1 din 2
1
helppp
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Luton, Uk
Macuser din: 05.04.07

poate cineva sa ma ajute si pe mine cu o chestie?am un hdd extern pe care nou fiind l-am conectat la ibook-ul meu.cred ca l.am formatat special pt apple.toate bune si frumoase pana la un moment dat cand am avut nevoie de spatiu de stocare sa transfer ceva de pe un laptop cu windows,am luat partition magic 8,am conectat hdd-ul si mi-l vedea ca free space…....asa ca am facut o partitie de 20gb pe el (hdd-ul are 250 gb dintre care 80 erau folositi cu date salvate de pe mac).problema cea mai mare este ca mac-ul nu imi mai vede acum decat partitia de 20 gb care am facut-o cu windows-ul.intrebarea mea este daca am vreo sansa sa mai recuperez ce era pe el.stiti vreun soft pt mac care sa faca asta?oare e mai bine sa incerc sa il repar tot din windows si daca da stiti vreun soft pt windows?din cate stiam eu partition magic nu distrugea datele de pe harddisk ......sau oricum cel putin anunta inainte.

AAaa….si am uitat sa mai fac o precizare…...de cand am avut patzania asta nu am mai folosit deloc hdd-ul…...nu am mai suprascris nimic pe el in speranta ca datele nu sunt pierdute…..doar partitiile sunt aiurite.

[ Modificat: 04 Septembrie 2007 08:07 PM de justme2312 ]

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

pe win vezi 2 partitii?
ce in ce format l-ai formatat?

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Păi dacă înțeleg eu bine:
1. Ai formatat HD-ul de pe iBook și ai copiat ceva fișiere pe el.
2. După un timp ai conectat HD-ul la un laptop cu Windows. Neputând să-l accesezi din Windows (pt. că era formatat HFS+ de pe Mac), l-ai reformatat cu Partition Magic, moment în care ai distrus toate datele existente. Apoi ai copiat pe el ceva fișiere de pe Windows, irosind astfel și ultimele șanse de a mai recupera ceva.

Dacă e așa cum cred eu, numai laboratoarele FBI-ului te-ar mai putea ajuta să recuperezi datele inițiale. smile

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 12.10.05

incearca pe un PC Acronis Disk Director Suite si incearca sa recuperezi partitia/formatarea anterioara. Au mi-am recuperat partitiile anteriore dupa ce in prealabil HDD-ul a fost partitionat si formatat

Incearca, poate ai noroc!

Semnătură 

Love all operating systems…including Windows. Peace!

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
justme2312 - 04 Septembrie 2007 08:04 PM

poate cineva sa ma ajute si pe mine cu o chestie?am un hdd extern pe care nou fiind l-am conectat la ibook-ul meu.cred ca l.am formatat special pt apple.toate bune si frumoase pana la un moment dat cand am avut nevoie de spatiu de stocare sa transfer ceva de pe un laptop cu windows,am luat partition magic 8,am conectat hdd-ul si mi-l vedea ca free space…....asa ca am facut o partitie de 20gb pe el (hdd-ul are 250 gb dintre care 80 erau folositi cu date salvate de pe mac).problema cea mai mare este ca mac-ul nu imi mai vede acum decat partitia de 20 gb care am facut-o cu windows-ul.intrebarea mea este daca am vreo sansa sa mai recuperez ce era pe el.stiti vreun soft pt mac care sa faca asta?oare e mai bine sa incerc sa il repar tot din windows si daca da stiti vreun soft pt windows?din cate stiam eu partition magic nu distrugea datele de pe harddisk ......sau oricum cel putin anunta inainte.

AAaa….si am uitat sa mai fac o precizare…...de cand am avut patzania asta nu am mai folosit deloc hdd-ul…...nu am mai suprascris nimic pe el in speranta ca datele nu sunt pierdute…..doar partitiile sunt aiurite.

