4 din 7
4
impactul jocurilor asupra copiilor
  [ Ignoră ]   [ # 46 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 17.01.07

Sunt pareri pro si contra despre beneficiile initierii in domeniul calculatoarelor de la frageda pruncie. Depinde, intr-adevar si de parinti. Doua cazuri, unul pro si altul contra. Oare?

1. Mama educatoare. Tatal gestionar. Un singur copil. O fata. Lucreaza pe calculator de mica. La 3-4 anisori stia literele de pe tastatura si chiar scria (numele ei, a mamei etc. - chestii simple). Problema! Se plictisea la gradinita. Ajunsa in grupa pregatitoare era deja plictisita si abia astepta sa mearga la scoala. Ajunsa la scoala, multe lucruri i se par simple, deja sunt cunoscute de ea. Este oare bine? Invatamantul nostru nu este pregatit pentru asa ceva. Parintii au avut grija ca ea sa joace atat jocuri pentru varsta ei dar au lasat-o sa joace si CS si Halo. Au obligat-o sa nu mai joace aceste tipuri de jocuri in momentul in care, foarte bine puncta cineva “aparuse dorinta de a castiga intotdeauna indiferent de mijloacele pe care le folosea”. E un lucru periculos, pentru ca in momentul in care era evident ca este depasita de adversar facea crize de nervi. Dupa ce i-au interzis complet astfel de jocuri, a devenit mai stapana pe sine si mai controlata in reactii. La ora actuala are program de calculator dar si de joaca afara cu alti copii. Si totusi. O problema ramane. Este din ce in ce mai dezinteresata de ce se face la scoala. Crede cineva ca ii ajuta la ceva daca stie sa manuiasca un calculator si sa navigheze pe internet din copilarie? Mai ganditi-va! Tineti cont si de imperfectiunea sistemului nostru de invatamant.

2. Parintii patroni. Doua fete. Cea mai mare obisnuita cu calculatorul de la varsta de 6 ani. Doar jocuri simple, de logica si educative. Problema! Doreste din ce in ce mai putin sa petreaca timpul liber pe afara. Sta in casa si se joaca cateva ore bune pe calulator, apoi cand se plictiseste sta si se uita la televizor. Deprisos sa spun ca o plimbare pe jos prin oras o oboseste cumplit, iar dupa 200 de metri vrea acasa ca e foarte obosita.

Deci, oameni buni. Cand mai citesc copii? Cati dintre voi le mai citesc povesti? Dar, mai grav, cati dintre voi nu va trimiteti copilul la televizor sau la calculator cand nu aveti timp de el?

Este adevarat ca acei copii care sunt de timpuriu obisnuiti in a lucra pe un calculator, a naviga pe internet au o deschidere mai mare spre nou, asimileaza mai usor informatia si sunt mult mai receptivi. Dar ceilalti nu sunt mai prosti. La fel ar fi un copil care citeste.

Pe vremea unora dintre noi, pana sa apara calculatoarele, lectura aceea obligatorie care o primeam in vacanta de iarna si de vara isi avea rostul ei. Si multi dintre noi am reusit in viata si ne-am modelat personalitatea datorita acestor lecturi. Nu aveam calculatoare. Iar jocurile ne dezvoltau spiritul competitional, dar nu erau cheat-uri la fotbal sau la de-a v-a-ti ascunselea care sa te faca sa castigi un nivel nou sau un bonus special sau vreun nivel secret. Acolo iti foloseai imaginatia si… de ce nu forta unde era nevoie pentru a castiga. Incercai sa alergi mai bine, sa te ascunzi mai bine, sa anticipezi ce urmeaza sa se intample. Deveneai creativ. Invatai sa anticipezi lucruri. Cei mici invata asa ceva? NU! Trebuie sa le spui exact ce trebuie sa faca si cum trebuie sa faca. Altfel, sunt la fel de inutili ca un calculator fara sistem de operare.

Poate daca am fi mai atenti cu copii si am petrece mai mult timp alaturi de ei, poate ca jocurile pe calculator nu ar fi atat de distructive pentru ei si pentru psihicul lor.

Seba

[ Modificat: 03 Decembrie 2007 04:12 PM de arahnedea ]
 Semnătură 

TODAY is a gift: that’s why it is called THE PRESENT.

[ Ignoră ]   [ # 47 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Macuser din: 30.08.07
huk - 30 Noiembrie 2007 09:16 PM

Asta a fost profunda! Nu-mi dau seama daca faci misto sau chiar crezi aberatia pe care ai scris-o, dar cu siguranta capacitatea de a te juca (in spatele blocului in santurile de la constructii, Piticot sau pe calculator sau consola) nu depinde de sex. Alegerea genului jocului… poate, dar placerea jocului nu.

