am decis sa deschid acest topic in urma unei decizii luate de primaria din Viena, in legatura cu jocurile vandute. as dori sa vad cum stati voi (ma refer aici la cei care au copii si nu numai) cu jocurile. ce fel de jocuri joaca cei mici acasa. eu am un fiu de 4 ani si joaca HALO, SW Battelegrounds si B&W, dar si jocuri de logica si desen pentru cei mici. nu stiu daca este bine sa-l las sa se joace astfel de jocuri. eu cred ca agresiunea si limbajul obscen nu vine neaparat din jocuri. nu numai din jocuri. contribuie si televizorul (cartoon network) si prietenii (desigur la cei mari) care influenteaza atat pozitiv cat negativ.
eu consider ca jocurile au contribuit din greu la formarea reflexelor si inteligentei copiiilor. din jocuri poti invata multe, poti deveni mai capabil. eu zic ca atata timp cat il tii departe de rahaturile online gen world of warcraft & shit, totul e ok. nimic nu e sfant, odata si odata tot va auzi limbaj urat.
am decis sa deschid acest topic in urma unei decizii luate de primaria din Viena, in legatura cu jocurile vandute. as dori sa vad cum stati voi (ma refer aici la cei care au copii si nu numai) cu jocurile. ce fel de jocuri joaca cei mici acasa. eu am un fiu de 4 ani si joaca HALO, SW Battelegrounds si B&W, dar si jocuri de logica si desen pentru cei mici. nu stiu daca este bine sa-l las sa se joace astfel de jocuri. eu cred ca agresiunea si limbajul obscen nu vine neaparat din jocuri. nu numai din jocuri. contribuie si televizorul (cartoon network) si prietenii (desigur la cei mari) care influenteaza atat pozitiv cat negativ.
sunt curios voi cum priviti aceste lucruri.
Agresiune si limbaj obscen poti gasi si daca te duci la un meci de fotbal pe oricare din stadioanele din Romania.
Jocul pe calculator e bun atata timp cat il invata sa foloseasca calculatorul. Daca o face doar ca sa se distreze si acest lucru implica statul cu orele la calculator, nu e bine. E bine sa mai si socializeze cu alti copii.
Si eu cred ca exista multe jocuri care pot avea un rol formativ pozitiv in cresterea si educatia copiilor.
Primaria din Viena ar face mai bine sa se ocupe de alte probleme de sanatate infantila, cum ar fi sa inceteze sa mai incurajeze fumatul in public (vezi poza - automate de tigari ca asta se gasesc in Viena la fiecare 50 de metri).
Primaria din Viena ar face mai bine sa se ocupe de alte probleme de sanatate infantila, cum ar fi sa inceteze sa mai incurajeze fumatul in public (vezi poza - automate de tigari ca asta se gasesc in Viena la fiecare 50 de metri).
Faptul că la Viena există multe tutungerii nu înseamnă că primăria încurajează fumatul. Oricum, de câțiva ani, e o euro-psihoză generală împotriva fumatului.
sunt curios voi cum priviti aceste lucruri.
Băieții cei mari, de 21 și, respectiv, 20 de ani nu mai știu ce se joacă (unul dintre ei joacă un soi de fotbal interactiv și urlă la jucători, s-a prostit, dar - altfel - nu prea mai joacă, s-au maturizat)
Fetița de 8 ani: vreo 2-3 din seria Barbie, sims 2, ancient mythologies (sau cam așa ceva, eu i l-am luat, dar am uitat exact cum îi zice), simcity etc. Mi se par OK, se joacă frumos, mă cheamă să-mi arate creațiile ei.
Eu joc numai Bridge Baron, șah nu prea știu, Go nu am răbdare să învăț.
Eu am invatat limba engleza de la televizor si de la calculator si jocurile m-au invatat sa ma orientez mai bine si mi-au dezvoltat anumite reflexe.
Chestia asta cu GTA in care copilul se urca intr-o masina si da peste oamenii de pe strada “exact cum o face in joc” e un mare bullcrap. Adica ori esti un idiot ori nu gandesti prea mult.