S-a mai discutat relativ recent un necaz oarecum similar cu formatarea/reformatarea. Din păcate, mai ales pt cei grăbiți, rareori se mai poate recupera ceva dintr-un disc formatat și reformatat. Teoretic, poți încerca. Cu Disk Utility poți formata hfs+ (mac os extended journaled), formatul standard acum, dar inaccesibil din windows, decît dacă pui macdrive (ultima versiune e 6 și e chiar simpatic). Un hard extern îl poți formata și ms-dos, numai că nu poți copia unele tipuri de fișiere tipice mac, cu resurse, decît dacă le arhivezi. De asemenea, un fișier poate avea amxim 4 GB (detaliu important dacă ai imaginea unui dvd, case poate sări de 4 GB). Formatul ntfs este citibil de MAC OS X, dar nu poți scrie (unii zic că nici nu se poate citi dacă e formatat din Vista, ci numai din XP).
De acum încolo, după ce recuperezi sau nu ce s-ar mai putea recupera (eu sînt sceptic, așa că fii bărbat), soluțiile ar fi:
1. Faci fifty-fifty hfs+ și ms-dos și acoperi ambele variante (eu am un hard de 400 GB formatat astfel).
2. Formatezi numai ms-dos, dar atenție cu fișierele mai mari de 4 GB și cu fișierele tipice mac (aplicațiile cu resurse, fișierele .pages, .mellel etc.), care trebuie întîi arhivate.
3. formatezi hfs+ și faci rost de macdrive 6 care ,instalat în windows, citește și scrie pe format hfs+
4. Formatezi NTFS, dar nu poți scrie din MAC OS, poți numai citi; eu nu știu vreun utilitar care să facă operația inversă care o face macdrive 6, adică odată instalat în MAC OS X să poatre citi și scrie pe disc formatat NTFS.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Exista posibilitatea de a scrie sub MacOSX pe partitii NTFS, se numeste MacFuse + NTFS3G (2 utilitare care merg doar impreuna, dar instalarea si configurarea sunt dificile, necesitand cunstiinte de Unix). Recuperarea datelor de pe o partitie de Mac se poate face atat din Mac cu diverse utilitare, din care cel mai bine a mers la mine in teste Mac Forensics Lab, dar se poate face si din Windows cu Nucleus Kernel Mac Data recovery, dar daca ai taiat partitia de Mac in doua si ai scris deja pe una din ele, nu cred ca mai ai ce recupera.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Xanthrax - 04 Septembrie 2007 11:10 PM

Exista posibilitatea de a scrie sub MacOSX pe partitii NTFS, se numeste MacFuse + NTFS3G (2 utilitare care merg doar impreuna, dar instalarea si configurarea sunt dificile, necesitand cunstiinte de Unix). Recuperarea datelor de pe o partitie de Mac se poate face atat din Mac cu diverse utilitare, din care cel mai bine a mers la mine in teste Mac Forensics Lab, dar se poate face si din Windows cu Nucleus Kernel Mac Data recovery, dar daca ai taiat partitia de Mac in doua si ai scris deja pe una din ele, nu cred ca mai ai ce recupera.

MacFuse parcă am folosit cîndva, de ălălalt nu știam…

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRank
Jr. Member

stati oameni buni sa mai explic odata smile).eu nu am formatat hardul respectiv decat atunci cand l-am cumparat si l-am conectat prima data la mac.pe urma conectandu-l la windows mi-l vedea doar la modul “a new hardware was found….bla bla…..disk drive” dar in explorer nu puteam sa il vad.mi-am luat partition magic iar acolo a aparut.
tot ce era pe el era vazut ca free space…...fara absolut nici o partitie.am facut o partitie de 20 gb….....“at the end of the unallocated space” am dat apply si gata.pe urma nu am mai formatat nimic si nici nu mi-a aparut vreun mesaj de genul….datele dumneavostra vor fi pierdute etc cum apare de obicei…....iar cand l-am conectat iar la mac imi vede doar partitia de 20 gb cu ce salvasem eu pe ea.
ma gandesc ca din moment ce nu l-am formatat pe urma datele e posibil sa nu fie pierdute…....doar alocarea spatiului si a partitiilor sa se fi aiurit.incerc sa ii mai dau de cap…....daca mai aveti ceva idei nu ezitati sa le scrieti aici,iar daca reusesc sa le recuperez o sa dau si eu detalii cum am reusit.