[ Ignoră ]   [ # 48 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 24.10.07
altero - 01 Decembrie 2007 02:21 AM

Comanescule, tu esti sigur ca ai Mac?

sunt tare curios care-i raspunsul…

[ Ignoră ]   [ # 49 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti, Ro
Macuser din: 31.10.07

nu stiu daca ceea ce o sa va povestesc in cele ce urmeaza are vre-o legatura cu jocurile si cu copii dar am sa incerc.
zilele trecute 1-2 decembrie ma plictiseam enorm in casa, de computer nu aveam nervi, televizor canci. atunci -mi iau inima in dinti si ma indrept catre biblioteca din casa, drum care spre rusinea mea nu l-am mai facut de foarte mult timp, -mi e si jena sa-mi aduc aminte. am inclinat capul intr-o parte sa citesc pe cotorul cartilor. aleg una. o rasfoiesc si ii miros paginile. -mi aduc aminte de copilarie. ma pun in fotoliu cu un lucky si juma de pahar de vodca sa citesc. si atunci dupa o pagina de lectura randurile-mi faceau in ciuda si se zbantuiau pe acolo, cuvintele nu aveau nici o noima (nici nu ma atinsesem de vodca daca la asta va duce capul). ma enervez si deschid computeru. ma duc pe un blog si citesc. randurile la locul lor cuvintele aveau noima. ma enervez si ma intorc la carte. fugeau cuvintele alea ca dracu de tamaie.
atunci m-a lovit. ba boule de cand nu ai pus mana pe o carte? pe un ziar? pe ceva hartie de pe care sa citesti ceva? de ani de zile. lecturez pe computer cand am vreme sau nevoie de informatii, m-am dezobisnuit de carte in sensul propriu. pacat.

Semnătură 

Accidentele se întâmplă atunci când doi sau mai mulți oameni vor să pară deștepți simultan.

[ Ignoră ]   [ # 50 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti, Ro
Macuser din: 31.10.07

http://edition.cnn.com/2007/TECH/12/04/videogames.reportcard.ap/index.html

Semnătură 

Accidentele se întâmplă atunci când doi sau mai mulți oameni vor să pară deștepți simultan.

[ Ignoră ]   [ # 51 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Interesant ce scrie acolo, in acel raport. Intra-adevar. Nu sunt periculoase jocurile. De aceea tinerii se plictisesc de CS pe computer si isi cauta parteneri de joc in liceu. Fara headshoot pe computer, direct cu colegii de scoala. LOL. Ce lume idioata.

La noi s-a incercat cu grenada. Curand vor fi adevarate deathmatch in licee.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 52 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 27.05.06

La toate speciile si in toate timpurile educatia si scala valorilor o dau in primul rand parintii. Cum ii educam asa cresc. Acum se pare ca noi parintii nu prea mai avem timp de petrecut constant si suficient cu copii. Iar ei isi iau informatiile si trairile de unde primesc cel mai mult, mai usor, mai rapid si mai variat. Iar cartile nu au nici o sansa in fata dimensiunii Internetului. Doar ca trebuie sa stii sa il folosesti in scopurile propuse.
De exemplu eu am o nevoie avida si urgenta in timp la servici de acces la Internet pentru accesarea informatiilor medicale necesare unui diagnostic mai dificil. Pur si simplu cu Google rup (aproape) orice carte de specialitate (le deschid doar foarte rar si de obicei doar cand stiu exact unde sa ma uit). Si nu ma refer la “noutati” ci pur si simplu la extraordinara biblioteca indexata numita Internet! Si doar la acces FREE.
Acasa insa ma dau pe INET doar ca relaxare, plictiseala, joc (Sauerbraten rules). Desigur ore intregi si multe din pacate. In loc sa stau cu fetita mea!!!!
Insa sunt educat astfel si asa m-a prins epoca informatiei.
Copii sunt insa cruzi. Educatia o vom da noi si abia apoi anturajul. Le dam timp sa invete, sa citeasca, le dam timp de joaca, ii invatam ce credem noi ca e bine sau e rau. Astea le putem face cu vorba, cu carti sau chiar cu internet. Nu stim noi sa folosim judicios mijloacele si problema este a noastra.
Ca si completare, prefer sa foloseasca cartile decat un monitor si taste pentru sanatatea lor. Prefer sa se joace sportiv tot pentru dezvoltarea lor armonioasa decat competitie artificiala pe calculator. Prefer mijloacele traditionale datorita “naturaletiei” si nu datorita bogatiei sau profunzimii informatiei la care Internetul si Calculatorul bate tot.

P.S. Eu am voie sa ma joc cat vreau eu pe calc. Copii NU! La invatat cu ei! hmmm

[ Modificat: 07 Decembrie 2007 07:10 PM de beosro ]

[ Ignoră ]   [ # 53 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Cred ca tipul asta s-a plictsit de HALO si CS si a vrut ceva mai interactiv.

Seba

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 54 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 24.10.07

Asta e un caz care depaseste toate limitele. Tind sa cred ca cel mult 1 copil din 10 milioane ajunge asa. Totusi, mai exista si copii la care agresivitatea se manifesta in alt fel (sau nu atat de eviden). E nasol cand se trece peste o limita maxima admisa.

