Viata discurilor optice
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Am tot citit in ultima vreme ca discurile optice au o viata mult mai scurta decat se estimase initial. Tin minte si eu ca se spunea ca un disc tine 100 de ani, daca e pastrat corect. Ei, cica s-au facut niste teste si durata ar fi cam de 2 (DOI) ani. Nu se spune care marci / producatori sunt mai buni.

Am cautat si eu prin rafturi si cel mai vechi disc pe care l-am gasit e din 1998, pe vremea Linuxului. L-am bagat si merge zeiss (e un Verbatim).
Voi ati avut probleme cu discurile vechi? Care e cel mai vechi disc pe care-l mai aveti?

O alta constatare: toate discurile vechi pe care le am, chiar si cele no name, au cantul “curat”, adica lipitura dintre straturi a fost facuta serios, nu sunt scurgeri, marginea e uniforma. Pe cand cele de azi mai toate au cantul prin de “bube”, nu e curat si uniform. Cu o singura exceptie, Verbatim din nou. De vreo 10 ani de cand tot ard la discuri optice Verbatim nu mi-a dat nici o chiflă.

Cel mai mare dusman este lumina (soarelui) si umezeala, care se infiltreaza tocmai intre straturile care nu sunt lipite bine.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

dap… se lucra bine inainte - am niste syquest-uri vechi de 10 ani… surpriza, merg inca sa scrii si sa copii dupa ele - atita doar, ca au devenit incomode, mai usor tin in buzunar un flash wink

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: ~/
Macuser din: 19.10.05

eu am patit-o urat de tot. Am cateva discuri de vreo patru ani, si au aparut pete pe ele. Banuiesc ca e si din cauza conditiilor de pastrare.

Semnătură 

I’m a graphic designer passioned by what I do. I also love photography and play keyboards and guitar in my virtual one man band smile)

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

pai da… eu le-am tinut intr-un fiset metalic, uscat…  wink

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti

nu stiu daca e de 2 ani. eu auzisem de MAXIM 50 si nu de 100 cat era estimat. cand cei de la NASA au descoperit chestia asta (ca cica de la ei a plecat) au innebunit in ideea ca vor trebui sa-i schimbe (rescrie) toata baza de date. si va imaginati ce baza de date au.
ale mele mai merg. nu le-am incercat pe toate, da am unele de vre-o 7-8 ani

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
altero - 16 Ianuarie 2006 10:12 PM

Am tot citit in ultima vreme ca discurile optice au o viata mult mai scurta decat se estimase initial. Tin minte si eu ca se spunea ca un disc tine 100 de ani, daca e pastrat corect. Ei, cica s-au facut niste teste si durata ar fi cam de 2 (DOI) ani. Nu se spune care marci / producatori sunt mai buni.

Am cautat si eu prin rafturi si cel mai vechi disc pe care l-am gasit e din 1998, pe vremea Linuxului. L-am bagat si merge zeiss (e un Verbatim).
Voi ati avut probleme cu discurile vechi? Care e cel mai vechi disc pe care-l mai aveti?

O alta constatare: toate discurile vechi pe care le am, chiar si cele no name, au cantul “curat”, adica lipitura dintre straturi a fost facuta serios, nu sunt scurgeri, marginea e uniforma. Pe cand cele de azi mai toate au cantul prin de “bube”, nu e curat si uniform. Cu o singura exceptie, Verbatim din nou. De vreo 10 ani de cand tot ard la discuri optice Verbatim nu mi-a dat nici o chiflă.

Cel mai mare dusman este lumina (soarelui) si umezeala, care se infiltreaza tocmai intre straturile care nu sunt lipite bine.

depinde mult și de cîte ori le-ai folosit. cd-urile muzicale intens rulate s-au deteriorat parțial (nu mai pot asculta 1-2 cîntece) sau total, deși nu au neapărat peste 8 ani. cele mai vechi au, cred, peste 8 ani și merg. nu dau semne de bătrînețe, dar nici nu le rulez des, rar de tot.
un sfat: dacă ai cd-uri/dvd-uri pe care le rulezi intens, cele audio probabil, fă-le din start o copie și folosește-o pe aia; cînd se va buși, mai faci o copie șpi tot pe aia o folosești; sau fă 2 copii din start și folosește-le doar pe acelea. originalul să stea bine mersi, neatins și închis ermetic într-o cutie.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Administrator

Da, asta ar fi solutia: duplicate. Si macar la 5 ani odata, re-duplicate.

Acu’ si aia de la NASA, ce naiba, ca peste cel mult 20 de ani o sa tragi cu tunul sa mai gasesti vreo unitate optica. Voi mai stiti dischetele alea de 5,xx inch? Cu ce le mai citesti pe alea, nenisule?

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRank
Jr. Member
Macuser din: 10.01.06

am eu o unitate de 5,xx, si cred ca inca mai merge….
mai am si un hard de 40 Mb…..
pote trebuie cuiva…

Semnătură 

PowerMac G4
eMac
iMac Intel (aluminiu)
iPhone 3G 16g
iPhone 4S 16g

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Oradea
Macuser din: 14.10.05

Domnilor
Am patit-o si eu cu discurile - de calitate proasta si in special ieftine- si au aparut desprinderi de strat si adio informatie!
Cattus are dreptate cu copiile (dubluri), dar pe discuri scumpe. Verbatim sunt Ok. Daca vorbin despre DVD-uri atunci cred ca si voi ati constatat ca viata lor este mult mai mica - uzura prin frecare zgariere.

Semnătură 

NUMAI MAC !!! Sa-si manance altii nervii cu windows! tongue rolleye tongue rolleye

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

Eu am cca 200 de floppy-disk-uri de 5.25” scrise prin 1993-94 si nu am nici o problema in a le citi (am 3 unitati). Floppy-urile de 3.5 de azi sunt inutilizabile dupa 2-3 rescrieri. Inainte era mai bine.
slimer: hdd-ul este IDE sau MFM ? smile

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRank
Jr. Member
Macuser din: 10.01.06

slimer: hdd-ul este IDE sau MFM ? smile

cred ca e SCSI, îl am de la un LC “mai vechi” grin

Semnătură 

PowerMac G4
eMac
iMac Intel (aluminiu)
iPhone 3G 16g
iPhone 4S 16g

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Administrator

Mama frate, da’ chiar ca putem pune de-o expozitie - muzeu cu ce aveti voi…!

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRank
Member
Din: IS
Macuser din: 13.10.05

Pai eu am niste discuri Mitsumi si BASF de prin 97-98 si merg perfect si azi…zgariate cum sunt. Dar imi aduc aminte ca un CD-R Mitsumi costa atunci 20 de mii, iar dolarul era 8 mii si ceva pe atunci grin

Acum un disc costa intre 10 si 20 de centi… nu e greu de ghicit de ce calitatea este “care este”...