Tocmai am aflat ca se intoarce un prieten din USA prin martie-aprilie, ceea ce e tocmai bine pentru mine sa ii cer sa imi aduca un MacBook Pro de la mama lui, intrucat nu prea cred ca ar putea trece neobservat cu un iMac
Intrebarile principale sunt:
1. are MacBook-ul (probabil ca orice utilizator de PB imi va putea raspunde) pe transformatorul lui un switch pentru 110/220V ?
2. care sunt taxele/accizele/etc care trebuie platite cand aduci ca persoana fizica un iMac de afara?
PS: am calculat, cu TVA si adaosurile Apple din Romania, se pierd cam 900 USD, ceea ce nu e prea convenabil.
——————————————————————————————————————————————————————- apple.com dealer Apple Romania (pret in EUR * 1,19 (TVA) * 1,21 (EUR/USD), rotunjite in +/-
Multe alimentatoare au acum 110-240 V, așadar le poți conecta oriunde în lume, senzorul citește tensiunea alternativă și face reglajul automat. Asta nu înseamnă că cel livrat în SUA ar fi la fel, dar asta scrie pe el: in 110-240 V. Din cîte știu eu, toate alimentatoarele Apple din ultimii ani sînt așa. Mira-m-aș ca astea să fie altfel. pe al meu scrie 100-240 V / 24.2 V =.
daca i-l declara ca bun personal nu plateste nimic!cel mai sigur este sa-l tzina in mana!in valiza trezeste suspiciuni!tva-ul in usa este mai mic,colegii mei americani mi-au precizat ca este in jur de 9%...cu mici diferentze in unele state!
dar daca plateste tva-ul in state nu mai plateste vama in romania….problema intervine cand vrei sa-tzi recuprezi tva-ul!atunci tre sa-l declrai la vama romana ....si ei te taxeaza!
dar asta este o chestie de optziune personala!ma indoiesc ca cineva ar suferi prea mult daca nu ar contribui la bugetul national!!!!si cu bani de tva itzi iese moca un ipod nano!!!!
Nu stiu cum e cu USA, dar eu am luat o chitara din Germania la care mi-am luat inapoi TVA-ul la iesire, iar pe Otopeni am trecut cu ea in mana prin vama si nu m-a intrebat nimeni nimic. Banuiesc ca in mod normal trebuia sa le zic io lor “Oameni buni, am o chitara la care vreau sa platesc taxe, nu am plecat cu ea de aici” :D Sau ceva in genul asta…
asta era ideea…intrebarea :“avetzi ceva de declarat?“daca te vad incordat insa te iau la intrebari…si sub nici un pretz nu tre sa le dai actele(sa vaza ei ce si cum)!!!amin!
... La iesirea din tzara trebuie sa declari laptoapele & aparatele de filmat
La intoarcere - poti trece pe la nimica de declarat, dar, daca te miroase ca nu e a bine - platesti vama + tva la valoarea vamuita (adica ce au ei in lista pretul unui laptop cu DVD si ecran mare color de acum fo’ 5-7 ani) de te USUCI.
Un amic si-a luat un VideoRecorder din .fr cu 80EUR si taxa la vama a fost in total 140EUR
din ce am inteles eu (cu mentiunea ca trebuie verificat), pentru computere si accesorii nu se plateste taxa vamala. se plateste doar TVA. asa ca, in cel mai rau caz, iei factura cu tine, la plecarea din SUA iti recuperezi taxa aferenta (nu se cheama TVA, si difera in functie de stat; am auzit ca in statul Washington ar fi 0), si la vama il declari si platesti doar TVA pentru el.
daca prietenul tau sta in state de mai mult timp atunci nu tre sa ai probleme…..i-l tzine in mana si daca i-l intreba dzice ca este obiect personal..daca se duce si se intoarce….atunci sergiu are dreptate!adica l-ar putea intreba daca l-a declarat la iesirea din tzara!
Daca il declara la intrare ca ob personal (formular cu numar de serie alea alea) si la iesire nu il mai are si nu are hartie de la politie ca i sa furat - plateste TVA-ul si Taxele Vamale. Daca il prind.
Mai fratilor! Nu ma bag, asa o fi legea. Dar eu si colegi de-ai mei nu declaram nimic niciodata la vama. De multe ori ne-a mai verificat, a vazut laptopu’ sau camera video, n-a intrebat nimeni nimic. Eu cred ca pot sa-ti faca necazuri daca produsul este evident nou (in amabalaj original, sigilat). Daca nu, mielu’! Voi credeti ca toti turistii declara camerele video? Sau afaceristii - laptopurile? No way!
altero: presupun ca glumesti, nu? laptopurile (mai ales de firma) trebuie sa vina cu vreo doua hartii parafate si de mama lor. la fiecare iesire trebuie sa stampilezi hartiile alea. E mai fain cand ti le stampilezi direct in pasaport, ca poti sa il iei si altadata fara sa te mai chinui.
P’onoarea mea ca asa e cum zic. Eu ca eu, nu ies din tara decat de vreo 3 ori pe an, dar elvetienii mei in fiecare luna sunt in alte parti (inclusiv in tari d-alea ciudate, cu dictaturi si alte fineturi). Pe bune, niciodata cand am iesit/intrat in vreo tara nu am declarat nimic si nu am avut nici o problema. Si nu numai eu, si ceilalti pasageri care aveau laptoape (ca si le scot in aeroport) tot la fel faceau. Si doar se vede orice prin device-urile alea care iti iradiaza bagajele.