Apropos, eu am patit-o de “n” ori, banuiesc ca nu sunt singurul: Mama: “hai la masa” eu: “nu-mi e foame/nu vreau/lasa-ma-n pace/(tu nu vezi ca?) ma joc!”, Mama: “vino ajuta-ma 1 minut” eu: “imediat/stai sa termin nivelu’ asta/nu pot acuma” etc etc etc… variatiuni pe aceeasi tema. Toate astea de ce? Ca sa mai impusc vreo 2 aiuriti (quake), ca sa scap de politie (NFS), ca sa mai dau un gol sau sa ratez in fata portii si sa injur (Fifa)... etc. Merita? Nu cred…

Traim intr-o societate boema sau toti suntem boemi intr-un fel sau altul. Unii copii risca sa fie marginalizati de catre “prietenii”(?)/colegi deoarce au punctaj mai bun/mai slab la anumite jocuri. E aiurea!

p.s. Totusi, daca nu se joaca atunci pot fi marginalizati deoarce n-au subiect comun cu ceilalti copii… Offf, nicicum nu e bine! Sau depinde oare de joc?

[ Ignoră ]   [ # 55 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: /dev/null aka Oradea
Macuser din: 29.07.06

Asa arata, asa se desfasoara ziua unui jucator impatimit!

Semnătură 

and I’m going down to South Park, gonna have myself a time. Friendly faces everywhere, humble folks without temptation. Going down to South Park, gonna leave my woes behind. Ample parking day or night, people spouting, “Howdy neighbor!” Heading on up to South Park, gonna see if I can’t unwind. So, come on down to South Park and meet some friends of mine!

[ Ignoră ]   [ # 56 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti, RO
Macuser din: 11.10.05
mediaconvertor - 09 Decembrie 2007 06:12 PM

Asa arata, asa se desfasoara ziua unui jucator impatimit!

La minutul 15:39 e The Streets - You’re Fit But You Don’t Know It ^^

Semnătură 

iMac C2D 24”/2.4Ghz/3GB/320GB/10.5.2
iMac G5 20”/1.8GHz/1GB/160GB/10.4.11
iMac G3 /233MHz/128MB/20GB/10.3.9
PowerBook G4 12”/867MHz/1.12GB/40GB/10.4.11
PowerBook G3 15”/500Mhz/384MB/40GB/10.3.9
iPod Shuffle 2G grey
iPod Touch 8GB 2.0-PWNG2.0

[ Ignoră ]   [ # 57 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Macuser din: 30.08.07

auzi, altero, tu esti sigur ca daca n as avea mac as mai sta pe site ul asta atat de extraordinar de interesant in nimic?
si apropo, nu voi sa ma laud da se intampla des: din greseala acu vreo 4-5 ani am facut un documentar despre dependenta de jocuri pe calculator… destul de apreciat pe la festivaluri… si de catre cei care l-au vazut, asa ca m-as putea considera un expert in aceast domeniu, spre deosebire de voi care sunteti marea masa care isi da cu presupusul.
in primul rand clipul ala din germania nu e adevarat. daca stai sa te uiti atent iti dai seama ca acel copil nu pare sa se joace unreal tournament. de fapt, pare sa nu se joace nimic daca urmaresti ce butoane apasa si cum misca mausul. si chiar daca s-ar juca, asta nu demonstreaza nimic. am vazut oameni care se dadeau cu capul de pereti din cauza altor lucruri, macar el strica doar o tastatura de max 10 dolari
si apropo de mac.
chiar am, dar in ultima vreme vad ca toti prostii au… si am vazut multi. nu neaparat pe acest site dar daca va simtiti nu e vina mea

[ Ignoră ]   [ # 58 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

eu cred ca nu e cazul de laudarosenii…
indiferent cit de buna este parerea ta despre tine, nu te poti adresa asa unei comunitati, chiar daca suntem marea masa care ne dam cu presupusul…
si apropo de mac
ultima fraza nu-ti face cinste

[ Ignoră ]   [ # 59 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Hm, politetea e regula de baza a forumului. Iar ea implica macar indiferenta pentru parerile care par aiurea! In nici un caz astfel de manifestari. Exact ca la tv, cind nu-ti place o emisiune, treci mai departe! Iar mac isi cumpara cine vrea!
Inca o data hm!

[ Ignoră ]   [ # 60 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Chestia cu toti prostii au mac e la fel de valabila si pentru cei care au pc. Fiecare isi cumpara ce crede de cuviinta si il exploateaza asa cum se pricepe. Am vazut oameni care au cumparat pc foarte puternice doar pentru a se juca pe el. La fel e valabil si pentru masini. Si pentru multe alte lucruri. Subscriu la cele spuse de iaru si dacuBurebista.

Oricum, daca tot ne dam cu presupusul ar fi fost frumos sa ne impartasesti din studiile facute de tine si sa ne luminezi pe tema: Afecteaza jocurile comportamentul copiilor, sau nu. Eu sunt dispus sa aflu mai multe.

[ Modificat: 10 Decembrie 2007 02:57 PM de arahnedea ]
 Semnătură 

4 din 7
4