Ca principiu de funcţionare, Ableton Live e total diferit de Reason; e intuitiv şi pune accentul pe spontaneitate.
Aş putea să-ţi ofer mai multe exemple de softuri de gen (dar variantele de Windows; nu ştiu dacă toate au şi variante de MacOS).
- FL Studio: înregistrare/mixaj audio&MIDI;, sequencer (pattern-based); cel mai “democratic” dintre softuri
- Cubase (+VST): staţie audio digitală cu sequencer, programe de editare MIDI şi digital audio (nu l-am folosit)
- Ableton Live: sequencer loop-based; cel mai potrivit pentru compoziţie/aranjamente/mixaje live
- Adobe Audition: editor audio multitrack
- Reason: studio virtual ce emulează sintetizatoare hardware, samplere, procesoare de semnal, sequencere şi mixere; printre cele mai complexe şi performante
- Pro Tools: staţie audio digitală, producţie, editare şi masterizare audio; este considerat standardul în lumea profesioniştilor şi necesită o placă M-Audio (nu l-am folosit)
- SoundForge: editare audio
- Native Instruments: sintetizator/sampler/DJ/efecte/chitară (nu l-am folosit)
- Acid Pro: producţie bazată pe loops, înregistrare audio&MIDI; multitrack, MIDI sequencing
- Cakewalk Sonar: înregistrare, editare, mixare, mastering, output (nu l-am folosit)
Dacă vrei să faci muzică, atunci ai nevoie de HARDWARE: nici un soft n-a ajuns atât de performant încât să reuşească să scoată un sunet ca de hardware; ai nevoie de un buget mai serios şi pe lângă un calculator dotat cu softul de rigoare ai nevoie de HARDWARE: Korg, Roland, Kurzweil, Akai, Tascam, Mackie, Marantz, Moog… Asta în primul rând.
În al doilea rând, Reason – deşi complex – nu e nici pe departe îndeajuns. E nevoie de mai mult soft. Reason nu are capacităţi de înregistrare (nici instrumente, nici voce), nu are suport pentru VST, nu are MIDI-out şi deci nu poţi controla hardware/software din sequencer-ul Reason-ului… Reason e suficient de complex şi pentru profesionişti, iar pentru un începător aş îndrăzni să spun că e prea complex. Pachete de sound-uri pentru el găseşti pe site-ul Propellerheads (dacă ai Reason cu licenţă) dar găseşti şi gratis, pe net – tre’ doar să cauţi.
Ableton Live e, de asemenea, un program excelent, cu care trebuie să te obişnuieşti însă; ca mod de lucru, e total diferit de Reason (şi de orice alt program, că veni vorba).
Apoi Adobe Audition, pentru mastering ‘n’ sh*t.
Dacă vrei să te apuci mai serios de muzică (nu profesionist!), atunci Reason, Ableton, ProTools (în care ai mari şanse să-ţi prinzi urechile, eu nu-l cunosc) şi nici să nu te gândeşti să te apuci de asta fără măcar o claviatură/controller MIDI. Aici ţi-aş recomanda o M-Audio Axiom49; costă aprox. 1000 RON. Ceva mai ieftină e o M-Audio Oxygen49 (M-Audio sunt printre cele mai ieftine MIDI-controllere şi le poţi găsi la Best/Diverta sau la A.V.AudioSys România).
Dar dacă vrei să ai un hobby, FL Studio – varianta full de Windows – ţi-ar fi suficientă; e un soft destul de capabil, chiar foarte capabil pentru începători. (Nevoia de claviatură se aplică şi aici.)