1 din 2
1
Profil de culoare generic?
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 17.01.07

Hi,

Deja a inceput sa-mi placa sa lansez cate un subiect nou pentru ca din multitudinea de pareri si oferte gasesc foarte multe chestii interesante si utile.

Deci!

Pana acum, toate lucrarile ce le faceam acasa aveam grija ca color management sa fie off. Sa nu folosesc niciun profil de culoare pentru a nu avea surprize la tipar. Poate ca nu era cea mai geniala chestie, dar cand am folosit profile de culoare ale programelor, gen Photoshop, Corel (Illustrator abia de curand) am vazut ca nu sunt chiar cum trebe culorile dintr-un prg in altul. In plus, ma sunau de la tipo si imi cereau sa renunt la profilele respective si sa le trimit fara. Acest sistem de lucru, gresit probabil, l-am mostenit de la o editura unde am lucrat mai demult, si unde calibrarea monitorului cu imprimanta se facea… sa zicem empiric.

Mai tarziu, am evoluat si eu si am ajuns intr-o firma tare unde am descoperit universul profilelor de culoare. Am vazut prima oara un aparat de calibrat monitor, am vazut ca daca lucrezi corect, atunci ce vezi pe ecran iasa si pe print. Dar e print digital. Profilele de culoare ale lor nu imi sunt de folos la tiparul offset. In plus nu cred ca isi are rostul sa folosesc acasa un profil de culoare daca nu am monitorul calibrat. Am gasit ceva solutii de calibrare intr-un manual de photoshop, dar nu prea cred ca au un efect real. Nu tine cont de lumina din apartament si de alte lucruri aparent marunte.

Acum, ca sa va spun si prb mea. Recent mi s-a incredintat o lucrare ce se va tipari pe offset. Problema a fost ca nu am profilul de culoare corect. Ei lucreaza cu profilul FOGRA. Mi-au sugerat sa-l instalez pe mac si sa imi refac lucrarile cu noul profil. Hm! E oare bine? E necesar?

Sunt tentat sa cred ca e bine, si ca pot renunta ulterior la acest profil daca apar alte lucrari. Doar ca eu sunt intrigat de faptul ca s-ar putea ca perceptia mea asupra culorilor sa fie distorsionata in conditiile in care nu am, repet, monitorul calibrat. O solutie ar putea fi folosirea culorilor pantone, dar marea problema va fi la prelucrarea foto, unde imaginea s-ar putea sa o deschid pana sa o ard, dar la mine pe monitor sa arate OK, iar la tipar sa arate jalnic. Nu ar fi prima oara.

Orice comentariu pertinent este binevenit.

Multumesc anticipat.

Seba

Semnătură 

TODAY is a gift: that’s why it is called THE PRESENT.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Cum lucrez eu:
- Dacă tiparul nu-mi dă nici un profil de culoare nimica, atunci pun Color management OFF şi am terminat povestea. Oricum asta se întâmplă doar în cazurile în care acurateţea culorilor nu contează foarte mult, adică nu-mi stă în spate firma X care vrea “fix ACEL roşu şi nu altul”. Sau dacă e vorba de culori precise folosesc Pantone. Dar la print CMYK, orice aş face, în cazul ăsta n-am cum să nimeresc exact culorile fără profile şi calibrare.
- Dacă e vorba de lucrat cu profil de culoare al tiparniţei, atunci calibrez frumos monitorul cu ce am la îndemână - ochiometric, din software, dar e mai bine decât nimic - şi folosesc profilul CMYK de la tipografie. Rezultatele sunt mulţumitoare, cel puţin pentru mine. Nu folosesc niciodată un profil al unei maşini tipografice dacă eu voi printa pe altceva.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 11.02.07

Sal,

Eu am un profil definit de la o tipografie,...care dupa parera lor e generic. Eu pana acuma nu am avut surprize, indiferent cu ce tipo lucram. Acum nu stiu cum fac ei ca eu profilul de culoare nu dau mai departe.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 09.08.06

Buna discutie, poate imi mai lamuresc si eu lucrurile prin cap.

