arahnedea - 24 August 2007 08:31 PM
Salut,
Intentionez sa achizitionez un aparat foto cu film. Si am primit trei oferte: Konika MT-9, Nikon TW ZOOM 85 si Olympus miu zoom 105. Ele sunt second hand. Nu imi permit sa cumpar ceva nou pentru ca sunt extrem de costisitoare, dpdv personal, si nici nu dau prea multa credibilitate celor digitale. In fine, posibilitatatile mele financiare nu privesc pe nimeni. Atat imi permit, atat cumpar.
Ideea este. Care din cele trei modele credeti ca este mai bun? Ati avut careva vreunul din aceste aparate? Ati fost multumiti de el?
Seba
Toate sînt bune, ceea ce trebuie să vezi la fiecare este:
- raport zoom minim/maxim, 1/3 ar fi minim, 1/5 bine, mai mult - super. O focală 20/30-100 ar acoperi nevoi uzuale; vezi ce obiective de schimbi ai, poți ulterior un al doilea obiectiv, numai să fie, un al doilea obiectiv 70-200 sau mai mult te aduce în sfera pro.
- timpii de expunere și posibilitatea de a-i controla și manual; doar cînd faci poze frumoase, cînd lumina bate cîș, constați cît de bună e setarea manuală, nu automată. Timpii să fie de la B și 1 sec, din juma în juma pînă la 1/1000 sau 1/2000
- diafragma minim/maxim, 1,4/22 ar fi minim pt un aparat bun, 1/32 ar fi ideal…
Fiind sh, ia un film și fă un test cu ceva poze, este posibil ca perdeaua să fie bulită și să iasă pozele juma expuse sau, mai rău, să ai poze goale. Fă un test cu timpi de expunere de la 1 sec. la 1/1000 și nu vei regreta. Poate fi un bun aparat, oricare din astea.
P.S. Mi-am luat și eu un asemenea aparat sh de la un magazin din Helsinki, Yashika 108, era prin 1998, merge și acum, e drept, nu l-am prea folosit decît la început, dup-aia rar. Am dat pe el 200 usd. Sculă de sculă, beton.