1 din 2
1
Intrebari de noob (dupa 12 ani de Windows)
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 13.08.07

Salutare

Dupa cum am zis si pe alt topic, de azi sunt si eu convertit la Mac.
Prima zi, primele intrebari (scuze daca au mai fost, dar sunt si eu in “febra” noului mac acum si s-ar putea sa mai fi sarit din rezultatele la search):

1. Dupa cum ziceam si in celalalt topic, internetul pe Safari si Firefox merge mult mai greu decat aceiasi conexiune pe Win-PC (sta mult la Contacting http://www.bla.com). Am citit undeva ca ar putea fi ceva legat de facut cache la DNS-uri…questie care pe MAC pe mine ma depaseste. Are cineva vreun sfat ceva ?
2. HDD-ul are 320GB. Cum este mai sanatos/rapid pentru sistem? Sa-l las intr-o singura partitie sau sa-l impart?

Va multumesc

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 24.03.06

Referitor la prima intrebare: eu am in permanenta un mac si un pc deschise, legate in retea si amandoua cu net: nu am simtit nici o diferenta de viteza intre Safari si Internet Explorer (caci pe pc asta folosesc, nu altceva).
La a doua intrebare: si pe mac si pe pc am facut partitia cu sistemul de operare cam de 15G si restul hard-ului, deoarece in caz de stricare a sistemului sa nu pierd nici o informatie (pe pc am patit-o de cateva ori, iar pe mac nu prea salvez decat pe desktop si apoi mut pe alta partitie).

Semnătură 

MacBook white 2.1 GHz, 1G ram, HDD 120G, PowerMac G3/400MHz-512RAM, iMac G3/333MHz-256RAM, PowerBook 3400, PowerBook 520, PowerMacintosh 9600/400 MHz-512RAM, PowerMacintosh 6100/66 MHz, iPod G4/20G, iPaq 514, MIO P550

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Hint: plăcile de rețea de mac sunt mai sensibile decăt cele no-name de PC la cabluri prea proste, prea lungi sau care merg prea mult în paralel cu cele de 220V. Dar cu fir bun merg la viteza maximă posibilă spre deosebire de cele no-name de PC.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Ia pune la lista de DNS-uri, pe prima poziție, IP-ul 4.2.2.2 și vezi cum merge.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
valeriu2007 - 30 August 2007 02:17 AM

Salutare

Dupa cum am zis si pe alt topic, de azi sunt si eu convertit la Mac.
Prima zi, primele intrebari (scuze daca au mai fost, dar sunt si eu in “febra” noului mac acum si s-ar putea sa mai fi sarit din rezultatele la search):

1. Dupa cum ziceam si in celalalt topic, internetul pe Safari si Firefox merge mult mai greu decat aceiasi conexiune pe Win-PC (sta mult la Contacting http://www.bla.com). Am citit undeva ca ar putea fi ceva legat de facut cache la DNS-uri…questie care pe MAC pe mine ma depaseste. Are cineva vreun sfat ceva ?
2. HDD-ul are 320GB. Cum este mai sanatos/rapid pentru sistem? Sa-l las intr-o singura partitie sau sa-l impart?

Va multumesc

1. Viteza net-ului ar trebui să fie cel puțin la fel de bună pe mac, dar vezi ce zise psergiu.
2. De ani buni, sînt adeptul partiției, lucru teoretizat și răscris (http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/3119/). Alții nu suferă partițiile, deși mie mi se pare că-mi rezolvă multe necazuri.
Dacă te decizi pt partiție, eu zic 20-30 GB pt sistem și aplicațiile de bază, a doua partiție pt restul, inclusiv pt alte aplicații dacă nu au loc pe prima (pe mac, poți pune mai toate aplicațiile oriunde pe disc, excepție fac unele care cer imperativ partiția de sistem).
P.S. Pe uindăuz cum făceai, nu aveai și acolo partiții? Eu zic că aveai că d-aia întrebi.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

Off-Topic: IP-ul ăla e ținut minte Tudore smile

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Ținut minte de cine?

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRank
Jr. Member
Tudor - 30 August 2007 03:15 AM

Ia pune la lista de DNS-uri, pe prima poziție, IP-ul 4.2.2.2 și vezi cum merge.

THANK YOU! THANK YOU! THANK YOU! THANK YOU!
Sper sa nu fie doar o impresie de moment, dar cel putin acum solutia asta pare sa mearga si sa imbunatateasca viteza browsingului.

Legat de partitii, da pe windows faceam partitii, dar acolo stiam cum e mai bine ca sa ruleze winul ceva mai rapid, si in caz de reinstalare sa fie mai usor. Plus ca puteam sa fac un disk clean up mult mai usor OS X-ul nu planific sa-l reinstalez decat atunci cand cumpar leopardul….iar disk clean up nici nu stiu inca daca exista.
Momentan pana apare Leopardul ma gandesc sa las lucrurile asa cum sunt…si cand iau leopardul si-l instalez mai vad atunci.

