mi-am luat un ibook g4 la 1,42, sh. am vrut sa-i fac o recalibrare a bateriei, conform indicatiilor de pe forum. l-am descarcat pina la momentul in care a intrat in sleep mode, apoi l-am conectat la incarcator. dupa 5 ore incarcase abia 1000 ma din 3800 disponibili, adica mai putin de jumatate. l-am lasat in continuare la incarcat, toata noaptea (l-am inchis peste noapte) si nu a mai incarcat deloc.
faza e ca ledul de pe incarcator nu sta in permanenta pe galben (incarcare), ci alterneaza galbenul cu verdele, cam la 20 de secunde fiecare.
in coconut am urmatoarele repere:
- current battery charge: 962 mah (mai creste pina pe la 1150 mah);
- maximum battery charge: 3845 mah;
- current battery capacity: 3845 mah;
- original battery capacity: 4400 mah (87%);
- battery loadcycles: 84;
- age of your mac: 25 months.
am verificat si cablurile incarcatorului, nu exista nici o intrerupere; i-am resetat si pmu - nothing’s changed.
intrebarea este - e o problema a bateriei sau e din cauza componenetelor? exista vreo modalitate de rezolvare?
multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.
am resetat si pram-ul. nici o schimbare, incarca la fel de lent, nu trece de 1200 mah, iar led-ul de la incarcator alterneaza in acelasi mod verdele cu galbenul.
am resetat si pram-ul. nici o schimbare, incarca la fel de lent, nu trece de 1200 mah, iar led-ul de la incarcator alterneaza in acelasi mod verdele cu galbenul.
Nu trebuie să exagerezi cu grija asta pt baterii, generațiile noi nu-s așa de sensibile. Acum vreo 3-4 săptămîni tocmai tradusesem sintetic ce scrie la carte, vezi pe unde e p-aci prin forum.
Acuma, ce să zic, nu pot reproduce, periodic așa fac și eu, golire aproape totală și apoi reîncărcare. Mai golește bateria o dată pînă intră pe somn și reia procesul. Vezi că pt PPC-uri îs vreo 3-4 firmware update pt baterii, vezi dacă nu ai cumva nevoie de așa ceva pt modelul tău (pt powerbook sigur trebuie).
[ Modificat: 15 Octombrie 2007 09:11 PM de Cattus Thraex ]
problema mea e ca nu stiu sigur daca e de la baterie; n-am nici o garantie ca daca voi achizitiona o baterie noua nu imi va face aceleasi probleme. n-as vrea sa dau bani aiurea, mai ales ca asta, care o am, mai are destula viata in ea…
problema mea e ca nu stiu sigur daca e de la baterie; n-am nici o garantie ca daca voi achizitiona o baterie noua nu imi va face aceleasi probleme. n-as vrea sa dau bani aiurea, mai ales ca asta, care o am, mai are destula viata in ea…
Calm.
1. Descarcă coconutBattery și fă verificarea bateriei. Vezi ce procent de încărcare zice că are. Dacă zice că are peste 70 %, este OK, între 50 și 70 % - încă OK, sub 50 % tu apreciezi dacă merită sau nu baterie nouă.
2. Verifică dacă Apple a pus pe site vreun battery update pt acel tip de mac (dă search la battery pe site-ul apple și vei găsi la downloads).
Dacă zici că totul era OK înainte de acea descărcare, ceva nu e în regulă, descărcarea bateriei nu conduce la un asemenea comportament. Mai fă o descărcare prin intrare în somn și o resetare PRAM (după boot, ții apăsate tastele control-command-P-R). În mod normal, nu e nevoie de atîta tevatură, dar trebuie să vezi unde e hiba.
este totusi o baterie / cam devreme pentru 84 de cicluri sa faca asa, dar nu este decit o baterie…
Dacă omu zice că totul era OK înainte de golirea aia completă, pare că ar fi din acel chip al bateriei, s-a dat peste cap. Acuma, e drept, nu zice acolo dacă a lăsat bateria să se descarce complet-complet, de regulă ea mai are curent pt a reține datele minimale. Dacă deconectezi chipu ăla și îl pui la loc, nu mai măsoară nimic, se dă peste cap. Numai așa s-ar explica de ce măsoară aiurea. Altfel, să faci treaba asta cam o dată pe lună este OK. Nici prea des nu trebuie.
cred ca nu am fost eu destul de elocvent - problema este ca in coconut vad un anumit grad de uzura, dar bateria, fizic, nu reuseste sa se incarce pina acolo. atasez o poza pentru a exemplifica.
din asta eu inteleg urmatoarele (s-ar putea sa ma insel, n-am mai avut pina acum un asemenea program de monitorizare):
1. capacitatea originala a bateriei era de 4400 mah;
2. capacitatea la care se poate incarca, la ora actuala, bateria, este de 3845 mah.
problema este ca bateria nu se incarca decit pina in maxim 1200 mah (cam 1,5 - 2 ore de functionare), timp in care ledul de pe incarcator nu sta in permanenta pe galben (incarcare), ci alterneaza galben cu verde (indicator de full).
n-ar fi o problema daca bateria ar fi dusa, as lua alta; la fel in cazul incarcatorului - numai ca nu stiu sigur care dintre ele sunt defecte, ca n-as vrea sa mai arunc bani aiurea, pe fereastra.
ps - plus ca in momentul in care am facut captura incarcatorul era conectat iar bateria se incarca, dar in coconut, asa cum se vede, charger connected - no, battery is charging - no. ?
[ Modificat: 16 Octombrie 2007 05:10 PM de fallout ]
cred ca nu am fost eu destul de elocvent - problema este ca in coconut vad un anumit grad de uzura, dar bateria, fizic, nu reuseste sa se incarce pina acolo. atasez o poza pentru a exemplifica.
din asta eu inteleg urmatoarele (s-ar putea sa ma insel, n-am mai avut pina acum un asemenea program de monitorizare):
1. capacitatea originala a bateriei era de 4400 mah;
2. capacitatea la care se poate incarca, la ora actuala, bateria, este de 3845 mah.
problema este ca bateria nu se incarca decit pina in maxim 1200 mah (cam 1,5 - 2 ore de functionare), timp in care ledul de pe incarcator nu sta in permanenta pe galben (incarcare), ci alterneaza galben cu verde (indicator de full).
n-ar fi o problema daca bateria ar fi dusa, as lua alta; la fel in cazul incarcatorului - numai ca nu stiu sigur care dintre ele sunt defecte, ca n-as vrea sa mai arunc bani aiurea, pe fereastra.
ps - plus ca in momentul in care am facut captura incarcatorul era conectat iar bateria se incarca, dar in coconut, asa cum se vede, charger connected - no, battery is charging - no. ?
1. 3845/4400 = circa 85 %, corect și pare logic
2. Dacă zici că efectiv nu se încarcă, atunci poate fi stricat:
- sistemul, pur și simplu nu mai merge bine acest monitor al sistemului, reinstalarea ar trebui să rezolve treaba
- controller-ul bateriei (mai probabil)
- alimentatorul (mai puțin probabil, dar nu-i exclus)
Ia-le pe rînd. a. încercă să faci rost de o baterie de la alt macuser pt teste; b. fă rost de alt alimentator, tot de la alt macuser; 3. reinstalează sistemul (nu-mi spune că nu ai DVD-ul de instalare!).
Da, just, coconutBattery poate zice că nu e conectat alimentatorul, deși este conectat. E un bug al aplicației pt unele leptoape, la altele merge ok.