Și de la mine, câte ceva despre ergonomie.
Nu știu alții cum sunt dar eu lucrez foarte mult cu tastatura și aci mac-ul e cam inconsistent in alegerea scurtăturilor (iar unele nici nu pot fi schimbate)
Spre exemplu: vrei să selectezi mai multe mailuri (sau fișiere) cu tastatura - ții apăsat shift și apeși săgeată jos până treci de locul unde voiai să te oprești. Deselectarea ultimelor nu se poate face decât cu mouse-ul. Și ca asta mai sunt și alte câteva surprize de ergonomie (fereastra de preview se micșorează puțin câte puțin la fiecare apăsare pe butonul de “mărire”)
Astea ar fi mici neajunsuri. Alt neajuns este că multe programe de mac sunt pe bani (măcar shareware), în timp ce pe pc (chiar și windows) găsești destul de multe free.
Nu există decodor pentru filmele codate IV50 (de regulă rezultatul capturii cu unele webcamuri)
Dar:
Merge mai “smooth”, pe de-a-ntregul
Arata muuuult mai bine (eye candy, deh)
Multe softuri GPL au fost portate pe mac (GIMP în loc de fotosop, OOo în loc de MS-Office, Inkscape pentru desenat, etc)
Te doare nicăierea că stickul usb a trecut prin zece ferestre cu troieni, viruși, catastrofe, căci (dacă nu ai făcut blasfemia să pui și tu windows) nu te afectează
Majoritatea lucrurilor care ar trebui să funcționeze chiar funcționează
O mica observatie: nu exista portabile cu procesor G5; IBM nu a fost in stare sa fabrice unul care sa poata fi pus in laptopuri. Asta a fost unul din motivele trecerii la Intel.
Alta observatie: bateriile mor, inevitabil. Unele mai repede decat altele. Eu deja am comandat-o pe a treia pentru PowerBook.
Și de la mine, câte ceva despre ergonomie.
Nu știu alții cum sunt dar eu lucrez foarte mult cu tastatura și aci mac-ul e cam inconsistent in alegerea scurtăturilor (iar unele nici nu pot fi schimbate)
Spre exemplu: vrei să selectezi mai multe mailuri (sau fișiere) cu tastatura - ții apăsat shift și apeși săgeată jos până treci de locul unde voiai să te oprești. Deselectarea ultimelor nu se poate face decât cu mouse-ul. Și ca asta mai sunt și alte câteva surprize de ergonomie (fereastra de preview se micșorează puțin câte puțin la fiecare apăsare pe butonul de “mărire”)
Astea ar fi mici neajunsuri. Alt neajuns este că multe programe de mac sunt pe bani (măcar shareware), în timp ce pe pc (chiar și windows) găsești destul de multe free.
Nu există decodor pentru filmele codate IV50 (de regulă rezultatul capturii cu unele webcamuri)
Dar:
Merge mai “smooth”, pe de-a-ntregul
Arata muuuult mai bine (eye candy, deh)
Multe softuri GPL au fost portate pe mac (GIMP în loc de fotosop, OOo în loc de MS-Office, Inkscape pentru desenat, etc)
Te doare nicăierea că stickul usb a trecut prin zece ferestre cu troieni, viruși, catastrofe, căci (dacă nu ai făcut blasfemia să pui și tu windows) nu te afectează
Majoritatea lucrurilor care ar trebui să funcționeze chiar funcționează
- Toate scurtăturile din MAC OS X pot fi schimbate după gust!
- Poți adăuga, global ori per aplicație, ce alte scurtături vrei!
Poza e doar un exemplu
Nuam deloc senzația că nr de aplicații free/shareware e mai mare pe windows decît pe mac. Poate sînt mai multe, ar fi logic, dar procentual nu cred să fie mai multe gratuite.
Așa este, pot fi schimbate scurtăturle de acolo, dar acolo nu e definită scurtătura pentru selecție de fișiere (item-uri) intr-o listă. (Ca un contra-exemplu). Repet, sunt “keyboard-freak” adică nu prea pun mâna pe mouse, decât când este strict necesar. La mac e mai necesar ca la win, atâta tot.
În fine, nu mă apuc să dezbat acum toate cele, ideea mea era că și MacOS are idiosincrasiile lui, de neschimbat. Din fericire sunt compensate de multe beneficii, însă e bine ca omului să i se spună și de potențialele neplăceri, înainte să vâre mâna în buzunar. Pentru că altfel s-ar putea întâmpla să ne considere fanatici (cum s-au mai văzut cazuri).
Va multumesc mult, mi-ati fost de mare ajutor. Daca bugetul imi va permite, saptamana viitoare voi intra si eu in clubul vostru… vine ziua mea, imi fac cadou un MacBook! Abia astept sa intru pe acest forum despre noul meu calculator!!!