In primul rind orice program are un profil de culoare implicit. Asadar indiferent ca folosesti sau nu color managementul, de el nu prea scapi, poti doar sa-l ignori. In momentul in care ai deschis un fisier nou acesta are atasat si un profil, daca il lasi pe cel care vine dupa tine sa il vada/foloseasca sau nu e deja alta treaba. Teoretic nu e gresit sa lasi profilul, practic ii dai batai de cap lu ’ gica de la scularie ca nu stie ce sa faca cu el daca nu se pupa cu al lui si incepe calculatorul sa-i puna intrebari, asa ca practic e mai bine sa renunti la profil in momentul in care trimiti fisierul. Dar asta nu inseamna ca fisierul tau nu a fost lucrat intr-un profil anume ci doar ca nu il mai lsi sa spuna la toata lumea in ce profil a fost lucrat.
Calibrarea monitorului se pate face destul de bine si fara scule si dispozitive si sigur va fi mai bine decit ignorind total problema.
Asociatia pentru Cercetarea Tehnologiei Grafice (FOGRA) - este o institutie foarte respectabila iar majoritatea celor care folosesc totusi profile de culoare constient folosesc FOGRA. Poti sa cauti pe net referinte si te lamuresti.

“Doar ca eu sunt intrigat de faptul ca s-ar putea ca perceptia mea asupra culorilor sa fie distorsionata in conditiile in care nu am, repet, monitorul calibrat. ...dar marea problema va fi la prelucrarea foto, unde imaginea s-ar putea sa o deschid pana sa o ard, dar la mine pe monitor sa arate OK, iar la tipar sa arate jalnic. Nu ar fi prima oara.

Daca esti putin atent nu poti sa arzi sau sa ineci o imagine pentru ca poti controla acest lucru foarte usor uitindu-te la Info in Ps unde poti vedea in acelasi timp si procentele de culori separate si suma lor, deci asta se poate rezolva usor chiar si pentru un incepator in domeniu. Ramine problema culorilor la care daca nu ai ceva experienta te cam uiti ca curca-n lemne la procente dar sfatul meu este sa te uiti din ce in ce mai mult pina iti vor deveni familiare.

Concluzia mea este sa incepi sa folosesti profilele FOGRA indiferent daca le incluzi sau nu in documentul final (pt tipar).
Incearca cu cartea in fata si cu rabdare sa iti calibrezi monitorul.
Invata macar citeva lucruri despre procentele culorilor (basic - alb, negru, gri - ce se intimpla si ce poti sa faci) si vei avea mult mai putine dureri de cap.

Acum sa vedem ce au de spus si altii

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Multumesc tuturor pt ajutor.

Am facut un pic de research pe net despre FOGRA si… voila. Mi-am downloadat profilele de culoare de la ei. Le-am inclus atat in Ill cat si PS. Cei de la tipo cred ca sunt multumiti de rezultat. Am incercat si o calibrare a monitorului folosind soft-ul din OS X. Pana voi avea o poza prelucrata si printata sa vad cum arata, nu ma pot pronunta daca a fost eficient sau nu. Cat despre numere, sume si histograme din PS, nu cred ca e solutia ideala de a prelucra o fotgrafie, mai ales atunci cand trebui sa-i aplici anumite filtre si efecte. Si vrb din experineta in conditiile in care am prelucrata mai demult o fotografie si a trebuit sa-i aplic anumite efecte, care erau vizibile pe monitorul meu, dar cand le-am dus la lucru aproape ca nu s-a mai vazut nimic. Erau sterse, estompate. Poate la print ar fi fost OK. Dar asta este o alta poveste. Voi cauta sa fac asa cum am gasit in manualul de PS.

Inca odata multumesc mult pentru ajutor.

Seba

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 11.10.05

Daca tineti la acuratetea culorilor, folositi Color Managemet, daca nu, n-are rost sa mai discutam.
Dupa parerea mea nu poti face grafica de orice fel fara CM (dar mai ales print).

