Intrebarea nu e cum se pune hidden la fisiere ci: “Ce trebuie sa fac ca sa XYZ?”.
Daca XYZ e sa ascunzi niste fisiere sensibile de spotlight si de ochii iscoditori ai unei persoane, care totusi are acces liber la contul tau, atunci metoda cea mai buna e sa le pui intr-un dmg criptat pe care il faci cu Disk Utility. Versi in el tot ce vrei si poate fi accesat doar cu o parola. Poti sa-l numesti “Documente munca fostul job”...
Daca vrei sa ascunzi fisierele de alti utilizatori ai Macului, tot ce trebuie sa faci e sa le pui undeva in interiorul directorului de radacina al utilizatorului tau.
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05
cred ca ce vrea de fapt e asta, mai sint programase de genul asta insa personal nu prea am incredere in siguranta lor.
Ideal este sa ai contul tau iar ceea ce e “sensibil” sa stea in home folder. Si presupunind ca pleci 10 minute de linga calculator iar in acest timp ochi iscoditori ar putea vedea ceva, pui screen saverul sa intre la 2 minute de inactivitate (sau mai putin) si bifezi “require password to wake from sleep or screen saver”
Luati folderul atasat si puneti in el ce vreti. E un folder fara nume si cu o icona transparenta (invizibila). In “Icon View” e practic invizibil. Ca sa nu va gaseasca Spotlight-ul documentele din el puneti-l in Privacy.
Si mai simplu e sa paroleze folderul cu pricina. Dar, daca vrea sa-l faca invizibil, MacPilot samd.
Ar trebui sa ne explice de ce vrea s-o faca, pentru ca fiecare invizibilitate isi are rostul ei.
! Eram curios cum se face chestia asta la macuri
2 Sa ascund ceva de ochii altora fara prea multe complicatii de genul conturi de utlizatori sau alte metode
E interesanta ideea cu “partitia” parolata, numai ca mie nu mi-a mers . Si am urmat exact pasii din wiki. Nu stiu unde gresesc
Un fișier/folder devine automat invizibil dacă numele său are un punct în față. Pentru a ne scuti de probleme cauzate involuntar, sistemul de operare nu permite adăugarea punctului în fața numelui, direct din Finder. Acest lucru se poate face numai în Terminal, cu comanda “mv”.