Alegere dificila
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 17.01.07

Salut,

Intentionez sa achizitionez un aparat foto cu film. Si am primit trei oferte: Konika MT-9, Nikon TW ZOOM 85 si Olympus miu zoom 105. Ele sunt second hand. Nu imi permit sa cumpar ceva nou pentru ca sunt extrem de costisitoare, dpdv personal, si nici nu dau prea multa credibilitate celor digitale. In fine, posibilitatatile mele financiare nu privesc pe nimeni. Atat imi permit, atat cumpar.

Ideea este. Care din cele trei modele credeti ca este mai bun? Ati avut careva vreunul din aceste aparate? Ati fost multumiti de el?

Seba

Semnătură 

TODAY is a gift: that’s why it is called THE PRESENT.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
arahnedea - 24 August 2007 08:31 PM

Salut,

Intentionez sa achizitionez un aparat foto cu film. Si am primit trei oferte: Konika MT-9, Nikon TW ZOOM 85 si Olympus miu zoom 105. Ele sunt second hand. Nu imi permit sa cumpar ceva nou pentru ca sunt extrem de costisitoare, dpdv personal, si nici nu dau prea multa credibilitate celor digitale. In fine, posibilitatatile mele financiare nu privesc pe nimeni. Atat imi permit, atat cumpar.

Ideea este. Care din cele trei modele credeti ca este mai bun? Ati avut careva vreunul din aceste aparate? Ati fost multumiti de el?

Seba

Toate sînt bune, ceea ce trebuie să vezi la fiecare este:
- raport zoom minim/maxim, 1/3 ar fi minim, 1/5 bine, mai mult - super. O focală 20/30-100 ar acoperi nevoi uzuale; vezi ce obiective de schimbi ai, poți ulterior un al doilea obiectiv, numai să fie, un al doilea obiectiv 70-200 sau mai mult te aduce în sfera pro.
- timpii de expunere și posibilitatea de a-i controla și manual; doar cînd faci poze frumoase, cînd lumina bate cîș, constați cît de bună e setarea manuală, nu automată. Timpii să fie de la B și 1 sec, din juma în juma pînă la 1/1000 sau 1/2000
- diafragma minim/maxim, 1,4/22 ar fi minim pt un aparat bun, 1/32 ar fi ideal…

Fiind sh, ia un film și fă un test cu ceva poze, este posibil ca perdeaua să fie bulită și să iasă pozele juma expuse sau, mai rău, să ai poze goale. Fă un test cu timpi de expunere de la 1 sec. la 1/1000 și nu vei regreta. Poate fi un bun aparat, oricare din astea.

P.S. Mi-am luat și eu un asemenea aparat sh de la un magazin din Helsinki, Yashika 108, era prin 1998, merge și acum, e drept, nu l-am prea folosit decît la început, dup-aia rar. Am dat pe el 200 usd. Sculă de sculă, beton.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 13.08.07

Nu ai spus la ce preturi sunt cele trei oferte.
De ce nu iei o camera SLR (single lens reflex)? Gasesti ceva rezonabil pana intr-o suta de euro.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti/PH
Macuser din: 08.04.06

Subscriu celor scrise mai sus, e de preferat un SLR chiar daca e mai scump (nu o sa vrei doar un obiectiv la el), caracteristicile postate de Cattus se gasesc de obicei la un SLR.
PS: La capitolul film/digital e mult de discutat fiecare are avantaje si dezavantaje

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
tzun - 25 August 2007 06:53 PM

Subscriu celor scrise mai sus, e de preferat un SLR chiar daca e mai scump (nu o sa vrei doar un obiectiv la el), caracteristicile postate de Cattus se gasesc de obicei la un SLR.
PS: La capitolul film/digital e mult de discutat fiecare are avantaje si dezavantaje

Deocamdată, aparatele digitale nu au întrecut performanțele unui aparat clasic, cu film, la capitolul „jocul cu lumina”, mai ales la contre jour și alte alea. Fă 2-3 poze în condiții nu foarte proaste de lumină și folosind un aparat cu film nu foarte scump și cel mai bun digital care îl găsești. Vei vedea imediat diferența.
Din păcate, lumea noastră se schimbă, nu am mai folosit aparatul Yashika de ani buni, deși face poze infinit mai bune decît digitalu și decît SE de 2.3 magapixeli.
Mă bate însă gîndul să-mi refac laboratorul foto, să revin la substanțe chimice, la tancul de developare și la camera obscură cu filtru galben-verzui. Ce vremuri, parcă era altă viață, altă lume…

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05

și ziua avea 24 de ore și nu 18 ca acum….
și aveam primăvară, vară, toamnă și iarnă....
Și dacă plecai de la serviciu la 6 seara nu era nicio nenorocire pînă a doua zi, nu ca acum cînd sună mobilul, sau țopăie iconița cu adium/yahoo mess/etc… la 11 noaptea…

scuze de off topic…

Semnătură 

Adam nu era decît un om ceea ce explică totul. El nu dorea mărul de dragul mărului. Îl dorea pentru că era interzis….

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
MaC® - 26 August 2007 03:56 AM

și ziua avea 24 de ore și nu 18 ca acum….
și aveam primăvară, vară, toamnă și iarnă....
Și dacă plecai de la serviciu la 6 seara nu era nicio nenorocire pînă a doua zi, nu ca acum cînd sună mobilul, sau țopăie iconița cu adium/yahoo mess/etc… la 11 noaptea…

scuze de off topic…

Te scuzăm.
Apropo, știi că de abia acum se bănuiește că deștepții zilelor noastre ar fi descoperit secretul cimentului roman, ăla care face ca edificii de peste două milenii să fie ... beton. Dar nu e sigur.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

lentilele fac toti banii…