Si lucrul cel mai important: calibrarea monitorului.
Fara o calibrare de calitate, facuta cu scule profesionale, poti a folosesti ce profile vrei, ca tot nu ajungi la un rezultat onorabil.
O calibrare profi inseamna o REDARE A CULORILOR cat mai apropiata de realitate. In functie de ceeace vezi pe monitor, faci corectiile de culoare adecvate. Dac afolosesti un profil FOGRA sau ECI ISO sau oricare alt profil generic si il embedezi in fisierul grafic, la destinatie (tipografie) se face in mod normal conversia de la profilul tau la cel al tipografiei.
Daca lucrezi cu o singura tipografie e normal sa folosesti profilele ei. Asta e ideal, dar ce te faci daca trebuie sa trimiti un material la 10 tipografii. Schimbi profilul pt fiecare, refaci corectiile de culoare pt fiecare destinatie?
E practic imposibil sa lucrezi cu profile de la toate tiparnitele din tara. D-aia a aparut acest CM, asta e si rostul lui, de a converti valorile colorimetrice din fisierul tau la valorile colorimetrice specifice tipatului.
Pana sa apara acest CM era o intreaga nebuinie cu… ce dadeai si ce iesea la tipar.
Tipografiile au profile facute pentru fiecare media (suport de tiparit - hartii, cartoane etc). Tu poate nu sti exact pe ce se tipareste, ce caracteristici are hartia etc
Un profil de culoare are 2 componente: o valoare LAB si una CMYK sau RGB (dupa caz).
Cand se face conversie de culoare prin profile, valorile LAB ale profilului sursa si cele ale profilului destinatie raman neschimbate. Se schimba numai valorile CMYK functie de specificul masini si al mediei pe cere se tipareste. Fix aceste specificatii sunt scrise in profilul de culoare.
Embedind profilul tau de culoare (care poate sa fie generic, nu are mare importanta - dar dupa care tu ti-ai facut corectiile de culoare) in document si trimitand-ul la tipar nu faci altceva decat sa spui tiparului ASTEA SUNT VALORILE COLORIMETRICE ale documentului meu.
Multi spun ca au trimis la tipar cu profil si ai iesit o varza. Aici sunt 2 cauze:
- ori profill destinatie nu era ok (dupa cum spuneam mai sus, un profil se creaza functie de anumiti parametrii - cerneala, hartie etc) retineti ca profilul sursa nu are importanta; am vazut multe tipografii care foloseau acelasi profil indiferent pe ce tipareau si niste bieti de pe acolo care iti recomandau chiar sa nu embedezi profile
- ori monitorul sursa nu a fost calibrat corect, ceea ce a dus la corectii de culoare inadecvate (cu alate cuvinte tu vedeai una dar realitatea era alta)

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
Rank
Newbie
Din: 

arahnedea
esti pe calea cea buna. acum sa nu absolutizezi rezultatele tipografiei si sa modifici calibrarea in functie de o imagine tiparita. treaba asta se face in pasi succesivi iar tipografiile nu sint nici pe departe perfecte.
cit despre experienta ta mai degraba intareste ceea ce spuneam eu (si nu am pomenit de histograme). adica daca te uitai la valorile culorilor si la diferenta dintre efect si fundal, si nu la monitor, probabil realizai ca ceva nu e in regula.

stef…

“Daca folosesti un profil FOGRA sau ECI ISO sau oricare alt profil generic si il embedezi in fisierul grafic, la destinatie (tipografie) se face in mod normal conversia de la profilul tau la cel al tipografiei.” - daca totul ar fi asa frumos cum spui tu am trai intr-o lume ideala si atunci nu ar mai exista fogra si altii asemenea. nu orice profil poate fi trecut in orice profil fara dureri de cap. teoria e frumoasa dar practica e la oarece distanta.
este de preferat o calibrare ca la carte a monitorului dar in cazul in care nu iti permiti (lipsa de bani, timp etc) poti face calibrarea si fara. o mica distorsiune a culorilor este de preferat decit sa ignori total problema si sa folosesti monitorul asa cum l-ai cumparat.
“Multi spun ca au trimis la tipar cu profil si ai iesit o varza. Aici sunt 2 cauze…”
eu cred ca sint cel putin 3, a treia fiind prostia celui care deschide fisierul care uneori e incomensurabila.

cu alte cuvinte
- da, sint pentru calibrarea monitorului dar si pentru verificarea procentelor
- da, sint pentru folosirea profilelor de culoare chiar daca exista oameni la finalul lantului care cer documentele fara profil sau care le ignora pur si simplu
- si da, sint pentru instruirea celor care le folosesc

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Multumesc pentru sfaturi. Incerc sa le asimilez si sa le aplic.

