Se presupune că deja ați instalat pluginul de la adresa de mai sus.
2. Se descarcă fișierul atașat și se dezipează. Rezultatul e un fișier numit “VLC Plugin.rsrc”
3. Se merge în /Library/Internet Plug-Ins. Acolo găsiți un bundle numit “VLC Plugin.plugin”. Clic dreapta, apoi Show Package Contents, mergeți în Contents/Resources și înlocuiți fișierul “VLC Plugin.rsrc” cu cel pe care l-ați dezipat.
4. Restartați browserele.
Pagină de test: stream-ul Realitatea TV care înainte nu vroia cu nici un chip să meargă în QuickTime, cu tot Flip4Mac-ul lui cu tot.