Pătimași ați fost… trădare! păi iau un chip intel și‑mi fac un mac! etc. Așa sunau comentariile. Păi să vedem:
- Cînd Apple a pus pe site, să fie doi ani sau cam așa, un dual-boot ppc-intel („pe anumite calculatoare intel”) pentru Darwin, sistemul său de operare Open Source, era clar unde bate.
- Cînd, acum 6 luni, Steve a spus că, cel tîrziu pînă în iunie 2006, mac-urile vor avea „intel inside” nu glumea; a devansat programul cu 6 luni.
- Macrumors spuneau că de ani buni mac os x este testat paralel pe pc-uri („IBM compatible”). Îi cred, așa trebuie să fi fost.
- Deja în 2004 se conturase ideea, iar în 2005 era clară, că IBM și Motorola NU vor mai investi în dezvoltarea noilor generații de procesoare PPC.
- Apple a mai trecut prin așa ceva: cînd a înlocuit procesoarele 68k cu PPC: a fost cam același lucru (tehnic vorbind, nu „politic”).
Concluzia: Apple va trece, cu 6 luni mai devreme decît anunțase, la noua generație de calculatoare cu procesoare Intel, iar aplicațiile vor trebui aduse la zi, la universal binary, avînd simbolul filosofic coreean. De cîteva luni, unele aplicații sînt universal binary, iar în ultimele zile au mai apărut cîteva (notabil, Create, Mellel…). Evident, unele aplicații complexe, cum ar fi Xpress, InDesign, MS Offce etc. vor fi portate mai greu, dar vor fi.
Restul e poezie. Au analizat, au rumegat și au decis. ”I do not bother whether Windows may be installed on new intel-based macs” (aproximativ așa) a zis Steve. Zis a fost și a știut de zice. Oricum Win rulează emulat în mac-ppc. Acum, cu ceva piguliri la instalare, va putea fi instalat pe mactel-uri. Ceva piguliri, deoarece mactel nu folosește BIOS, dar asta se rezolvă, dacă se dorește.
Sigur că primele mactel-uri vor fi scumpe, anul 2006 va fi ocupat cu portarea aplicațiilor pt universal binary, dar greul va trece. Anul viitor, mactel-urile se vor ieftini, bug-urile vor fi eliminate, iar noua generație de macuseri nici nu va ști de PPC, așa cum tinerii din macuser.ro habar n-au de MAC OS 7.x-9.x.
O seară plăcută vă urez. Și la mulți ani.
Macrumors spuneau că de ani buni mac os x este testat paralel pe pc-uri („IBM compatible”). Îi cred, așa trebuie să fi fost.
A spus-o si Steve, anul trecut cand a anuntat switch-ul: incepand cu Mac OS X 10.0.0 au facut versiuni si pentru Intel. “Just in case…” dupa cum spunea el.
deoarece mactel nu folosește BIOS, dar asta se rezolvă, dacă se dorește
Vista o sa suporte EFI, asa ca s-a rezolvat si asta
[qoute]noua generație de macuseri nici nu va ști de PPC, așa cum tinerii din macuser.ro habar n-au de MAC OS 7.x-9.x
Macrumors spuneau că de ani buni mac os x este testat paralel pe pc-uri („IBM compatible”). Îi cred, așa trebuie să fi fost.
A spus-o si Steve, anul trecut cand a anuntat switch-ul: incepand cu Mac OS X 10.0.0 au facut versiuni si pentru Intel. “Just in case…” dupa cum spunea el.
deoarece mactel nu folosește BIOS, dar asta se rezolvă, dacă se dorește
Vista o sa suporte EFI, asa ca s-a rezolvat si asta
[qoute]noua generație de macuseri nici nu va ști de PPC, așa cum tinerii din macuser.ro habar n-au de MAC OS 7.x-9.x
Exact asa o sa fie. Corect Cattus
Dacă Vista va suporta EFI, am ghicit. Așa ar fi fost normal, cel puțin. Iar MAC OS X va fi, mai devreme sau mai tîrziu, instalabil și pe un PC „normal”.
Oricum, cînd Apple a anunțat (aproximativ) că abia acum Intel își va dovedi adevărata valoare, cu viteze 2-4 x mai mari decît pînă acum, a fost o provocare pentru toți producătorii de hardware. A țintit corect și cred că CEO Sony, Fujitsu-Siemens, Dell etc. nu se simt bine. Provocarea este evidentă, probabil bine gîndită și intenționat declarată (deși nu agresiv sau ofensator, cum îi stă bine unui CEO).
In primul rand depinde pt ce il vrei.
