O sa para bizar pentru unii dintre voi ceea ce voi intreba in acest topic: Care este semnul tipografic corect pentru big?
Intreb acest lucru pentru ca, personal orice lucrare am facut si a avut nevoie de big am facut doua linii discrete pentru biguire cu hairline si 40% black. Pentru mine a fost de ajuns. Acum, insa, am o lucrare unde tipografia mi-a cerut sa pun semne de biguire, citez (Stii tu care…). Deci, nu prea am habar. Linii punctate, semne de taiere? Ce dimensiune, cat la suta negru? Si de ce trebuie sa setez manual si sa pun manual bleed si offset? Eu cand fac o coperta ii dau direct dimensiunea hartiei brute si pun semne de taiere pentru dimensiunea finita. Sa ma fac inteles: Pentru o coperta de carte A5 fac designul pe formatul brut de 152x215 si pun semnele de taiere la 148x210 iar oglinda paginii o fac de 100x160, astfel sunt convins ca nu vor rotunji coperta sa imi ia din text sau din grafica copertii. Gresesc?
Pana acum copertile facute de mine au fost ok.
Orice sugestie ste binevenita, daca este constructiva! Multumesc anticipat!
Pt big se pune linie punctata 100% k.
La coperta eu fac todeauna dimensiunea paginii = cu dimensiunea finita a cartii, si setez bleed-ul aferet pt taierea in culoare.
Depinde in ce lucrezi, dar principiul este acelasi. Faci un document exact de dimensiunile finale. Apoi adaugi in jurul lui 5 mm de ce vrei tu (imagini, gradienti, niciodata text). Cind faci documnentul de tipar, nu uiti niciodata sa-i dai bleed si semne de taiere la 5 mm. Gata.
Au, scuze! Am citit bleed.
E linie punctata, culoare speciala, overprint!
Pt big se pune linie punctata 100% k.
La coperta eu fac todeauna dimensiunea paginii = cu dimensiunea finita a cartii, si setez bleed-ul aferet pt taierea in culoare.
de ce K 100% ?
sa-ti iasa pe canalul de negru?
a, daca o faci in zona de bleed e ok
eu pun culoare speciala (oricare)
eu n-am auzit de vreun “semn tipografic” pt big (folduire)
K = Black (de la CMYK). Normal ca o pun in zona de bleed sau slug. Doar nu o sa o tiparesc pe lucrare. Daca tu pui culoare speciala, mai faci o placa doar ca sa vezi pe unde se biguieste?
cind faci o coperta de carte, pui semnul de big in afara formatului finit, la negru, eventual si scrii linga el BiG, sa vada omu’
cind faci o stanta (de mapa, de cutie etc) bigul se face cu linie intrerupta, la culoare speciala, iar linia de cut - continua
K = Black (de la CMYK). Normal ca o pun in zona de bleed sau slug. Doar nu o sa o tiparesc pe lucrare. Daca tu pui culoare speciala, mai faci o placa doar ca sa vezi pe unde se biguieste?
ai si tu dreptate
deh, obisnuit sa fac POSM-uri cu stante si biguri pe aceasi placa ...
Imi amintesc de o lucrare pe care am dat-o la alta tipografie (nu aveam format 70x100). Am facut o culoare speciala (un verde), am denumit-o “Big. NU SE TIPARESTE!” si am si scris si pe coala Big. Nu se tipareste.
Mda. Cum credeti ca s-a tiparit lucrarea? Ei?
Evident cu o frumoasa linie verde pe mijloc, cu mentiunea: Big. nu se tipareste
Asa ca…
si te pomenesti ca ai mustrari de constiinta
stai linistit, nu tu esti de vina !!!
citeam si eu discutia voastra…si pana la urma..cum trebui sa dai o stanta..pentru ca apropo, vineri am facut o stanta pentru o rama foto, usor…dar am dat o fara culoare speciala sau ceva..adik in illustrator..am facut frumos 2 foldere, ca aveam si cu lacuire..si un folder era intitulat stanta..si altul lacuire….atat..fara restul complicatziilor, acum dupa ce am citit ce ati comentat voi, ma gandesc ca poate nu a fost bine…ce sfat imi dati…cum e bine sa dai?
@leti: Daca dai peste un prepress-ist care gindeste cu capul (pentru ca,din pacate, sunt altii care gindesc cu alte parti ale interesantului corp omenesc.) e ok. Daca ai ghinion… o sa te puna sa-i refaci lucrarea in corel. (ca sa-si faca imposition automat )) Depinde f.tare de tipografie. Fiecare cu oamenii pe care-i merita.
PS nu am nimic cu cei care folosesc coreldraw. chiar il iubesc… vorbeam de atitudine
@leti: Daca dai peste un prepress-ist care gindeste cu capul (pentru ca,din pacate, sunt altii care gindesc cu alte parti ale interesantului corp omenesc.) e ok. Daca ai ghinion… o sa te puna sa-i refaci lucrarea in corel. (ca sa-si faca imposition automat )) Depinde f.tare de tipografie. Fiecare cu oamenii pe care-i merita.
PS nu am nimic cu cei care folosesc coreldraw. chiar il iubesc… vorbeam de atitudine
adevarul e ca nu prea am intalnit sa ma puna sa refac…adik ei poate au incercat sa mi zica ca vor sursa sa fie cdr, dar le am zis tiff sau eps..si atat..iar programul corel nu s a lipit de mine de nici un fel…oricum sunt multe chestii de invatat, si asta i sistemul, romanul trebuie sa stie sa faca bine ceva..si in rest din toate cate putin…adik si art director, dar si dtp, si productie, si clienti…si furnizori…aaa…dar si site…..dar si flash,dar si un mic 3d daca se poate…si nici nu mai stiu…si uite asa munca, munca….va pup