4 din 4
4
Rezultatele defragmentării
  [ Ignoră ]   [ # 46 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 28.09.06

10% .... hmmm. Acest procent nu il simti in lucrul de zi cu zi. Ci doar facand masuratori, comparatii, etc.

Lucrez de aproape 20 de ani cu sisteme IT multimedia, de la computere de cateva mii de euroi, pana la sisteme de sute de mii. Stiu ce inseamna un disc fragmentat si cat trage o aplicatie avida de transferuri rapide, de harduri.
De cand s-a implementat HFS, nu am simtit niciodata nevoia defragmentarii. Cautati putin pe net informatii despre ce si cum face HFS ... si nu e marketing ce zic baietii aia.

O scadere a performantelor mult mai mare o obtineti cu partitionarea unui HDD in mai multe partitii logice. Cu cat mai multe, cu atat grav. Ce se intampla oare cand se doreste citirea simultana a datelor de pe mai multe partitii ?!?! Pai HDD-ul face seek la greu, rasneste mai ceva decat rasnita de cafea a lu’ bunica.

Apoi ... oare de ce sunt atat de putine utilitare de defragmentare pentru Mac ?!?! comparativ cu winblows ?!?! Nu credeti ca daca era nevoie, nisa era umpluta rapid de mai multi jucatori ?!?! Ca doar e vorba de bani .... Aceeasi poveste cu antivirusii de mac ....

Repet, era DOAR o parere personala. Dar in general imi argumentez parerile ...

[ Ignoră ]   [ # 47 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

eu lucrez cu suita adobe…
și, din cauza photoshopului și a deformației căpătată în timp (în ăia aproape 20 de ani), folosesc hardul partiționat în 3, cu VM mutat de pe partiția pe care am sistemul și aplicațiile
de 2, maxim 3 ori pe an, fac o defragmentare a discurilor
nu știu dacă e placebo sau nu, dar întreaga configurație simte ceva după defragmentarea aia…
și am și un hard vechi care nu crapă și un sistem stabil
e drept că am si deformația de a nu salva pe desktop (adică pe partiția de sistem) ci în folderele pe care le-am creat special pentru proiecte
acum nu mai am acasă decât 2 computere G5
poate pe intel o fi altfel…
dar la mine, partiționarea hardului plus defragmentarea bi-anuală, mă ajută să nu am problemele care le văd (din ce în ce mai mult) la alți colegi de forum

[ Ignoră ]   [ # 48 ]
RankRankRank
Member

Imi permit un citat dintr-o lucrare referitoare la sisteme de fisiere ....

Daca aveti rabdare, parcurgeti-l. E interesant ... MAI ALES ULTIMA FRAZA !!!

Built-in Measures in Mac OS X Against Fragmentation
As stated earlier, the primary allocation method in HFS+ is extent-based, which helps in contiguity. Moreover, HFS+ uses delayed allocation: rather than allocating blocks as a file is written in memory, the filesystem can reserve (or loan) blocks, delaying actual allocation until the buffer cache is flushed to disk. Thus, several small allocations can be combined into larger, possibly contiguous, allocations.

While Apple does not provide a defragmentation tool, they introduced a few HFS+ optimizations in “Panther”, two of which play important roles in countering (even undoing) the fragmentation of files that are below a certain size, and are frequently accessed.

On-the-fly Defragmentation
When a file is opened on an HFS+ volume, the following conditions are tested:

If the file is less than 20 MB in size
If the file is not already busy
If the file is not read-only
If the file has more than eight extents
If the system has been up for at least three minutes
If all of the above conditions are satisfied, the file is relocated—it is defragmented on-the-fly.

Hot File Clustering
This optimization is currently available only on boot volumes. Hot File Clustering is a multi-staged clustering scheme that records “hot” files (except journal files, and ideally quota files) on a volume, and moves them to the “hot space” on the volume (0.5% of the total filesystem size located at the end of the default metadata zone, which itself is at the start of the volume). The files are also defragmented. The various stages in this scheme are DISABLED, IDLE, BUSY, RECORDING, EVALUATION, EVICTION, and ADOPTION. At most 5000 files, and only files less than 10 MB in size are “adopted” under this scheme.

You can use hfsdebug to explore the working of Hot File Clustering.

A defragmenting tool should not move a file into the hot file area, nor should it move a file out of the hot file area. Doing so might degrade performance!

Poor Man’s Defragmentation
As we have seen, an HFS+ volume seems to resist fragmentation rather well on Mac OS X 10.3.x, and I don’t envision fragmentation to be a problem bad enough to require proactive remedies (such as a defragmenting tool).

hfsdebug can list all fragmented files (forks) on a volume, and can also sort them based on the number of extents each has. Although it would depend on a number of factors (such as a file’s size, free space on the volume, and so on), if you simply moved (as a backup) a file with a highly fragmented fork to a new name, and copied it to the original name, the new copy might have lesser, or even no fragmentation, which you may check using hfsdebug. Please understand that I do not recommend that you do this! If you are really bent upon defragmenting your HFS+ volume, a more appropriate way would be to write your own defragmentation tool. The Carbon File Manager has functions that let you allocate contiguous space on a volume.