[ Modificat: 05 Septembrie 2007 06:19 AM de justme2312 ]

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

daca ai date importante, du-te la cineva care a mai facut si stie face acest lucru
daca nu, capeti experienta…

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest
Macuser din: 10.01.06

Macu’ nu (mai) foloseste MBR pentru stocarea datelor despre partitii, de aceea Partition Magic (care sucks btw!) vede tot HDD ca fiind spatiu liber.

Dandu-i sa faca o partitie de 20 Gb “at the end of the unallocated space”, si el vazand tot HDD ca fiind “free” ghici unde a facut acea partitie? Hint: “beginning of free space”.

Free space pe care, fie vorba intre noi nici nu aveai cum sa il ai pe HDD din moment ce il folosisei cu MacOSX. Disk utility cam formateaza tot ce prinde, HFS sau FAT, dar formateaza (vezi partitioning scheme).

Din experienta spun ca nici firmele specializate de recuperare date nu se “baga” la HFS. Am stat pe la Quartz vro 2 zile sa insist…

Nu vreau sa te descurajez, dar orice om invata din greseli. Tu de acum inainte fac pariu ca o sa faci backup periodic. smile

Semnătură 

Mac OS X proves that it’s easier to make UNIX pretty than it is to make Windows secure!

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

... și să înveți să nu mai ai încredere în Windows când e vorba de datele tale.

colegii mei admini de windows recomandă așa:
OnTrack Easy Recovery - ultima versiune cică știe și alea-alea de mac - asta dacă nu te-ai apucat să scrii pe partiția aia de 20Gb

și un sfat pentru cei care se mai plimbă cu HDD-ul la windoze-uri:
- 2000 și 2003 versiunile mai oațe care se pun de obicei pe servere dar unii și le pun pe peceu ca să fie mai șmecheri, la conectarea unui disk “nou” mai întâi vor scrie un header pe el și după aia vă vor întreba ce și cum ... dar deja e prea târziu smile

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member

ok am renuntat sa imi mai bat capul ca nu era ceva chiar vital pe discul ala.acum as vrea sa il formatez din nou si sa fac cum e bine de la 0.mie in principiu imi trebuie pt mac dar as vrea daca mai exista vreo situatie ca asta sa am si o partitie de 20gb pt win dar care sa o pot accesa sterge si scrie si cu mac-ul…..sau sa copiez de pe ea pe partitia hfs.poate cineva sa imi zica cu ce mai bine sa formatez si partitionez direct din mac tot ce am nevoie?
si alta intrebare e legata de viteza…..cand scriu si citesc de pe hdd asta extern (250gb,ata 133 pe usb) mai mult de 2 mb.s nu merge.e normal?thx anticipat

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Simplu. Descchizi DiskUtility si partitionezi exact cum vrei: 20 GB MS-DOS (adica FAT 32) si restul HFS+.
Cit despre viteza: ori ai usb 1.1, ori ai legat hardul la tastatura! smile
Si, inca o data, tuturor amatorilor de senzatii tari:
NU MAI REPARATI FISIERE SI FORMATARI DE MAC PE WINDOWS! ESEC GARANTAT!

[ Modificat: 15 Septembrie 2007 06:38 AM de iaru ]

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRank
Jr. Member

ibook g4 are usb 1.1??deci sa inteleg ca este mica viteza asta nu?e normal sa fie mai mult de 2mb/s….

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Vezi in System Profiler (Mar > About this Mac > More Info) ce viteza e trecuta la porturile USB. Daca spune 12mbps, e 1.1 (12 e maximul teoretic)

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRank
Jr. Member

USB High-Speed Bus:

Host Controller Location:  Built In USB
  Host Controller Driver:  AppleUSBEHCI
  PCI Device ID:  0x00e0
  PCI Revision ID:  0x0004
  PCI Vendor ID:  0x1033
  Bus Number:  0x5b