iBook G4 bolnav
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Cluj
Macuser din: 15.08.06

Am un G4 de 1.2 Ghz cu OS 10.3.9 (panther) si 768 MB RAM. IN ultimul timp a fost foarte lent si tot crapa baza de date din Entourage (e mare, are peste 1 GB).

Acum cateva zile macul a crapat de tot. Nu mai boota. Salvat date si bootat de pe discul de instalare. La hardware test totul ok, numa ca nu aparea nici un hard! La repair disk zice ca e o eroare si nu poate repara.

Cu chiu cu vai, dupa vreo 2 incercari reinstalat sistem operare pe curat (erase).

Acum am sistem de operare dar e in continuare usor varza. E lent, booteaza cand vrea el (cam in 50% din cazuri), aplicatiile (cele care vin pe disculde instalare si altele ca Firefox) crapa foarte des -Quit unexpectedly.

Facut hardware test din nou, totul ok, verificat disc, totul ok.

M-a slujit fara sa stranute 2 ani si jumatate. Ce sa fac… strang bani de coliva? De alt Mac?

Idei, sfaturi?

Multam,

Catalin

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

daca ai pune un sistem mai mou?
10.4 ceva, poate l-ai revitaliza wink

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
dacuBurebista - 22 Octombrie 2007 08:03 PM

daca ai pune un sistem mai mou?
10.4 ceva, poate l-ai revitaliza wink

Hmm… 5 milioane jumate… mai pun inca 30 si iau unul nou!

Mi-e teama ca e ceva hardware (hardul mai exact). A rulat cam un an cu 1 GB liber (hard de 30 GB)

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator

mai degraba sa nu ai cu memoriile probleme…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

După semnalmente, cred că hard discul e pe cale să moară. Am pățit și eu așa cu un iBook G3, a început să dea rateuri la bootare, din ce în ce mai dese, până în ziua în care a murit hardul cu totul. Recomandare: fă backup-uri zilnice (pe un HD extern, alt computer, online) dacă ai date importante pe care nu vrei să le pierzi în caz că ipoteza mea se dovedește adevărată.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

E hardul.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member

Vreo idee cat ar costa schimbarea hardului? Face cineva asa ceva?

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator

pai ai reprezentanta in orasul tau :D

http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/7764/

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
arcromania - 22 Octombrie 2007 08:02 PM

Am un G4 de 1.2 Ghz cu OS 10.3.9 (panther) si 768 MB RAM. IN ultimul timp a fost foarte lent si tot crapa baza de date din Entourage (e mare, are peste 1 GB).

Idei, sfaturi?

Multam,

Catalin

Descrierea ta arată un disc bolnav, pe cale de ducă. Ai la Cluj oameni pricepuți, ai și un recent iStyle… Discul a picat cam repede, dar e în limita bunului simț, după doi ani și jumătate se admite.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 13.08.07

E o ocazie bună să-ți iei un HDD de patru ori mai mare(cele de 120 au preț bun per GB). Favoritele mele sunt Hitachi (care a preluat divizia de HDD non-SCSI de la IBM). Buffer cât mai mare și 5400rpm (se încălzesc mai puțin decât cele de 7200rpm și sunt mai rezistente la șocuri). Uite un link: http://www.emag.ro/accesorii_notebook/hitachi

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 13.08.07

PS: De schimbat HDD-ul poți încerca și singur: http://www.faqintosh.com/risorse/en/guides/hw/ibook/g4hd/

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member

Multumesc tuturor! Si eu ma gandeam la hard. dar nu vroiam sa-l schimb degeaba si sa fie vreo buba soft sau altceva.

Am inceput deja sa ma interesez de harduri. Multumesc de istyle din Cluj. Auzisem dar nu stiam sigur. Computerul e luat de la Grup Transilvae asa ca din motive de loialitate ei sunt prima alegere (daca pretul e corect, desigur).

Multumesc inca o data.

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
arcromania - 22 Octombrie 2007 11:03 PM

Multumesc tuturor! Si eu ma gandeam la hard. dar nu vroiam sa-l schimb degeaba si sa fie vreo buba soft sau altceva.

Am inceput deja sa ma interesez de harduri. Multumesc de istyle din Cluj. Auzisem dar nu stiam sigur. Computerul e luat de la Grup Transilvae asa ca din motive de loialitate ei sunt prima alegere (daca pretul e corect, desigur).

Multumesc inca o data.

La Grup Transilvae sînt de asemenea oameni OK. Acuma, eu zic din ce descrii, dacă discul face un zgomot nefiresc, pare a indica un defect major. Poate fi un fals mesaj. Totuși, ia măsuri de precauție. Fie iei un disc extern și faci backup des, fie schimbi discul intern și pe cel existent îl verifici bine și îl pui într-o carcasă. din păcate, testele hardwre nu prea sînt de încredere, pot zice că ar fi totul OK, dar nu e. Sînt băieți care pot testa asta mai bine, du-te la Transilvae, știu ei ce trebuie făcut.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…