Moving a file to a new name does not change its Catalog Node ID (CNID), and copying it back to the original name will result in the copy having a different CNID.

Conclusion
Defragmentation on HFS+ volumes should not be necessary at all, or worthwhile, in most cases, because the system seems to do a very good job of avoiding/countering fragmentation.

It is risky to defragment anyway: What if there’s a power glitch? What if the system crashes? What if the defragmenting tool has a bug? What if you inadvertently reboot? In some cases, you could make the situation worse by defragmenting.

[ Ignoră ]   [ # 49 ]
RankRankRankRank
Administrator

sigur că da
pentru un home user obișnuit, apple are soluția perfectă wink
pentru cei care lucrează în mod obișnuit cu fisiere mari și complexe, se găsesc metode adecvate
totul depinde de specificul muncii, de experiență, și, de ce nu, așa cum zice în ultima frază, de electrica sau de ups-ul pe care-l ai
wink

[ Ignoră ]   [ # 50 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Există defragmentări care NU sînt influenţate mortal de căderile de curent. E vorba de o optimizare redundantă: datele vechi nu sînt şterse pînă cînd cele noi nu sînt scrise.  Sigur, că e cu semnul întrebării ce a apucat să scrie pînă la pana mea de curent, dar…

[ Ignoră ]   [ # 51 ]
RankRankRank
Member

Nu cititi DOAR ultima fraza .... !!!

OK .... dati cu defragment ... ca va merge mai bine !!!

PS.  dacu….ce-s alea fisiere complexe ?!?! ca ma depaseste acest atribut .... adicatelea, cum stie HDD-ul ca e un fisier mai mult sau mai putin complex ?!?!
PPS. iaru .... optimizare redundanta ?!?! conform explicatiei tale, nu le sterge din vechea locatie pana nu le-a copiat in noua locatie .... asta inseamna 2 way CRC ... ?!?! Ma intreb, oare cat o dura o astfel de “defragmentare” ?!!?

Sincer ... toata tarasenia asta imi aduce aminte de cei care-si puneau la dacie intre carburator si galeria de admisie, o tabla perforata pe post de “turbo pasiv” ... si ziceau ... daaa domle…se simte….fuge mai tare…:))

[ Ignoră ]   [ # 52 ]
RankRankRankRank
Administrator

Tu ai impresia că citim pe sărite? smile

am tot respectul pentru tine și oamenii care știu să caute sau au acces la informații
repet, e doar părerea mea, a unuia care lucrează cu macuri din 1990
nu am intrat prea mult în partea de editare video, dar un fișier complex, la mine, înseamnă un fișier cu mai mult de 20 de layere, cu smart objects, de dimensiuni și rezoluții mari
adică un psd care depășește de cele mai multe ori 700 MB (apropo, ciți dintre voi cred că au spațiu liber continuu de 700 MB pe disk?)
practica mi-a demonstrat în timp, că hardul merge bine dacă e partiționat (bla-bla, partiții pe mac, nu e nevoie, știu), photoshopul -cel puțin versiunea 8 și CS3- merg ok dacă mut VM pe altă partiție și calculatorul e mai sprințar după ce rulez un speed disk
poate că ‘dacia’ asta pe care lucrez eu nu o fi așa de turbo, dar nu mi-a creat probleme, nu am pierdut fișiere și am pierdut un singur hard, prin 1997 cred…
și poate că am mai spus și altădată - sistemul meu nu e instalat pe ‘curat’  - este un sistem clonat cu CCC de pe un hard antic și instalări de sistem cu opțiunea “Preserve Users and Network Settings”
nu sfătuiesc pe nimeni să facă la fel ca mine
dar observ că e o oarecare diferență de la ce se scrie în cărți la ce se întâmplă la tastatură
acuma, fiecare interpretează cum vrea informația, experiența se capătă în timp și se actualizează mereu
probabil că atunci cănd voi lucra mult și greu pe un intel (aștept încă ieftinirea lor wink ), o să-mi schimb unele rutine
poate atunci, de exemplu, nu o sa mai închid din multele layere ale fișierului psd pentru a obține un document mai mic și a-l deschide ulterior mai repede

[ Ignoră ]   [ # 53 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Posturile din 2009 le-am mutat eu dintr-un alt topic; din multele discutii despre defragmentare, am ales-o pe asta.

