Salutare tuturor!
Am citit in discutiile anterioare despre Freehand… Eu inca il mai folosesc; si din obisnuinta (de aprox. 10 ani) si pentru ca, asa cum se stie e un program mai simplu (si asa efectele speciale e recomandat a se lucra in Photoshop si nu vectorial, cei din prepress stiu de ce) si lucreaza fara probleme in printare etc. Chiar nu ma pling de el… dar totusi are citeva “ciudatenii”.
Problema care am observat-o la aceasta versiune, este aceea ca: de exemplu lucrez ceva in tonuri de gray, alb-negru, trebuie in final sa export tif - ca asa imi cere clientul. In lucrarile respective folosesc si tif-uri gray, aranjez grafica si export totul in final. Ei bine, indiferent daca export tif sau eps (Macintosh eps, Generic eps), cind deschid in Photoshop, am diferente de nuante. In sensul ca daca definesc o nuanta din acel tif si folosesc la texte sau grafica, in FreeHand arata aceeasi culoare, uniforma intre cele doua elemente, dar exportate se vad diferente intre tif si grafica vectoriala rasterizata, dar si tif-ul se modifica in nuante.
Dar nu numai asta, ma mai intreb:
De ce daca am un text 100% black, la export il face de ex. 91% black?
De ce daca export tif o grafica color, culorile sint muuuuult diferite la deschidere in Photoshop (da, pt. tif color nu sint prea multe optiuni la export, merge numai export RGB).
Este o problema efectiv a FreeHand-ului sau din setarile mele (preferences)?
Da, am rezolvat, partial. La setari, la profile nu era la fel ca in Photoshop.
Tonurile de gri care le export sint la fel ca in FreeHand, dar ce este black 100 % , tot 91% imi arata cind deschid in Photoshop. Nu e chiar problema ca ajustez ulterior.
Photoshopul tau are un profil de culoare, in care negrul e setat sa nu depaseasca 91%.
Dar, inca o data: de ce nu exporti eps, sa deschizi linistit in Photoshop?
Inca o data: Daca PSP are setat un profil de culoare care NU PERMITE negru maxim de 100%, NU VA DESCHIDE CORECT! Asta e o setare de procesare a pozelor (că negru 100% NU EXISTA!).
Deci, lansati PSP, deschideti managementul de culoare (Mar+Shift+K) si deschideti la CMYK. Mergeti in susul listei si puneti negru 100! Apoi salvati setarea cu un nume asemanator