Am tot citit in ultima vreme ca discurile optice au o viata mult mai scurta decat se estimase initial. Tin minte si eu ca se spunea ca un disc tine 100 de ani, daca e pastrat corect. Ei, cica s-au facut niste teste si durata ar fi cam de 2 (DOI) ani. Nu se spune care marci / producatori sunt mai buni.
Am cautat si eu prin rafturi si cel mai vechi disc pe care l-am gasit e din 1998, pe vremea Linuxului. L-am bagat si merge zeiss (e un Verbatim).
Voi ati avut probleme cu discurile vechi? Care e cel mai vechi disc pe care-l mai aveti?
O alta constatare: toate discurile vechi pe care le am, chiar si cele no name, au cantul “curat”, adica lipitura dintre straturi a fost facuta serios, nu sunt scurgeri, marginea e uniforma. Pe cand cele de azi mai toate au cantul prin de “bube”, nu e curat si uniform. Cu o singura exceptie, Verbatim din nou. De vreo 10 ani de cand tot ard la discuri optice Verbatim nu mi-a dat nici o chiflă.
Cel mai mare dusman este lumina (soarelui) si umezeala, care se infiltreaza tocmai intre straturile care nu sunt lipite bine.
dap… se lucra bine inainte - am niste syquest-uri vechi de 10 ani… surpriza, merg inca sa scrii si sa copii dupa ele - atita doar, ca au devenit incomode, mai usor tin in buzunar un flash
nu stiu daca e de 2 ani. eu auzisem de MAXIM 50 si nu de 100 cat era estimat. cand cei de la NASA au descoperit chestia asta (ca cica de la ei a plecat) au innebunit in ideea ca vor trebui sa-i schimbe (rescrie) toata baza de date. si va imaginati ce baza de date au.
ale mele mai merg. nu le-am incercat pe toate, da am unele de vre-o 7-8 ani
Am tot citit in ultima vreme ca discurile optice au o viata mult mai scurta decat se estimase initial. Tin minte si eu ca se spunea ca un disc tine 100 de ani, daca e pastrat corect. Ei, cica s-au facut niste teste si durata ar fi cam de 2 (DOI) ani. Nu se spune care marci / producatori sunt mai buni.
Am cautat si eu prin rafturi si cel mai vechi disc pe care l-am gasit e din 1998, pe vremea Linuxului. L-am bagat si merge zeiss (e un Verbatim).
Voi ati avut probleme cu discurile vechi? Care e cel mai vechi disc pe care-l mai aveti?
O alta constatare: toate discurile vechi pe care le am, chiar si cele no name, au cantul “curat”, adica lipitura dintre straturi a fost facuta serios, nu sunt scurgeri, marginea e uniforma. Pe cand cele de azi mai toate au cantul prin de “bube”, nu e curat si uniform. Cu o singura exceptie, Verbatim din nou. De vreo 10 ani de cand tot ard la discuri optice Verbatim nu mi-a dat nici o chiflă.
Cel mai mare dusman este lumina (soarelui) si umezeala, care se infiltreaza tocmai intre straturile care nu sunt lipite bine.
depinde mult și de cîte ori le-ai folosit. cd-urile muzicale intens rulate s-au deteriorat parțial (nu mai pot asculta 1-2 cîntece) sau total, deși nu au neapărat peste 8 ani. cele mai vechi au, cred, peste 8 ani și merg. nu dau semne de bătrînețe, dar nici nu le rulez des, rar de tot.
un sfat: dacă ai cd-uri/dvd-uri pe care le rulezi intens, cele audio probabil, fă-le din start o copie și folosește-o pe aia; cînd se va buși, mai faci o copie șpi tot pe aia o folosești; sau fă 2 copii din start și folosește-le doar pe acelea. originalul să stea bine mersi, neatins și închis ermetic într-o cutie.
Da, asta ar fi solutia: duplicate. Si macar la 5 ani odata, re-duplicate.
Acu’ si aia de la NASA, ce naiba, ca peste cel mult 20 de ani o sa tragi cu tunul sa mai gasesti vreo unitate optica. Voi mai stiti dischetele alea de 5,xx inch? Cu ce le mai citesti pe alea, nenisule?
Domnilor
Am patit-o si eu cu discurile - de calitate proasta si in special ieftine- si au aparut desprinderi de strat si adio informatie!
Cattus are dreptate cu copiile (dubluri), dar pe discuri scumpe. Verbatim sunt Ok. Daca vorbin despre DVD-uri atunci cred ca si voi ati constatat ca viata lor este mult mai mica - uzura prin frecare zgariere.
Eu am cca 200 de floppy-disk-uri de 5.25” scrise prin 1993-94 si nu am nici o problema in a le citi (am 3 unitati). Floppy-urile de 3.5 de azi sunt inutilizabile dupa 2-3 rescrieri. Inainte era mai bine.
slimer: hdd-ul este IDE sau MFM ?
Pai eu am niste discuri Mitsumi si BASF de prin 97-98 si merg perfect si azi…zgariate cum sunt. Dar imi aduc aminte ca un CD-R Mitsumi costa atunci 20 de mii, iar dolarul era 8 mii si ceva pe atunci
Acum un disc costa intre 10 si 20 de centi… nu e greu de ghicit de ce calitatea este “care este”...