c++
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca
Macuser din: 11.10.05

salutare pt toti.

acum ceva vreme o cunostinta si-a luat un mac, acum are o mica problema la scoala cu copii in sensul ca se pare ca le cere sa lucreze si acasa in borland c++ (cred ca am inteles bine numele)

are un mini cu intel adica poate pune win dar asta inseamna sa stearga tot bla bla, chestii noi de invatat copii cum sa buteze mac-win, timp pierdut pt toti de instalat…

intrebarea: nu exista c++ pe mac sau sa fie nu stiu relativ ca ala sa deschida fisiere (daca ala face fisiere), se intelege ideea? :D

mersi!

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Tg. Mures
Macuser din: 18.10.05

Borland C++ era un produs care functiona in MS-DOS si care se folosea in scoli prin anii ‘90. Acum firma Borland nici nu mai exista. Varianta pentru Windows functiona pe Windows 3.1 (cred ca la un moment dat se putea folosi si pe Windows ‘95), dar nu merge ca si cea in MS-DOS (cum probabil folosesc ei la scoala) decit intr-un fel de compatibility mode care probabil n-o sa-i fie acceptat la ore.

Faptul ca la scoala li se cere BC++ e o mare porcarie si profesorul ala ar trebui dat afara in suturi, dar nu despre asta e vorba pe forum.

Evident ca exista C++ pe Mac smile ca si o gramada de alte limbaje, sau variante ale limbajului C. Dar programele facute in Borland C++ nu vor functiona (decit cele foarte simple) in compilatorul de pe Mac. Borland C++ e un compilator lipit de un IDE, adica un mediu integrat de dezvoltare, cu un editor de text si o gramada de alte chestii (la vremea lui a fost foarte bun, dar azi nu e decit o fosila). Pe Mac nu gasesti ceva de genul asta decit poate ca Xcode, dar asta depasteste cu muuult atit stiinta profesorilor de liceu, cit si a majoritatii elevilor.

Raspunsul scurt ar fi: ar putea fi posibil ca, folosind un emulator ca DOSbox (http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/23607) sa poata instala chiar Borland C++ pe Mac, dar n-am incercat asta si cred ca e o problema pur si simplu sa accesezi CD-ul din DOS (discheta nu ai pe Macmini). Daca cretinul de la scoala le cere Borland C++, cel mai bine e sa te duci la o groapa de gunoi si sa dezgropi un 486, Pentium 1… in stare de functionare. (Sau sa cauti pe cineva care vinde calculatoare foarte vechi.)

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 10.11.07

Solutia sugerata de alxx e foarte buna dupa parerea mea. Xcode poate fi descarcat gratis de aici.

Cat despre fisierele sursa C++, ele sunt in text clar, editabil cu cel mai banal editor de text (asa ca nu-s probleme de importare dintr-un mediu in altul). Problema mai grava e ca Borland C++ utilizeaza un dialect al C++ de dinainte de standardizarea ISO din 98, iar Xcode se bazeaza in general pe ultimele versiuni de GCC, care tin pasul in general cu standardele. E posibil ca unele programe corecte din punctul de vedere al compilatorului Xcode sa dea eroare sub BC++ (reciproca poate fi, de asemenea, adevarata). Plus ca interfata e complet diferita, dar eu vad asta ca un avantaj: astfel, copilul tau o sa-si dea seama de diferenta dintre un IDE si limbajul in sine (si asa o sa se gandeasca la cum se scrie programul, si nu la ce butoane trebuie sa apese).

Deci, votez pentru Xcode. Mai ales daca pustiul tau vrea sa invete programare si nu doar sa treaca clasa. smile

Semnătură 

My name is User. True User.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member

asperger_s: nu sint chiar asa de sigur. Prima data cind proful lor o sa ii invete de #include <conio.h> ca sa poata face un clrscr(), s-a dus cu Xcode.

Mi-am amintit ca o versiune ceva mai noua de Borland C++ (cred ca chiar inainte sa apara Builder) functioneaza pe Windows, deci s-ar putea ca despre asta sa fie vorba. In acest caz, probabil Parallels e raspunsul (desi nu vad ce-i asa mare brinza sa restartezi cu Boot Camp in Windows, poate doar reinstalarea sa fie o bataie de cap).

szhoul: Ar trebui sa iti intrebi cunostinta exact ce versiune de Borland C++ folosesc copiii la scoala, si apoi putem da un raspuns mai folositor. Daca e vorba de Builder, si nu-l gasesti pe nicaieri, asa, stii tu, in fine.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

OMG… C++??? Dar Turbo Pascal unde a dispărut?  tongue wink

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member

Pascal se preda in clasa a 9-a, cei din clasele mai mari invata C++. Dupa parerea mea (de fost profesor de info la liceu, si de fost elev de info la liceu) alegerile astea sint complet cretine in ziua de azi. Ah, si ca sa-ti raspund Turbo Pascal a disparut prin ‘93, odata cu versiunea 6, dupa care a inceput sa se numeasca Borland Pascal (la fel a fost si cu Turbo C).

Later edit: Mai Tudore, acuma vad ce balcoane misto ai in poza. (Tot apropos de Pascal…)

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca
Macuser din: 11.10.05

o sa incerc sa instalez win pe el sa vad poate ii merge, ar trebui, nu stiu ce versiune are o sa dau mai multe detalii cand revin.