Preferinţele pentru unul sau altul dintre utilitarele de font management sunt foarte personale, ţin de modul in care te-ai obişnuit cu ele, si nu exista o soluţie universal valabilă, pe placul tuturor. Dar sunt aşa de entuziasmat de FontExplorer X încât nu mă pot abţine să fac nişte comentarii…
Cred că ATM-ul este un program depăşit şi nici n-are rost să mai discutăm despre el pe OS X. Îl mai folosesc în OS 9, în trecut era indispensabil dacă foloseai fonturi Multiple Master, care au murit şi ele între timp.
Am folosit mult timp Extensis Suitcase, pe Windows şi pe Mac. Este unul dintre cele mai bune, deşi pe OS X (Panther) am avut unele probleme cu el. Cred că cei de la Extensis nu prea mai au planuri mari cu el, nu a fost upgradat cam de multişor. Fratele său, tot de la Extensis, este FontReserve şi l-am folosit pe Windows într-o perioadă când mi se părea mai bun decât Suitcase. Ce este util la Suitcase este posibilitatea de auto-activare a fonturilor, din păcate valabilă numai pentru Illustrator, Indesign şi Quark XPress. Daca deschizi un document în aceste aplicaţii şi lipseşte un font pe care Suitcase îl are în baza de date, acesta poate fi instalat automat.
MasterJuggler nu l-am folosit mai deloc, dar din ce am văzut este uşor de utilizat. Are cam aceleaşi facilităţi ca şi Suitcase, mai puţin auto-activarea.
Şi ajung la preferatul meu, FontExplorer X. Varianta OS X este relativ nouă, acum sunt în stadiu de Release Candidate 2. Părerea mea este că, evaluat “la rece”, îi bate de departe pe toţi ceilalţi. Şi pe deasupra mai este şi GRATIS! Are cam tot ce au şi ceilalţi, în plus de asta permite autoactivarea fonturilor pentru aproape ORICE aplicaţie din OS X (deşi uneori chestia asta nu funcţionează - deh, nu e încă varianta finală...). Este o chestie super utilă. N-are rost să înşirui toate facilităţile, că sunt prea multe, dar sunt două chestii care mie îmi plac foarte mult:
- Dacă trag preview-ul unui font din FontExplorer X pe Desktop, obţin acel preview sub forma uneia sau mai multor poze într-un format la alegere (TIFF, GIF, PDF, JPG, PNG).
- Dacă trag numele fontului din FontExplorer X pe Desktop, obţin una din următoarele: o arhivă ZIP cu fontul (fonturile) SAU un DMG cu acele fonturi SAU pur şi simplu o copie a acelor fonturi. Ce metodă mai uşoară de a trimite un font cuiva cunoaşteţi? 
Cred că atu-ul principal al lui FontExplorer este faptul că a fost făcut de experţii în fonturi de la Linotype, şi asta se vede în funcţionarea şi facilităţile programului.