Mi-am cumparat joi un HDD de 160GB pentru Macbook. Toate bune si frumoase (a trebuit sa mi-l pun singur, dar n-a fost mare branza) dar de atunci:
1. Restore de pe HDD vechi pe unul extern USB si apoi de pe el pe cel nou pus in Macbook n-a vrut boot (erori cu alb pe fundal negru ca la un boot de linux). Pe Powerbook a mers fara probleme pe aceeasi metoda mai demult. Partitionat GUID hardul extern si repetat, tot la fel.
2. Archive and Install peste ce nu vroia sa booteze. Complet, dar o mare problema: la fiecare 10-15 secunde totul ingheata si spinning beach ball pentru 20-30 secunde. Deblocare spontana, 10-15 secunde de folosire normala si apoi din nou blocare. Si tot asa…
Am zis: o fi importul busit, ca pe hardul vechi n-a facut nici cea mai mica problema de departe asemanatoare.
2 bis. Am incercat cu imagine SuperDuper si cu restore din Disk Utility de pe DVDul de boot original. A dat eroare, n-a vrut.
3. Install curat (Erase and install) si apoi import date la install de pe HDD-ul extern. (n-am avut o cutie SATA asa ca n-am putut sa import direct de pe cel vechi). Dupa 10 minute de folosire aceeasi problema. Constant si chiar din ce in ce mai des.
4. In momentul asta am inceput sa ma intreb daca nu are ceva HDD nou: Drive Genius cu testare de suprafata. X ore mai tarziu: Mesaj ca totul e in ordine, nici un bad.
5. Din nou install curat (Erase and install), dar de data asta n-am mai putut trece de fereastra de inregistrare… mingii de plaja peste alte mingii de plaja.
6. Din nou install curat (Erase and install), dupa instalare am folosit Migration Assistant si am importat tot. Din nou, previzibil, aceeasi problema.
7. Din nou install curat (Erase and install) pentru ca m-am gandit ca poate e ceva in sistemul vechi. L-am lasat simplu, fara nimic. Am copiat doar 2-3 aplicatii (Firefox, etc. sa am cu ce browsa). Dupa 10 minute… ati ghicit: aceleasi spinning balls.
8. In momentul asta (se facuse deja duminica ora 11pm) am zis ca imi ajunge de copiat 40 de giga de fiecare data si am trimis un mail la service. Am inteles ca nu se poate schimba un HDD nou noutz doar pentru ca utilizatorul are probleme (sau zice ca are) si ca trebuie facute ceva teste, asa ca azi pe la 2 pm m-am indreptat spre service.
Ghinion curat, dar ce are a face cu suprarealismul?
Pai povestea abia incepe:
1. La service n-am avut noroc si erau momentan toti plecati asa ca a trebuit sa las macul si hard diskul nou.
2. Am primit un telefon prin care eram rugat sa aduc si DVDurile originale pentru ca nu au cu ce instala OS X!?! Imi vine un pic cam greu ca fac o ora pana acolo si una inapoi (cu masina), dar oarecum siderat am zis ok. M-am gandit ca poate nu stiu trickul cu instalatul prin FW de pe orice Mac. Am revenit cu un telefon, dar n-a mai fost nevoie sa le explic, se lamurisera intre timp cum se face.
3. Mi s-a sugerat ca ar fi mai bine sa instaleze pe el Leopard si sa importe de acolo. Am refuzat (politicos zic eu) pentru ca am un program care pe Intel merge doar pe Tiger si nu si pe Leo. Asta, plus ca nu vreau sa dau cat costa, cand Tiger e just fine.
Am fost “admonestat” ca am upgradat la 10.4.11 pentru ca e un c*c*t. As vrea asta in scris sa le-o trimit si la Apple, dar stiam ca 10.4.11 are probleme. Bine ca acum am confirmarea oficiala. Din fericire, pe HDDul vechi 10.4.11. merge perfect pe acelasi MB, deci nu e de la el. Am spus ca vreau un MB cu hard de 160GB care sa mearga bine cu 10.4.11 (cea mai recenta versiune a OSului pentru care am licenta).
4. Aventura de azi s-a terminat cand iar am fost sunat sa spun parola de user de pe HDD vechi. Eu ramasesem cu impresia ca testeaza hardul nou, dar se pare ca “trebuia” sa booteze de pe cel vechi ca sa instaleze OS-ul pe HDD nou. Adica n-au inteles trick-ul cu FireWire. Eu i-am dat o bere lui Cattus ca mi-ar explicat pe indelete cum se face.
Am refuzat si le-am sugerat sa testeze hardul nou, cel stricat, si dupa ce se lamuresc ca n-am avut halucinatii vizuale cu mingii colorate sa-l inlocuiasca. De transferul datelor ma pot ocupa eu. E posibil sa-l fi iritat extrem pe cel de la service, o sa vedem maine.
