1 din 2
1
QuarkXPress 7.3
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: 7 coline
Macuser din: 11.01.07

A apărut un nou update la bătrânul Quark!

Printre altele…

Additional supplemental language support: Users can now take advantage of localized user interfaces for European Portuguese, Russian, Finnish, Croatian, and Hungarian. Hyphenation and spelling support has been added for Ukrainian, Romanian, Bulgarian, Lithuanian, Slovenian, Latvian, Estonian, Icelandic, and Slovak.

Edit
E varză serverul pe care-și țin site-ul/update-urile. Îmi dă eroare și în Safari, și în Camino!

[ Modificat: 02 August 2007 09:20 PM de akbar ]

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
Rank
Newbie
Din: Bistrita
Macuser din: 21.06.07

Ok .. deci mi-am instalat si eu pana~ la urma~ update-ul de QuarkXpress care suporta~ si limba romana~ ...  Anyway ... as o sa` sune foarte ciudat ... dar cum pot sa~ setez liba romana~ ... sau cum se foloseshte si unde se poate folosi ... pot sa~ fac o corectura~ direct din quark si sa~ o dau pe tipa de la corectura~ afara~ :D ... sau nu.
Sunt destul de nou in DTP si inca~ nu le shtiu chair pe toate.
Rog utilizatorii mai avansati sa~ ma~ ajute cu un raspuns.

Multumesc anticipat!

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05
mzr9mm - 12 August 2007 07:45 PM

Ok .. deci mi-am instalat si eu pana~ la urma~ update-ul de QuarkXpress care suporta~ si limba romana~ ...  Anyway ... as o sa` sune foarte ciudat ... dar cum pot sa~ setez liba romana~ ... sau cum se foloseshte si unde se poate folosi ... pot sa~ fac o corectura~ direct din quark si sa~ o dau pe tipa de la corectura~ afara~ :D ... sau nu.
Multumesc anticipat!

Hm, dupa cum ai scris, se vede ca esti foarte nou!
Se pune limba romana in keyboard layout si softul o vede, dar nu-ti face iluzii, ca Quarku’ nu-i ca InDesignul. Iar pe corectoare n-o da afara, ca, daca te lasi in grija corectorului automat, ai belit-o!
Si spune-ne, te rog, ce mama dracului e cu tildele alea? Nu puteai sa scrii cu o fonta de sistem?
Tare ma tem ca folosesti fonte “preparate”, iar pe astea nu le vede nici un soft!
Ca sa poti lucra profesional in Quarkul nou, trebuie sa stii si o tira de UNICODE, si o tira de FontLab.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
Rank
Newbie
Din: Bistrita
Macuser din: 21.06.07
iaru - 13 August 2007 01:23 AM

Multumesc anticipat!

Hm, dupa cum ai scris, se vede ca esti foarte nou!
Se pune limba romana in keyboard layout si softul o vede, dar nu-ti face iluzii, ca Quarku’ nu-i ca InDesignul. Iar pe corectoare n-o da afara, ca, daca te lasi in grija corectorului automat, ai belit-o!
Si spune-ne, te rog, ce mama dracului e cu tildele alea? Nu puteai sa scrii cu o fonta de sistem?
Tare ma tem ca folosesti fonte “preparate”, iar pe astea nu le vede nici un soft!
Ca sa poti lucra profesional in Quarkul nou, trebuie sa stii si o tira de UNICODE, si o tira de FontLab.

Deci ...
1. tildele le pun eu pentru ca~ asa m-am obishnuit sa~ scriu .. ( a~ = ã )
2. Sunt chair foarte nou, nu shtiu nush cat de multe chestii despre print & publishng, dar sunt foarte deschis ca sa~ inva~tz.

Oricum .. quark-ul il shtiu .. lucrez la un saptamanal in Quark si imi e foarte ushor ... totushi sunt multe chestii pe care nu le prea inteleg: color management, (cum cand unde ? trebuie folosit) si inca~ alte chestii care nu imi vin acu in minte ca` tocmai vin si eu de la un chef smile

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Nene! ã NU e ă! Asta numai pe PC, unde nu a data detepistu’ de romanesti!
Iar daca e de scris fiecare cum vrea, ne-am mai intelege la pastele cailor! Da’ revista de ce n-o faci tot cu semnele alea? Hm? Aud? ca ti-ar da patronul peste degete cu tiparu’!
Color managementul NU TREBUIE FOLOSIT in Romania! Si mai ales in Quark!

