N-o să apară nici un virus pentru OS X, din cauza substratului BSDist. Sau mă rog, dacă o să apară, o să apară ceea ce putea să apară bine mersi și până acum: aplicații “rău intenționate” care într-un fel sau altul se vor da drept ceea ce nu sunt (vezi cazul discutat pe alt topic cu aplicația aceea cu icon de fișier JPEG), și vor “smulge”
o parolă de administrator de la user (adică să-l păcălească și acesta s-o tasteze) pentru a se putea reproduce prin internet (având o parolă de super-user, se pot face destul de multe bălării care să se lase până la urmă cu o reinstalare de sistem).
Dar ăștia nu sunt viruși ! Virușii trebuie să se poată multiplica și transmite la alte gazde; pe partea de networking, OS X vine configurat foarte bine “din fabrică”, iar vulnerabilități serioase (unde prin “serios” se înțelege remote root) nu au mai apărut de ceva vreme bună la nici una din aplicațiile standard folosite de OS X intern, “sub capotă”. Pe partea de infecție a aplicațiilor, așa cum erau virușii adevărați “de pe vremuri”, recunosc că nu cunosc prea bine formatul Mach-O folosit de OS X, dar pe lângă primul obstacol pomenit mai devreme (cel cu parola de super-user) apare și obstacolul unui format mai complicat decât vechiul “exe” de Windows. Însă oricum, viruși cu payload binar n-am mai văzut de multă vreme; tot ce mișcă acum pe internet sunt mizerii scrise cu picioarele, în Visual Basic sau limbaj de scripting, și au ca rol infectarea în masă a cât mai multor hosturi pentru a le înrola în botnets (botnets care sunt puse la muncă pentru cine plătește mai bine pentru un DDoS sau spamming). Ultimul “vierme” d-ăsta văzut avea 892 kilobytes
où sont les virus d’entemps ?
Deci, în concluzie, că e târziu și cred că sunt cam offtopic: firewallul din OS X este același folosit pe serverele *nix din toată lumea; mai multă atenție la programele care cer parola de admin (conform Apple guidelines, sunt puține situații în care un program are nevoie de această parolă, deci atenție); nu rulați aplicații suspecte (primite prin mail de la necunoscuți, etc). And that’s all.