Acum a aparut o alta problema..(scuze ca va tot stresez dar sunt incantat momentan de mac, si ma oftic la fiecare set back….peste o saptamana cand se duce din euforie si o sa stau mai calm sa analizez fiecare lucru sper sa ma prind si singur dar pana atunci intreb): am instalat transmission….problema este ca desi downloadul merge OK nu uploadeaza nimic….portul l-am trecut pe cel dat de “ISP"ist si care merge si in uTorrent pe Win..dar nu reusesc sa uploadez nimic…..help please?

Multmuesc inca o data pentru raspunsuri

Pana acum singurul lucru care nu mi se pare “Super Tare” este unghiul de la monitor de doar 168…Nu ma asteptam dar se vede diferenta (pcul beneficia de un dual screen 19” cu 178 fiecare)

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 26.01.06

pt 320G eu zic ca trebuie neaparat. eu cu 60 nu-mi fac dar tu ar trebui. unde muti datele cand o sa faci reinstall?

Semnătură 

Mcintoshing…

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member

Eu sincer tot n-am inteles logica in a face mai multe partitii pe OSX.
Chestia cu salvarea datelor la reinstalare nu are nici o acoperire in realitate fiindca daca intr-adevar vrei sa salvezi, iti iei un HDD pe FW extern si ai terminat treaba.
De fragmentat discul nu se fragmenteaza ca la windows deci…care e logica?
Pe toate forumurile din afara vad ca la OSX se recomanda o singura partitie, cit mai mare, pentru a favoriza aplicatiile care cer neaparat partitie de sistem la instalare.

Semnătură 

We do not see things as they are, we see things as we are.

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dtancu - 30 August 2007 04:12 AM

Se fragmentează dacă lucrezi cu fişiere mari.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member

Nu lucrez cu fisiere de dimensiuni foarte mari…doar ca lucrez cu multe care apar, stau ce stau pe hard si apoi le sterg (fisiere mici ca dimensiuni)....deci banuiesc ca ar putea aparea fragmentarea.

Din ce am citit din Disk Utility-ul inclus nu merge partitionarea decat la install. Corect? Pentru a partitiona acum trebuie un program 3rd party?
Pana la urma cred ca merg asa 2 luni pana apare leopardul si vad atunci la reinstalare.

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRank
Jr. Member

2 mici intrebari noi:

1. In VLC de exemplu (dar si in alte aplicatii) cum as putea sa dau “restore” la fereastra daca am inchis-o cu x-ul din colt?
2. Exista vreo posibilitatea de a avea in mac echivalentul celor “2 monitoare” smile care aratau statusul retelei in Windows?

Multumesc mult inca o data

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
valeriu2007 - 30 August 2007 04:50 AM

1. In VLC de exemplu (dar si in alte aplicatii) cum as putea sa dau “restore” la fereastra daca am inchis-o cu x-ul din colt?

Vezi că unele aplicații se închid complet dacă apeși pe butonul roșu. În cazul VLC: Window -> Controller. La alte aplicații faci la fel: te duci în meniul Window și te orientezi tu acolo…

valeriu2007 - 30 August 2007 04:50 AM

2. Exista vreo posibilitatea de a avea in mac echivalentul celor “2 monitoare” smile care aratau statusul retelei in Windows?

/Applications/Utilities/Activity Monitor
Și mai sunt aplicații 3rd party care fac asta, le găsești pe versiontracker.com sau macupdate.com

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Manastur, Napoca, Romania
Macuser din: 08.03.06

2. Exista vreo posibilitatea de a avea in mac echivalentul celor “2 monitoare”  care aratau statusul retelei in Windows?

Ia incearca menumeters. http://www.ragingmenace.com/software/menumeters/
Poti sa vezi in bara de sus nu doar viteza de transfer pe wireless, placa de retea, firewire sau bluetooth, dar si cata memorie e folosita si cata libera, daca iti scrie sau citeste de pe hard sau cum iti merge procesorul. Dupa ce instalezi gasesti setarile in System Preferences.

Semnătură 

men love women, women love children, children love hamsters. it’s always like that.

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
dtancu - 30 August 2007 04:12 AM

Eu sincer tot n-am inteles logica in a face mai multe partitii pe OSX.
Chestia cu salvarea datelor la reinstalare nu are nici o acoperire in realitate fiindca daca intr-adevar vrei sa salvezi, iti iei un HDD pe FW extern si ai terminat treaba.
Pe toate forumurile din afara vad ca la OSX se recomanda o singura partitie, cit mai mare, pentru a favoriza aplicatiile care cer neaparat partitie de sistem la instalare.

pentru un home user, e mai simplu sa nu partitionezi discul - asta e optiunea standard
dupa ce devii mai avansat in lumea computerelor, te mai inveti cu niste mici smecherii

in cele din urma, fiecare face asa cum stie si cum s-a obisnuit smile

1 din 2
1