Daca vrei laptop, e simplu: MacBook Pro
Daca vrei putere si expandibilitate: ia-ti cat mai Quad iti poti permite…
Nu exista nici un “G5 Intel”. Iti iei fie un computer bazat pe procesor G5, fie unul bazat pe Intel. Dar mai intai hotaraste-te ce tip de computer vrei, nu ce procesor. Vrei laptop? Alegerea e clara: ia-ti unul cu Intel. Vrei iMac? La fel, ia-ti cu Intel ca e la acelasi pret si de 2-3x mai rapid decat unul cu G5. Vrei PowerMac? Momentan nu exista decat cu procesor G5, asa ca aici n-ai ce sa alegi.
Este o semnificativa schimbare de opinie observ…..dupa o dezbatere furtunoasa vad ca incepe lumea sa-si raceasca creerii si sa revina la logica…....cu evidentele diarctice de rigoare si nu putine la rand.
Cattus ai achizitiona un G5 noua generatie? sunt chiar intr-o dilema.
Vreau sa aud ceava pareri! daca da, dece! daca nu, la fel!
Eu chiar sunt pe punctul de a face aceasta achizitie.
Tudor mi-a dat sfatul…. G5!!!! acum il vreau rafinat…G5 sau G5intel??????
- Evident, că aș achiziționa, dar nu imediat (decît dacă l-aș primi cadou!).
- Nu imediat, din cel puțin 2 motive: 1. Mi-am înnoit recent „zestrea” de mac-uri și nu ar avea rost; cum nu sînt mare amator de jocuri (mă mai joc bridge, am Bridge Baron 10, suficient pt mine în sistem emulare „classic”; mai trag un șah cu widget-ul etc.); 2. Deși aplicațiile folosite de mine uzual au deja versiunea „universal binary”, nu toate o au, deși - fără doar și poate - o vor avea anul ăsta cîndva. Și al 3-lea motiv: primele mactel-uri sînt cam scumpe pt buzunarul meu (și pentru nevoile mele curente) și, ca orice primă generație, vor avea inevitabil și ceva bug-uri.
Pe la anu’ însă, cîndva pe vremea asta, dacă prețurile vor fi „mai românești”, probabil că mi-aș lua un mactel. Dacă nu, peste doi ani.
Dacă ai ocazia și punga chivernisită, ia-l, sigur că da. Nu cred că vei regreta, gradual vor sosi și aplicațiile aferente.
Oricum, cînd Apple a anunțat (aproximativ) că abia acum Intel își va dovedi adevărata valoare, cu viteze 2-4 x mai mari decît pînă acum, a fost o provocare pentru toți producătorii de hardware.
Si daca adevarul este ca intel-urile au fost mereu mai rapide decat G-urile? Daca sloganul asta este doar o incercare de a masca un adevar pe care cei de la apple evitau sa-l declare pana acum? Imi vine greu sa cred ca noile porcesoare intel fac asa deodata un salt urias de performanta.
Cred ca e posibil ca procesoarele PowerPC sa fi fost intr-o anumita perioada mai rapide decat cele Intel, dar acum e clar ca lucrurile s-au schimbat, odata cu aparitia noilor chipuri de la Intel. Iar despre Apple, cred ca celebrele benchmarks care puteau fi admirate pe site-ul lor pana anul trecut, au fost abureala de marketing. Adevaratele computere Apple, pe care dai o tona de bani dar arata bine si au si performante foarte bune, abia acum incep sa apara.
Eu cred ca:
- Vitezele alea de 2-4x sunt mai mari fata de G4, care e un procesor batran. Nu stiu exact cand a aparut, dar are sigur mai mult de 3 ani. Pai ia sa facem comparatia intre Inteluri de acum si cele de acum 3 ani… Eu zic ca iese tot cam asa: de 2-4x mai rapide (sau mai mult)
- Din punctul meu de vedere, cel putin pana acum, trecerea la Intel are sens pentru computerele “compacte” (laptopuri, iMacuri, miniuri), unde caldura e o problema serioasa (“performance /watt”). Inca nu vad ce sistem bazat pe Intel ar putea detrona Quadul, unde o vorba de performanta pura, nu mai conteaza caldura sau Watt-ul. Dar sunt convins ca Apple are o solutie. Sau mai bine zis sper, ca s-ar putea sa fi fost fortat sa treaca la Intel din cauza ca lui IBM nu-i mai pasa de G5.
Ca sa raspund strict la intrebarea ta: nu cred ca e vorba (doar) de un slogan. Cand mi-am luat PB-ul in 2003 am facut un mic test comparativ cu desktopul PC pe care il aveam atunci: codare video cu acelasi material, acelasi program. PB-ul a terminat de 2,8 ori mai repede.