Am dat clic dreapta pe un disc (extern, formatat MAC) montat și am schimbat permisiunile in “No acces”. Treabă deșteaptă de altfel Acum nu mai pot nici să-l dau jos, nici să scriu, nici nimic.
Am încercat săi dau Command+I pe drive și să schimb în Read&Write;, dar normal că nu mai vrea!
Înainte de a face o mare prostie, are idee cineva cum pot reveni la setarile inițiale?!
Am reușit să dau jos discul. Neavând însă drepturi, acum nu mi-l mai montează deloc. Îl pot vedea doar din disk utility… Tot de acolo îl demontez…
Dar nu pot face nimic altceva!
Oricum, datele sunt pe disc, teoretic nu sunt îngrijorat. Am cercetat pe la . și zic ei că ar trebui să fie un utilitar care să reseteze drepturile. Însă în 10.4 cică e integrat în sistem. Unde o fi?!
[ Modificat: 12 Septembrie 2007 08:09 PM de akbar ]
Pentru cei care mai fac de-astea, uite cum se face.
În primul rând trebuie să fiți administrator pe calculatorul respectiv.
Se activează contul de root. Mergeți în Utilities - Applications/Utilities (mai simplu command+shift+U)
Selectați NetInfoManager. Mergeți în meniul Security și clicați Authenticate. Bateți parola userului pe care sunteți.
Mergeți din nou în meniul security și alegeți Enable Root User. Apple vă va cere să introduceți o parolă, inițial contul avea parolă albă (nicio parolă)
După asta dați un logout.
În fereastra de login apărută o să vedeți un cont numit “other”. Clic pe el. Vă puteți loga cu userul “root” și parola aleasă anterior.
Ok, odată intrat în contul de root, discul era deja montat la mine. Selectați volumul care vă face probleme. Apăsați Command + I și alefeți din meniurile alea Read & Write pentru userul dumneavoastră. Închideți, logout și… minune! discul e montat deja pe desktop!
În plus, eu am refăcut pașii pentru dezactivarea contului de root. Parola am lăsat-o tot liberă. (Am zis că e mai bine să stea așa, că dacă mai fac vreo prostioară, să știu măcar cum că am cum să o rezolv).
Îmi mulțumesc pentru răbdarea de care am dat dovadă
adică dacă las owner ca fiind eu, nu pot citi datele când pun discul pe alt sistem?
trebuie musai system?
așa, și pentru că tot e vorba de discuri, văd în Disk Utility că nu pot verifica sau repara permisiunile discului ăsta extern montat. asta e o regulă, discurile externe montate nu beneficiază de repair & verify? și nici de monitorizarea SMART?
[ Modificat: 12 Septembrie 2007 09:06 PM de akbar ]
Nu, tocmai daca lasi system poti avea mici neplaceri, cum ar fi sa nu poti seta alt disk/partitie de scratch in Photoshop sau Illustrator, pe calculatoare cu Intel, a fost o experienta neplacuta, dar rezolvata.
Informațiile S.M.A.R.T. nu pot fi citite decât de pe bus-urile ATA & sATA. Pe Firewire & USB nu știe de așa ceva decât dacă există ceva special implementat de producătorul discului extern respectiv în firmware-ul de la cutie + un driver/utilitar pe mac.
Mulțumesc altero.
Așa e, dar vezi tu, până azi nu am fost nevoit să folosesc contul de root (deși am auzit de nenumărate ori de el)
Așa că am căutat pe gugăl după ownership & permissions până am ajuns pe o pagină de la Apple cu discuții. Mai era cineva cam tot în situația mea (ăla nu putea să-i dea drepturi unui cont de guest) În fine, din discuție în discuție am intrat pe altă pagină de suport și am aflat cum se activează contul de root. După ce l-am activat… am făcut cum am scris mai sus.
Mda, prima dată am postat aici pentru că am crezut că s-a mai confruntat cineva cu așa ceva. Dar se pare că nimeni nu-și rade singur permisiile, așa ca mine :D