Acum, problema este ca am folosit la lucrare profilul UNCOATED FOGRA. In Illustrator am setat lucrarea pe profilul respectiv, am facut pdf-ul, am bifat sa embeduiasca profilul de culoare, am verificat sa fie cel corect. In timp ce mie imi arata profilul de culoare folosit de mine si puteam sa vad separatia pe culori, la ei in continuare aparea profilul WEB Euro bla bla bla. Nu stiu de ce.

Am trimis pdf-urile pe celalalt calculator de acasa si cand le-am deschis, la fel imi rata si mie. Alt profil. Mentionez ca celalalt computer nu are profilul de culoare cu care am lucrat pe MAC.

Deci, ce am gresit. Caci, ceva am facut gresit. Pe MAC imi arata profilul bun, pe altele nu.

Seba

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

cind deschizi un fisier cu profil de culoare embeded, te intreaba - il pastrezi sau nu?
se face si din preferinte asta… asa ca daca e setat programul sa convertesaca automat la un profil de culoare…. asta e - apare web euro sau cine mai stie ce

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 08 August 2007 03:28 PM

cind deschizi un fisier cu profil de culoare embeded, te intreaba - il pastrezi sau nu?
se face si din preferinte asta… asa ca daca e setat programul sa convertesaca automat la un profil de culoare…. asta e - apare web euro sau cine mai stie ce

Deci, exista posibilitatea sa nu fie greseala mea?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
Rank
Newbie
Din: 

din ceea ce spui tu nu pare sa fie o greseala in constructia fisierului ci pare sa fie o greseala mult mai grava pe care o fac multi - ignrarea color managementului. interesanta e partea in care tipografia iti cere un profil anume ca dupa aceea sa bagi de seama ca de fapt stiu ce sa faca cu el. ...hmmm sau mai e ceva nespus/nedescoperit pe la mijloc.

in orice caz poti sa-ti setezi toate programele ca in momentul in care deschizi sau copiezi ceva sa te intrebe ce sa faca cu profilul in cazul in care nu se potrivese cu al tau, cred ca e cea mai buna solutie.

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
simburica - 08 August 2007 09:55 PM

din ceea ce spui tu nu pare sa fie o greseala in constructia fisierului ci pare sa fie o greseala mult mai grava pe care o fac multi - ignrarea color managementului. interesanta e partea in care tipografia iti cere un profil anume ca dupa aceea sa bagi de seama ca de fapt stiu ce sa faca cu el. ...hmmm sau mai e ceva nespus/nedescoperit pe la mijloc.

in orice caz poti sa-ti setezi toate programele ca in momentul in care deschizi sau copiezi ceva sa te intrebe ce sa faca cu profilul in cazul in care nu se potrivese cu al tau, cred ca e cea mai buna solutie.

Iata care sunt setarile de culoare la mine in documentele de lucru (illustrator) respectiv finale (acrobat) pt tipar. O sa le pun in doua mesaje.

Deci, Illustrator!

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Si iata cele din pdf.

Cand deschid pdf pe alt calculator (pc) va arata altceva. Asa era si la tipografie. De ce?

Iata ce apare in schimb…

La mine pe PC recunosc c am color management setat pe oof, dupa cum se vede. Dar ei? Ce interes ar avea? Repet, ei sustin ca asa a venit fisierul pe net de la mine. Nu cred ca mailul su ftp-ul modifica profilele de culoare.

Seba

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

mailul si ftp-ul nu modifica nimic in fisier
dar e foarte posibil ca tu sa lucrezi in milimetri si la ei sa ajunga in inci wink

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 09 August 2007 04:02 AM

mailul si ftp-ul nu modifica nimic in fisier
dar e foarte posibil ca tu sa lucrezi in milimetri si la ei sa ajunga in inci wink

Eu lucrez in milimetri, dar nu inteleg de ce la ei apare profilul de culoare US WEB COATED, desi eu nu lucrez cu el. Cred ca e de la dansii.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
Rank
Newbie
Din: 

nu sint expert in crearea pdf-ului da e posibil sa fi incurcat ceva.
cum salvezi pdf?
verifica setarile la output - color (faci conversie sau nu, daca da in ce profil si include profilul)

1 din 2
1