[ Ignoră ]   [ # 54 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK

Eu am defragmentat la primul Mac de i-a sarit praful de pe platane… Apoi am masurat, cu programele obinuite de masurare a performantei. Oricat de aproape sau departe de realitate ar fi ele. Si am “vazut” o imbunatatire, nesemnificativa, un punct doua, cred ca in marginea de variabilitate datorata lunii, zilei, momentului si proceselor deschise in fundal.

Asa ca am renuntat la defragmentare.  Am si uitat ce programe sunt dedicate. Am un Drive Genius 2 acolo, pentru zile negre, stiu ca are si defragmentare.
Am mai dat asa, pe furis, tigara vinovata, un test sa ved cat de rau e dom’le? Si mi-a zis ca am 100 de fisiere defragmentate mai mult de nustiucat, din 300.000 . Asa ca am stat calm si mi-am vazut de viata.

Cand a venit Snow, am instalat ca de obicei, peste si apoi pe macul nou cu import everything. Dar intrucat aveam un ^$££&!£ de program care nu rula decat pe Leopard am vrut o partitie mica, undeva in coada hardului pe care sa pot boota. Si Disk Utility mi-a zis PAS. Pentru ca erau niste fisiere spre sfarsitul hardului si el nu putea sa le mute. Asa ca a fost nevoie de Defragmentare. Nu pentru imbunatatirea iluzorie de viteza, ci pentru motive grele, de netrecut. Si Drive Genius si-a facut datoria prin FW de pe alt Mac si am iesit din $£*&^@%.

Ca or fi Macuri care beneficiaza de defragmentare… vechi, lente, aglomerate… o fi. Nu poci zice. Fiecare are experienta lui. Am invatat in meseria mea ca un placebo poate vindeca pana la 50% din cazuri (mai ales in durerile neuropate) si viteza asta a hardului si a sistemului pare a fi pentru geeksi o durere izvorata din nervi/creier. Asa ca defragmentarea o sa-i faca bine Macuserului, dar nu cred ca si Macului. Pana nu vad un studiu randomizat pre-post defragmentare, cu teste pe perechi, repetate la intervale regulate, n-o sa pot zice ca ajuta cu ceva. Acum tratez Defragmentarea pe Mac ca un mit. Izvorat din obisnuinta si dintr-un rationament tehnic logic. In meseria mea se numesc obiective surogat (un exemplu clasic e numarul de episoade de aritmie). Cu un medicament nou, pacientii au mai putine episode de aritmie, dar din nefericire mor pe capete… Medicamentul functioneaza, exista un model logic testat si validat, dar care e rezultatul?

Concluzia: nu recomand defragmentarea pentru marirea vitezei. Balanta risc-beneficiu e negativa.
Recomand mutarea datelor gramada prin procesul de defragmentare atunci cand e nevoie pentru o partitionare. Hei, nici macar nu e o recomandare, e o solutie a unui bug Apple. Poate Disk Utility o sa fie mai destept in viitor cu partitionare. E genial ca poate face asta on the fly, dar mesajul de eroare ar trebui sa fie: “nu pot sa fac asta pentru ca asta” nu doar sa zica PAS.

Fiecare e liber sa faca ce vrea cu Macul lui. Dar sa dai banii pe programe ca sa-ti expui Macul la riscuri inutile, nu recomand.

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 55 ]
RankRankRank
Member

La o repartitionare dinamica, i.e. cu disk utils pe HDD-ul de boot, mesajul de eroare este datorat faptului ca aplicatia ( disk utility sau care o fi ea ) NU poate muta blocuri “unmovable”. Care ar fi acestea ?!?! Pai swap files fratilor. De unde vrea aplicatia sa inceapa repartitionarea ?!!? Pai ... normal, de la unul din capete. La interior, avem boot managerul si fisiere de sistem ce nu pot fi mutate. Ramane deci ... exteriorul. Dar ... unde e discul fizic ... cel mai rapid ?!?! La extremitati si de aceea si sistemul isi va crea poolul de blocuri pentru swap ... in zona libera cea mai rapida .... la exterior.
Cum se face defragmentarea ?!?! Butand de pe alt disc ...moment in care swapul e inexistent pe discul de defragmentat ...

Cred ca am fost destul de inteles. Nu am mai citat in engleza din nush-ce lucrari. Apropos ... citatul de mai sus era dintr-o lucrare de doctorat. NU de la Apple !!!

PS. Dacu ... o solutie care ti-ar aduce spor de performanta mult mai mare decat defragmentarea, ar fi alocarea unui disc fizic, exclusiv pentru Virtual Memory. Testat cu succes acum multi ani solutia asta.

[ Ignoră ]   [ # 56 ]
RankRankRankRank
Administrator

wink asta spuneam și eu mai sus
și nu e vorba numai de ăia 64 de MB…

4 din 4
4