Ah, nu… nu e asa. Doar ca povestea asta e asa de ciudata, ca daca oricine mi-ar fi spus-o i-as fi zis ca viseaza. Sau ca iPhoanele sunt de nezgariat, ca sa dau un exempu recent.
O sa se rezolve sigur maine, dar stii cum e: niciodata nu mai mai ai febra cand te duci la cabinetul asistentei sa-ti iei scutire. Sper sa nu ma dezamageasca hardul si cumva sa indrazneasca sa mearga bine.
Mărturisesc faptul că, textul fiind prea lung, cînd ajung la final nu mai țin minte ce scrii la început!
Oricum, părerea mea este că primul pas constă în a lămuri dacă discul e stricat (puțin probabil) sau dacă nu are cumva un contact prost (foarte posibil). Habar nu am cîte conacte exact sînt la acel disc și ce se întîmplă dacă numai unul din snopul ăla nu face contact. Un disc prost nu e exclus, mi s-a întîmplat și mie în vară cu un disc de lep vechi de 5 luni.
Nu m-a dezamagit, manca-l-ar tata pe el de hard. (am petrecut cu el atata timp, incat am format o legatura sufleteasca)
Nu numai ca si-a dat duhul rapid, dar a facut asta in timpul telefonului de la Service in care eram anuntat ca nu are nici o problema. Un schimb de replici de milioane! Cred ca mi-a auzit vocea si a m-a recunoscut. Dragul tatii.
Nu m-a dezamagit, manca-l-ar tata pe el de hard. (am petrecut cu el atata timp, incat am format o legatura sufleteasca)
Nu numai ca si-a dat duhul rapid, dar a facut asta in timpul telefonului de la Service in care eram anuntat ca nu are nici o problema. Un schimb de replici de milioane! Cred ca mi-a auzit vocea si a m-a recunoscut. Dragul tatii.
Asta se pune la rubrica „moarte infantilă”, Doamne ferește!
@convertoru: Asta e o poveste de o bere la un macuser meeting ca n-are nici un farmec fara descrierea fidela a onomatopeelor (asa cred ca se numesc… ah…)
@Cattus: nu e propriuzis mort as in nu mai caraie. Doar ingheata ritmic cate 20 de secunde. Ceea ce pentru orice fel de folosire tot moarte e. Sa vezi injuraturi ce trageam ca in cele 3 secunde dintre blocari nu apocam sa-i dau comanda in Finder sa-mi copieze niste documente de pe el de care aveam nevoie.
Hard schimbat cu unul Seagate tot de 160GB. Trebuie doar sa ma duc sa iau macul. Povestea sper ca s-a incheiat.
E totusi ciudat ca un Service de Notebookuri sa nu aiba o cutie SATA pe USB/FW pentru restore rapid. Nici nu indraznesc sa intreb… are cineva asa ceva imprumut o ora, maine (pentru HDDuri de laptop)? Stiu ca exista optiunea cu fresh install cu import la setup de pe HDD extern USB pe care am copiat deja datele, dar parca mi se pare mai sanatoasa metoda cu Restore din DU la boot de pe DVD.
Sau mai bine, stie cineva de unde se pot cumpara? Am sa incerc la Universitate maine, dar daca aveti un punct fix…
Nu mai stiu ce sa mai fac. Am dar Clean install si apoi import de date in timpul instalarii (totul bifat) si nu mai merg Parallels (nici dupa reinstall), nici o aplicatie Apple din iLife si iWork. La fel, toate haxiurile sunt busite. Little Snitch a cerut reinstall.
Mi s-a spus ca metoda asta aduce in noul sistem “TOT”. Bullshit! Nu pot sa inteleg de ce Apple nu poate importa aplicatiile sale.
Fac ceva gresit? Import de pe un HDD extern USB Extended Journaled pe care am facut Restore cu DU de pe hardul original.
Incerc acum cu o imagine Superduper si restore cu DU in boot de pe DVD de Tiger. Sper sa booteze apoi. Revin.
So, are cineva o cutie SATA de hard laptop? Are cineva o alta metoda sa transfer un sistem de pe un hard pe altul dar nu direct?
eu as instalat un nou OS, fara nici o gusha suplimentara astfel incat instalarea sa fie cat mai rapida….
cu ibackup mi-as face un, desigur, backup la toate aplicatiile si toate setarile si le-as da restore pe noul os.
Nu mai stiu ce sa mai fac. Am dar Clean install si apoi import de date in timpul instalarii (totul bifat) si nu mai merg Parallels (nici dupa reinstall), nici o aplicatie Apple din iLife si iWork. La fel, toate haxiurile sunt busite. Little Snitch a cerut reinstall.
Mi s-a spus ca metoda asta aduce in noul sistem “TOT”. Bullshit! Nu pot sa inteleg de ce Apple nu poate importa aplicatiile sale.
Dacă ghicesc eu bine, tu instalezi “clean” un 10.5.0 și încerci să transferi în timpul instalării date de pe un 10.5.1. Am sau nu dreptate?