photoshop, corel le gasesti sigur pe mac.
corelul este portat prost si se blocheaza in general, asa ca nu e prea folosibil, ai putea zice ca este bun doar la chestii usoare.
3dsm daca nu este gasesti inlocuitori
cu autocadul nu stiu. am pe aici arhicad 7 care dupa o cautare pe net vad ca face cam aceleasi lucruri…
eu folosesc suita Macromedia Studio 8, si Adobe CS2. In loc de Corel spune-i ca Adobe Illustrator e super ok. Si merge bine.
despre partea cu CAD.. nu stiu ce sa zic. Banuiesc ca prietenul tau e arhitect sau ceva, dar cred ca sigur exista vreun soft pentru asta.
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05
exista si corelul pe mac. eu am versiunea 11 dar o tin DOAR pt a transfera spre Illustrator sau Freehand… pt ca uindozistii/corelistii nu prea stiu sa exporte corect din Corel; si se pierde prea mult timp cu expicatiile.
Sint si niste forumuri unde se spune ca e infiorator de lent.
deci cu 2 softuri deja se poate rezolva problema
nu stiu cum e cu alea 3d… exista sigur si pe Mac insa obisnuinta de a lucra cu un anume soft poate fi un impediment
aici cu softurile de arhitectura e destul de problematic pentru mac - pentru ca mai toti arhitectii la noi lucreaza pe programe care nu au fost portate pe mac (Nemetschek sau ceva de genul asta, si AutoCad, in mare). Exista softuri extraordinare de arhitectura pentru mac, insa aici e mai dificil decat in alte domenii, ca, de exemplu, editarea grafica sau video, pentru ca programelele astea in general nu sunt integrate deloc intre ele. Ca, de exemplu, daca ai o sanse sa shareuiesti proiecte intre corel si illustrator, macar sa le vizualizezi, programele din arhitectura nu cred ca ofera nici macar posibilitatea asta. Am citit chestii foarte misto despre archicad, care e disponibil pe mac, insa prietenii mei de la arhitectura nici nu vor sa auda de el pentru ca la scoala li se cere altceva, iar cei care sunt deja arhitecti si au afacerile lor nici macar nu iau in considerare asa ceva.
Dupa cerintele prietenului tau, s-ar parea ca are nevoie de un PC. E destul de greu sa inlocuiasca Autocad cu altceva pe Mac. Si daca lucreaza 3D, atunci un laptop PC nu cred ca-l va satisface daca are chestii serioasa de facut. Mai degraba un desktop.
Varianta ideala: un desktop PC si un laptop Apple, cu care sa ia ochii la prezentari, folosind Keynote.
Pentru arhitectura sint citeva programe care cred eu ca sint si mai usor de folosit decit cad-ul (pe care eu nu am reusit niciodata sa il folosesc).Ar fi SketchUp 5.0 pe care eu il folosesc pe un powerbook 1.33 ghz si 1gb de ram si imi place foarte mult si merge foarte bine , ar mai fi si Vectorworks de care am auzit ca ar fi si el bun il foloseste o prietena de a mea chiar pe un ibook dar mie mi se pare un pic mai complicat iar pentru 3d ar putea folosi Cinema 4D si BodyPaint sau formZ . Parerea mea ca sint destule programe de arhitectura pentru Mac si ca marea majoritate merg destul de bine pe un Powerbook nou .Pentru mai multe programe de acest fel poti sa te pe pagina de start apple la made4mac, software,2D/3D Graphics&Animation; si sint sigur ca prietenul tau o sa gaseasca o gramada de programe interesante pentru mac
Am un amic designer, doreste sa achizitioneze un pc sau un apple, asta va depinde de ce imi raspundeti si ce sugestii ne puteti oferi.
El lucreaya la job cu Autocad, 3D Studio Max, Photo Shop sau Corel.
As fi curios sa stiu daca este cineva care are aceste programe, sau daca exista ceva soft care sa inlocuiasca aceste programe.
Stiu ca ACAD nu are nimic pt apple.
Ce ar fi mai indicat de cumparat intre un desktop si un portabil? Noi ne-am gandit la un portabil avand in vedere ca se v-or face si prezentari si eventual un monitor mare extra pt lucrul acasa. Cum vi se pare ideea?
Echivalentul CAD pt Mac este CADintosh, realizat de acceași companie care face GraphicConverter (GC), de departe cea mai bună și cea mai ieftină aplicație de procesare a tuturor formatelor grafice. Lemke Software. Casă vadă ce și cum, ai putea să-i descarci CADintosh, să vadă dacă îi place și să vadă dacă exportul/importul spre/din Windows este OK.
O alternativa pe partea de modelare la 3DS max este Blender (s-a mai postat pe alt topic despre el). Se misca f. bine, e foarte featured, si e free. http://blender3d.org/
Eu invat sa lucrez cu el acum.
Pentru arhitectura, Nemetchek are pentru partea de Macuri-Vector Works ajuns acum la versiunea 12. Am un prieten arhitect care lucreaza cu produsele Nemetchek, dar pe PC, din 1997, si numai cuvinte bune a avut despre el. Nu acelasi lucru fata de ArchiCAD. Dar, repet, omul lucreaza pe PC.
Pentru partea 3D, o alternativa viabila pana acum cateva luni era Maya, care a fost preluata de cei de la 3DStudio Max. Este posibil sa apara si o distribuite 3DSM pentru Mac, deci.
Un program bun de 3D sub MAC este Cinema 4D, al celor de la Maxon:http://www.maxon.net/
Pina la urma, exista sau nu exista AutoCAD pt Mac? Vectorworks e bun dar nu e compatibil 100% cu AutoCAD….se poate exporta in extensie .dwg dar apar probleme si incompatibilitati.