4 din 4
4
Sondaj
Ecranul de MacBook palpaie?
Da 19
Nu 11
Nu imi dau seama 7
Total voturi: 37
Trebuie să fii un utilizator logat ca să votezi
Ecranul palpaie? (MacBook)
  [ Ignoră ]   [ # 46 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti (Iasi)
Macuser din: 18.03.07

Pe iMacul din semnatura exista motive suficiente sa alterez in vreun fel refreshul de 60Hz?
Confort vizual sporit, culori exuberante etc? :D

Semnătură 

 iMac 20” Intel Core2Duo * 2GB Ram Milk
 iPhone 3G * 16GB Milk

[ Ignoră ]   [ # 47 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

glumesti? ce motiv ai avea sa nu pui refreshul la maxim?
nu se consuma…

[ Ignoră ]   [ # 48 ]
RankRankRank
Member
Din: București
Macuser din: 18.05.07

Nu se consumă, dar e inutil.
“Lag”-ul uman e pe la vreo 30fps; 60Hz înseamnă de două ori pe-atât.
Motivul pentru mărirea ratei de refresh era că monitoarele CRT (cu tub) afișau imaginea doar pentru câteva milisecunde, în restul timpului ecranul fiind NEGRU. Dar pentru că noi avem ceva “lag” nu percepeam decât imaginea, nu negrul (deși perioada de timp cu negru era de 3-4 ori mai mare decât cea cu imagine). Pentru cei care vor să experimenteze asta: se ia un aparat foto, se dă lumina monitorului CRT la maxim și se fotografiază ecranul cu timp de expunere cât mai scurt (măcar 1/500). Acuma, cu cât refreshul e mai mare (75,85..100Hz) cu atât e mai mult timp imagine și mai puțin timp negru, deci cortexul nostru vizual și “auto-iso” de pe retina noastră sunt mai puțin solicitate.
La monitoarele TFT imaginea este afișată permanent (cel mult pâlpâie backlightul, dar aia nu are legătură cu rata de refresh) și atunci cei 60Hz sunt suficienți, adică orice adaos trece neobservat. În plus, din câte știu eu efectele de desktop se petrec la atâtea cadre pe secundă cât are ecranul, deci încărcarea cpu-ului crește (nu semnificativ, ce-i drept, dar care-i rostul?).

[ Ignoră ]   [ # 49 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

daca stai o ora pe zi in fata ecranului, asa e
daca stai mai mult, si mai ai si norocul ca ai neoane in incapere, cumva, cu privirea periferica vei suporta efectele refreshului…

[ Ignoră ]   [ # 50 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti (Iasi)
Macuser din: 18.03.07

Ce e aia “privire perfiera”?

Semnătură 

 iMac 20” Intel Core2Duo * 2GB Ram Milk
 iPhone 3G * 16GB Milk

[ Ignoră ]   [ # 51 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Periferica. Adica ce vezi “cu coltul ochiului”, care e mult mai sensibil decat restul la variatii rapide.

[ Ignoră ]   [ # 52 ]
RankRankRank
Member
Din: București
Macuser din: 18.05.07

Așa e cu vederea periferică și se observă foarte bine la CRT-uri, unde chiar și 75Hz sunt percepuți dacă nu te uiți fix la ecran.
Însă - din nou - la ecranele LCD-TFT rata de refresh nu afectează nicicum un eventual pâlpâit al imaginii. După cum am mai scris pe undeva, la unele monitoare TFT (atât de laptop cât și “de birou”) fenomenul de pâlpâire poate să apară la setări de luminozitate scăzută. Chiar și atunci însă, frecvența pâlpâirii nu este legată de rata de refresh.
Nu știu dacă m-am exprimat foarte clar (știți voi cum e cu câinii și inginerii - au privire inteligentă dar nu se pot exprima) ideea e că schimbarea ratei de refresh la un monitor TFT nu are absolut nici un efect asupra imaginilor afișate pe acesta. Singurul caz în care este vizibil vreun efect este că unele animații (cele calculate funcție de timp, cum ar fi săriturile in dock, expose-ul șamd) se vor face în pași mai mici și mai deși.
Altfel spus, dacă vrea cineva punem undeva două monitoare TFT identice, unul la refresh maxim (de regula 85Hz) și unul la minim (60Hz) și dau o bere dacă știe să îmi spună care-i care uitându-se cu ce coadă a ochiului vrea el. Dacă nu reușește dă el o bere.
A și gândindu-mă la asta am realizat că totuși e un efect vizibil, dar numai la conexiunile analogice (VGA, nu și DVI sau ecrane de laptop). Din cauza creșterii frecvenței de transmisie a semnalului pe cablu (“pixel clock”) se produce o estompare (vagă) a imaginii la rate de refresh mai mari.

4 din 4
4