Hmm, s-ar putea sa-mi pice niste bani si sa fiu asa de nebun incat sa-i dau pe o camera video HD…
Stiu ca intrebarile astea cu “ce e mai bun pentru mine?” sunt cam aiurea, dar poate sunt pe aici si posesori / utilizatori de camere d-astea. Eu nu sunt profesionist (nu scot bani din asta), dar sunt pretentios. Asa ca as vrea o camera buna, daca se poate “full HD” (1080p, nu i), sa nu fie prea mare si grea, sa foloseasca benzi, nu DVD sau HDD (adica, sa pot edita ce am filmat pe Mac), sa aiba acuratete cat mai buna in conditii de iluminare (foarte) slaba.
Limita de pret nu pun, ca deocamdata as vrea sa-mi fac o idee despre ce exista si care sunt avantajele / dezavantajele.
ieri am facut o plimbare prin MediaMark in Almere impreuna cu cumnatul meu ... Am vazut ceva camere de la Sony si Panasonic, care daca imi aduc bine aminte, parca erau full HD (1080 p) iar preturile mi se pareau chiar decente… in jur de 1200 de euro bucata ... si erau cu casete ...
sper sa nu gresesc ... oricum saptamana aceasta voi mai trece prin MediaMarkt, si ma voi uita mai atent la camerele respective sa iti dau toate informatiile (modele, preturile exacte, etc ...)
OK, hai ca am intrebari mai precise:
- din ce stiam eu de acum vreo 5-6 ani, cand mi-am luat prima camera, senzorul CMOS e mai slab decat CCD. Mai e cazul, sau nu mai e nici o diferenta?
- vad ca foarte multe camere HD inregistreaza pe carduri (SD, Memory Stick etc.), DVDuri, HDDuri. Eu stiam ca asta nu e de bine, ca e facuta compresia in camera, ca e greu de capturat/prelucrat pe Mac, ca e (foarte) slaba calitatea in conditii de iluminare slaba. Asa e? Care-s avantajele / dezavantajele intregistrarii pe medii solide fata de benzi MiniDV? Nu costa enorm cardurile?
Si Sony fac asta: HDR-CX7 foloseste memoria flash si poate inregistra pana la trei ore de continut de inalta definitie pe un media card de 8 Gb Memory Stick Pro Duo.Daca vreti sa inregistrati la maximum de caliate a imaginii veti reusi sa filmati cam 30 de minute ce vor ocupa cam 4 Gb. (aici)
Deci, pe 4 GB, juma’ de ora. Cat costa un Memosy Stick Pro Duo de 4 GB? Mult!
eu am un hdr-hc3 luat in urma cu cateva luni la 1200 euro si care acum a scazut pe la 900 euro in magazin
pe memory stick imi inregistreaza doar pozele, la 4Mpixel insa calitatea nu este tocmai ok
pe parte video e ok ,iar singurul lucru ce ma deranjeaza este display-ul in care nu mai vezi nimic atunci cand
bate soarele in el , comparativ cu un canon pe care l-am vazut in mana la cineva intr-o zi cu soare si se vedea
perfect, in rest nicio problema, dragut, usor, simplu de lucrat cu meniul
pe un Memosy Stick Pro Duo de 4 GB am dat vreo 200 si ceva de euro atunci cand am luat si camera, dar preturile scad mereu
Aha, te-am prins!
shihava, am o rugaminte mare: filmeaza si tu ceva, in urmatoarele conditii:
- sa fie aproape intuneric; sa zicem ca atat de intuneric incat sa nu mai poti citi articolele dintr-un ziar, dar sa poti citi titlurile. Daca se poate, sa nu intre pe geam lumina de pe strada, ca e d-aia galbena, de magneziu si altereaza culorile.
- scena filmata sa contina orice, dar si o foaie alba de hartie (un A4), precum si o față, sau o mână, ceva care sa-mi permita sa vad cum se vade culoarea pielii (esti caucazian, banuiesc ). Nu misca prea mult camera, dar nici n-o tine nemiscata.
Toata scena sa fie scurta, ca as vrea sa o vad cat mai necomprimata. Cat or avea vreo 3 secunde de HD filmate la calitate maxima?
Vad aici ca ar vedea la 5 lux, ceea ce nu e mare lucru, dar daca vede bine la 5 lux, fara zgomot prea mare, atunci e bine. Evident, filmeaza fara NightShot.
Vedem noi cum facem sa ajunga la mine filmusorul. Eventual iti trimit datele de la un FTP. Sau pune capturi diferite, macar sa-mi fac o idee.
Trebuie tinut cont de urmatoarele:
camerele HD intotdeauna sint mult mai insensibile decit cele obisnuite DV ( le trebuie mai multa lumina la aceasi calitate ). Ca idee: am comparat mai multe camere Sony DSR 150 / DV /, Sony Dsr 300 / DVCam si citeva camere HDV / Sony Hvr z1 si JVC GY HD 100. In aceasi conditii DSR 150 lucra cu 6dB gain si 2.8 , DVCam-ul mare lucra cu gain 0 si 2, iar HDV-urile lucrau cu gainul de 9 dB la limita si parca le mai trebuia un pic de lumina. Aceasta diferenta vine de la imaginea HD, adica la aceasi chip tre sa proceseze mai multe pixeli. Vorbeam aici numai de camere cu 3 CCD
S-a vorbit de rezolutie HD 1080 p, dar aceasta este in conditii HDV ,adica deja comprimat, sa poata fi pusa pe o banda mini DV. La anumite camere care lucreaza pe carduri exista posibilitatea ca filmarile sa se faca necomprimat - de exemplu Panasonic HVX 200. Astfel pe 4 Gb intra cam 3 minute. Ca sa intre mai mult,trebuie comprimat si ajungem tot la calitatea HDV.
O alta idee importanta: pe carduri se poate filma intr-o calitate mai buna, insa sint probleme cu archivarea, in schimb casetele mini Dv sint destul de ieftine si archivarea e solutionata. Cu camerele care filmeaza pe dvd nu m-am ocupat, fiindca sint mai instabile, montarea e mult mai greoaie, ect.
shihawa e baiat de gasca si a facut testul pe care l-am rugat. Multumesc frumos!
Poate mai intereseaza si pe altcineva rezultatele. Am injumatatit rezolutia, filmul HD a fost 1080i cu 60fps. Deci, asa se vede pe aproape intuneric (naiba stie cati lux or fi, dar nu-s multi) cu o camera HD care acum e sub 1000 dolari (la ei, ca la noi…). E mult zgomot, dar culorile sunt bune. Pentru asa un pret, mi se pare foarte bine.
Daca vrei sa filmezi peisaje sau scene in aer liber ia-ti HD ca iese frumos, in rest mai greu. Culorile vor fi mai alterate la o iluminare mai slaba. Sunt nuntasi care au luat HDV si in conditii in care tre sa filmeze intr-o biserica intunecata sau intr-o circiuma obscura le iese naspa. Dar ei lucreaza in HD