DECI se vede ca toata lumea stie Prepress aici ...
multi isi pun intrebari “de ce in romania se deschid .pdf-urile cu Corelul ca sa fie tiparite ... si ca noi romanii nu stim ce e ala .pdf” ...
unii sunt deacord cu altii care sunt in grad mai mare ...
unii scriu slogane “corelmania salveaza romania!” ... desi nu au nimic tehnic / profesional de spus
sau ca sutem limitati marea majoritate si nu stim nimic in afara de Corel
“le băgăm în Corel că noi asta știm și nu avem chef să ne batem capul cu chestii noi”
eu NU zic ca sunt AS in domeniu dar daca voi faceti afirmatii asa de sigure atunci se pare ca stiti cate ceva 
lamuriti-ma si pe mine va voi da 2 exemple ... si aleg domeniu tipar digital ... nu tipar offset ... deci tipar digital cu RIP etc etc ... e mai simplu la digital sa nu ne izbim de faze de genul textul sa iasa pe toate planurile de culoare (CTF sau CTP) cand ar trebui sa iasa doar la negru si multe alte discutii de genul ... deci tipar digital ... ca am mentionat asta ... am tipar digital pentru cine le raspunde inainte de a citi atent ... e mult mai simplu Digitalul ... nici nu se compara cu offsetul la simplitate
CAZ 1.
Clientul trimite niste .pdf “facute”... exportate <—- prostie ... din Quark / Indesign / Illustrator (fara sa-l faca la curbe) sau chiar acum nou am observat ca multi imi trimit .pdf facut din Word ... e problema lor designul si creatia lor ... atata timp cat nu sunt platit pt DTP /Design ... nu ma intereseaza cum arata materialul lor estetic vorbind ... si nici nu voi da meditatii la toata lumea ... dupa cati “artisti” am intalnit am invatat ceva ... mai bine rezolvi tu problema daca poti cat mai repede si treci la alta lucrare ... decat sa pui pe cineva care e cazut din stele ... timp si telefoane consumate sa-l faci sa inteleaga ce nu vrea sa inteleaga
- eu trebuie sa fac montaj ... nu cred ca e logic sa printez pe un SRA3 = 320 x 450 mm (formatul meu maxim de printare) ... sa printez un singur A5 ... si nici nu cred ca e logic sa tai hartia A5 ca sa printez A5 ... deci de asta exisita acest concept al montajului / al faltuelii
- deci trebuie sa fac montaj ... aici o sa fie fel de fel de guri care imi zic cumpara softul ala de imposition ca nu e scump ca fa aia ca fa aia ... eu NU sunt fan Corel si mie mi se pare de cacao mai ales in tiparul Offset ... dar pentru digital ... e absolut ideal ... nu folosesc la el decat functia Import si acel Print Preview ... unde imi fac montajul ... daca fac creatie pentru client folosesc orice altceva in afara de Corel ... avand in vedere ca , Corel 11 de MAC nu e universal e greoi etc etc ... pentru ce-mi trebuie mie e destul de simplu si util ... nu consider necesar alt soft ... atata timp cat ...80% din clientela mea vine cu documente in Corel ... eu nu voi refuza clientul si banii de la client pe simplul motiv ca “tata mie imi dai documentele doar in Illustrator sau Quark sau Indesign” ... mai ales la concurenta mare din domeniul asta
NU SUNT ANGAJAT ... patron “mare patron”
sunt eu din asta traiesc ... si orice ban e bine venit
- am lucrat destul si la tipografii in Prepress ... si stiu ce inseamna sa fii cacanar - ul de la prepres care suna clientul si spune “nu primim fisiere in formatul cutare sau cutare ... nu ne-ati trimis fontul verdana ... si nu va putem lista lucrarea ” stiu toate aceste bulangeli de prepress ... pe care majoritatea le fac atunci cand nu-i intereseaza daca tipografia scoate sau nu bani ei stiu ca au salariu indiferent de cum o duce tipografia ... nu mai merge tipografia isi pun palma un C…R si pleaca la alta
INTREBARE : cum fac montajul uni .pdf care e clar ca are fonturi care nu sunt la curbe in el ... in situatia mea ma refer nu cu softuri adiacente nici ieftine care stiu ca exista ... si nici scumpe gen Prepss sau mai stiu ce ... doar asa in situatia mea am Acrobat Prof 8 + Corel (unicul meu program de montaj) + iMac Intel
CAZ 2.
Am acum cateva lucrari toate in Word ... am o carte format A5 cu 200 pag ... am 5000 prospecte texte diferite format A5 ... toate fata verso ...
- logic revin trebuie sa fac montaj nu tai hartia la format A5 ca sa dau print direct din Word
- deci trebuie sa scot din acel Word tot textul si sa-l pun in ceva se pare ca iar Corel
... asta e ce am ... cum fac asta ... cel mai logic tot timpul mi s-a parut asa ...
Word -> .pdf
(Word / Print to File ==> .ps—> distilez ==> .pdf )
Corel -> Print
(ma duc pe .pdf -ul care are 200 pag si dau Open With -> Corel si imi face import automat ... imi creaza un Corel cu 200 pagini ... dupa care eu nu trebuie decat sa dau Printpreview apoi montajul si PRINT si gata stau nu mai muncesc ... munceste masina)
INTREBARE : cum rezolvati voi cazul 2
Deci nu vreau sa atac sau sa denigrez pe nimeni cum altii au facut ... chiar unii care sunt Sr. Member ... “masoara de cateva ori si apoi taie” ... am fost catalogat CORE-list ... inca putin si MANEL-ist 
:) ... glumesc
APROPO : in Offset cand lucram tin minte ca foloseam un plugin de quark ... iposition ... si m-am mai izbit de problema asta ... faceam o lucrare pt cei de la Piritex ... si au trimis .pdf-uri exportate din indesign ... si indiferent ca le impositam sau ca dadeam doar .pdf-ul pe film (CTF) ... imi dadea eroare la fonturi ... atunci am rezolvat problema (dupa discutii aprinse cu clientul ... mare firma de DTP ... care nu vroia sa inteleaga problema) si am rezolvat cu acel program IntelliPDF CURVES si mi-am vazut de treaba pe “artistii DTP-isti” i-am lasat sa traiasca in continuare linistiti ... eu mi-am facut treaba .... am terminat programul si m-am dus acasa linistit ... si am baut o bere in cinstea mea si a lor