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
Rank
Newbie
Din: Oradea
Macuser din: 15.08.07

am de facut o prezentare despre QuarkXPress si as avea nevoie de niste informatii, pagini in limba romana, daca m/ati putea ajuta as fi foarte recunoscator. mersi mult.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Am testat şi eu 7.3-ul şi într-adevăr, despărţirea în silabe pentru limba română merge bine. Mai puţin bine merge spelling-ul, care găseşte greşeli şi acolo unde nu e cazul (la fel ca spelling-ul din Indesign, care este şi mai prost din acest punct de vedere).

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

Multumesc anticipat!

Fă efortul și învață să scrii fără să ne obosești, după cum nici noi nu‑i obosim pe alții, pe cît putem.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor - 21 August 2007 12:44 AM

Am testat şi eu 7.3-ul şi într-adevăr, despărţirea în silabe pentru limba română merge bine. Mai puţin bine merge spelling-ul, care găseşte greşeli şi acolo unde nu e cazul (la fel ca spelling-ul din Indesign, care este şi mai prost din acest punct de vedere).

Tudore, am o intrebare: despartirea in silabe e inteleasa in standard Apple, sau standard PC? Adica pentru diacriticele noastre (comma), sau pentru ale lor (cu cedilla)?
Spellingul la InDesign merge bine, dar numai pentru cedille, nu pentru comme! Sic!

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05
iaru - 21 August 2007 04:40 PM

Tudore, am o intrebare: despartirea in silabe e inteleasa in standard Apple, sau standard PC? Adica pentru diacriticele noastre (comma), sau pentru ale lor (cu cedilla)?

Eu zic că în QuarkXPress 7.3 despărțirea în silabe merge bine în ambele cazuri, DAR programul se simte mult mai confortabil când întâlnește diacritice cu virgule. A se vedea atașat cele două pagini (prima cu cedille, a doua cu virgule): cuvintele colorate în magenta au fost despărțite diferit. La cele conținând virgule, programul a fost mai curajos și le-a tăiat fără milă, dar corect! Pe cedille pare că le-a evitat elegant, ca să nu greșească! smile

(PS: Sper să nu se supere Secărică că i-am luat ceva text de pe site - altă sursă de text românesc curat n-am găsit pe moment).

Fișiere atașate
test_Layout 1.pdf  (Dimensiune Fişier 55 - Downloads: 252)
 Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Bravo! Ţ/ţ merg, dar încă nu am văzut cum stau lucrurile în cazul lui ş. Mai sap.
La InDesign lucrurile nu stau aşa!

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
iaru - 21 August 2007 04:40 PM

Spellingul la InDesign merge bine, dar numai pentru cedille, nu pentru comme! Sic!

Logic ar fi ca despărțirea în silabe să fie independentă de uzul s/t comma v. s/t cedilla, dar se pare că nu e așa!

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Nu vreau sa deschid un topic nou, dar pentru despartirea in silabe in InDesign, poate ajuta InDihypd. Eu nu am pluginul; puteti descarca versiunea demo de la ei de pe site, adica http://www.itip.biz.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Nu stiu sa va spun mai mult, dar…
Am facut un atlas in limba romana, 200 de pagini. InDesign (4.0.4) n-a gresit nici o despartire in silabe! Asa ca…

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
Rank
Newbie
Din: Bacau
Macuser din: 19.01.06

Are cineva cenzurat de admin pentru QuarkXPress 7.31?!

[ Modificat: 13 Mai 2008 11:34 PM de Administrator ]

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
mzr9mm - 13 August 2007 05:09 AM

[[...]
Oricum .. quark-ul il shtiu .. lucrez la un saptamanal in Quark si imi e foarte ushor ... totushi sunt multe chestii pe care nu le prea inteleg: color management, (cum cand unde ? trebuie folosit) si inca~ alte chestii care nu imi vin acu in minte ca` tocmai vin si eu de la un chef smile

Să știi că, totuși, acesta un loc public, unde lumea – de regulă – citește textele. Se presupune, așadar, că cel ce scrie are bunul simț și folosește o limbă română acceptabilă și lizibilă. Că vii de la un chef e omenesc, nu e chiar omenesc să-i obligi și pe alții să borască, dacă nu au fost la acel chef.

Semnătură 

1 din 2
1