De-aia sunt foarte multi oameni care pur si simplu nu inteleg o satira, nu stiu sa citeasca printre randuri, nu inteleg un mic apropos etc…
eu consider ca jocurile au contribuit din greu la formarea reflexelor si inteligentei copiiilor. din jocuri poti invata multe, poti deveni mai capabil. eu zic ca atata timp cat il tii departe de rahaturile online gen world of warcraft & shit, totul e ok. nimic nu e sfant, odata si odata tot va auzi limbaj urat.
am jucat WoW la un prieten dar nu vad care e prb cu el. cred ca exista alte jocuri mult mai “rele” de ex: mmoprg-ul SPACE care mi s-a parut la inceput fascinant, dar la urma au aparut intrigile, etc. dar nu despre asta doresc sa vb. este adevarat ca pe stadion auzi obscenitati (acolo este stadion), dar pe un canal dedicat copiilor sa auzi asa ceva (ma refer in primul rand la serialul: ed, ed, eddy). este adevarat ca chiar si povestile de seara sunt pline de agresiune (in scufitza rosie padurarul ii spinteca burta la lup ca scufitza si buna ei sa iasa afara) si sunt pline de omor, am cautat mult sa gasesc ceva neutru, dar nu am gasit. nu de mult am auzit o intamplare nu stiu daca este adevarat: erau niste parinti care nu doreau ca cei doi copii ai lor sa invete cruzime, de aceea in fiecare noapte au citit din biblie, despre isus. intr-o zi cand s-au dus la joaca au observat ca copii se rastignesc unul pe altul.
In ultimii ani de liceu (‘95-‘97), aveam un program turbat: de la 7 la 13 aveam scoala, de la 13 la 19 munca, iar apoi pierdeam noptile jucand tot felul de jocuri, din cele mai eterogene stiluri: de la HOMM 2 si 3 la FPSuri din seria Doom si Quake.
Acum, la 30 de anisori, nu mai simt “nevoia”, dar nici nu pot spune ca am pierdut vremea atunci. Ceva-ceva tot am invatat din jocurile astea. N-a fost timp pierdut. Nici castigat. Adevarul e “out-there”. Un copil inteligent (ajutat de un parinte inteligent) va sti unde sa traga linia. Asa ca, Derek, nu-ti face prea multe probleme.
cam acelasi stil de viata l-am avut si eu…. jocurile erau diferite cam atat. plus perioada de camin a studentiei unde am jucat la greu heroes.
problema cu jocurile la copii din punctul meu de vedere nu este simpla deloc. atata vreme cat parintele are grija sa inoculeze in copil diferenta dintre JOC si REALITATE e ok. sa nu uitam ca noi am inceput sa ne jucam pe PC cand eram relativ mari, aici ma refer la jocurile care aveau un grad ridicat de realism, si cand diferenta era destul de clara in constient. sincer nu as recomanda jocuri foarte violente la varste mici. adica ma gandesc ca pt un pusti de pana in 10 ani jocuri gen puzzle trivia (cam de alea de care ne jucam in spatele blocului cu zaruri si un carton desfasurat) ar fi indicate. as vrea sa ma ating o latura a jocului in dezvoltarea copilului si anume socializarea in timpul jocului, stabilirea ierarhiilor sociale (lider, executant…)... de care este privat in jocul electronic. in mediul electronic el centreaza el da cu capul are the ultimate power, fapt ce nu se intampla in jocul din spatele blocului. de cate ori nu ne-am luat jucariile si am plecat acasa cand o mai luam pe cocoasa la frun joc copilaresc…. trebsoarele astea-s extrem de utile in dezvoltarea comportamentului, invata sa faca fata esecurilor, isi contruieste mentalitatea de invingator… si cate altele
sincer as prefera sa nu se joace copilul meu pe computer decat cand va fi mai maricel 12-13 ani si pana atunci sa-l ghidez catre jocurile banale ale copilariei. nu stiu in ce masura voi reusi sa fac treaba asta dar voi incerca pe cat posibil sa-l feresc de mediul electronic pentru cativa ani.
cred ca nici cei de afara cam nu stiu pe ce lume se afla in domeniul asta pentru ca cei care au inceput sa joace jocuri electronice din frageda pruncie acum nu cred ca au mai mult de 20 de ani (iarasi fac referire la jocurile alea cu grad mare de realism) si nu putem discuta despre un adult….
era mai demult un joc fain, hercules. era prin 95, era 3d si pe atunci era super joc. 0 violenta, insa antrena foarte bine reflexele. jocuri din astea (arcade) poti sa ii lasi sa joace si cand sunt mici. sunt distractive, arata bine si nu influenteaza negativ. ratatouille e un astfel de joc, unul mai nou. jocurile cu masini, din nou, nu tu violenta, poate o sa ai sofer de curse cand va creste . fotbal: sportul fara violenta de pe stadioane. ce frumos era fifa 99 . tycoons… rollercoaster, hospital sau altele, din nou, creativ, construiesti, distractiv si pasnic :D. jocuri sunt destule, de toate felurile si genurile, trebuie doar cautat.