Mi-am inebunit deja prietenii, toti vor sa-mi cumpar MAC (probabil sa-i mai las in pace?), vorbim la telefon si ma intreaba cand imi cumpar… haha… Oricum, si voi aveti partea voastra de vina ) daca mi-ati fi zis ca-i naspa probabil as fi stat linistit, caci leptopisetul meu e inca bun. Dar asa nu mai pot… asta e, mesterul Manole zicea ca “trebuie femeie in casa”... eu zic “trebuie MAC in casa”
Pai felicitari & La multi ani frumosi!
Un argument pe care nu l-a spus nimeni din prea multa modestie este si calitatea macuserilor ( nu numai ) din Romania ci si in general. Nu mi s-a intamplat vreodata sa tip dupa ajutor sau o indicatie ( aici sau aiurea) si sa nu primesc macar o imbarbatare.Am gasit oameni care mi-au raspuns instant la mesaje de panica chemandu-ma la ei la serviciu si incercand sa-mi rezolve/explice lucruri. Cei care au avut posibilitatea mi-au dat chiar si piese, doar asa, ca aveau.
Pe bune, mai greu de gasit un “clan” atat de misto si solidar:)
SEmanuel, am avut acelasi feeling cand am intrat prima data pe forum… si s-a intarit dupa ce am postat intrebarea. Argumente pro/contra, pareri… dar niciunde “misto” uri sau formulari “de 0.2 lei”, nu topicuri aiurea si alte chestii… Ma bucur ca e asa si, se pare ca a avea MAC (cel putin aparent) inseamna si respect fata de propria persoana, fapt confirmat (cred) prin felul in care oamenii comunica.
Cand am deschis topicul nu m-am asteptat sa-mi raspuna atatia oameni… dar uite ca s-a intamplat si asta inseamna ca le pasa . Dragut, ce sa mai!
poate ar trebui sa stii ca si norocul are ceva de spus in aceasta situatie. io mi-am luat macbook-ul in august, anul trecut. adica cu garantie de fix 1 an. anul asta, in iulie, s-a busit bateria. fiind in garantie, in 3 zile a avut alta. la cca 3 luni dupa expirarea garantiei, adica ieri dimineata, s-a dus draq si hdd. de data asta mi-am cumparat altul. daca ar fi sa ma intorc in timp si tinand cont de nevoile mele, mi-as cumpara un ppc. daca vei lua la bani marunti toate threadurile din ultimul an, ei observa ca majoritatea problemelor semnalate si dezbatute au legatura cu mactelurile.
poate ar trebui sa stii ca si norocul are ceva de spus in aceasta situatie. io mi-am luat macbook-ul in august, anul trecut. adica cu garantie de fix 1 an. anul asta, in iulie, s-a busit bateria. fiind in garantie, in 3 zile a avut alta. la cca 3 luni dupa expirarea garantiei, adica ieri dimineata, s-a dus draq si hdd. de data asta mi-am cumparat altul. daca ar fi sa ma intorc in timp si tinand cont de nevoile mele, mi-as cumpara un ppc. daca vei lua la bani marunti toate threadurile din ultimul an, ei observa ca majoritatea problemelor semnalate si dezbatute au legatura cu mactelurile.
Da, mulți zic că procentul de hibe la mactel-uri e sensibil mai mare decît la ppc. Nu e chiar fără logică, Apple nu a lucrat cu intel și cred că, de-a lungul anilor, a mers mai bine cu IBM.
În nici un caz nu poți să dai vina pe Intel dacă crapă hardul sau se strică bateria. Să fim serioși. Apple e în creștere rapidă și asta se vede: pentru prima oară în ultimii cinci ani, Apple a scăzut în sondaje la capitolul “Customer satisfaction”. Totuși, a rămas pe primul loc și la distanță mare de producătorii de PC-uri [și] la capitolul ăsta.
În nici un caz nu poți să dai vina pe Intel dacă crapă hardul sau se strică bateria. Să fim serioși. Apple e în creștere rapidă și asta se vede: pentru prima oară în ultimii cinci ani, Apple a scăzut în sondaje la capitolul “Customer satisfaction”. Totuși, a rămas pe primul loc și la distanță mare de producătorii de PC-uri [și] la capitolul ăsta.
din care afirmatie din textul meu anterior, reiese ca Intelul se afla la originea problemelor avute?
Mai degrabă cred că problema e creșterea rapidă a producției, oarecum în detrimentul calității. Pe de altă parte trebuie avută în vedere și creșterea efectivă a numărului de unită‘i (bucăți) vândute. Dacăa se păstrează rata căderilor de x la sută, dar vindem de 10 ori mai multe produse, e firesc să existe și de 10 ori mai multe probleme/plângeri.
Pentru mine procesorul intel a reprezentat factorul decisiv, din când în când mai am nevoie și de windows. Parte pentru că trebuie să mai scriu programe de windows la servici, parte pentru MSFS 2004 (da, merge și pe Mini 1,66 cu BootCamp).